Îndemnul șefului ANSP pentru cetățeni: „Dacă facem o toxiinfecție alimentară, vom apela după tratament în condiții de staționar și riscăm să mergem încolo cu toxiinfecție alimentară, dar să ne întoarcem de acolo cu COVID”
Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a îndemnat cetățenii R. Moldova să fie atenți la ce mănâncă în perioada sărbătorilor pascale. „Dacă facem o toxiinfecție alimentară, vom apela după tratament în condiții de staționar și riscăm să mergem încolo cu toxiinfecție alimentară, dar să ne întoarcem de acolo cu COVID. Pericolul este iminent. Astăzi o spunem pe șleau, ca să înțeleagă toată lumea”, a avertizat directorul ANSP.
În cadrul briefingului de presă organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nicolae Furtună, directorul ANSP a îndemnat cetățenii să renunțe la mesele fastuoase și să revină la tradițiile vechi, în care la Paște se punea pe masă pască și ouă roșii.
„Este o sărbătoare pascală pe care o așteptăm cu îngrijorare mare comparativ cu alți ani. Îngrijorarea rezultă din momente pe care încă nu le-am trăit și urmează să facem învățăminte din ele. Mă refer la cât de disciplinați vom fi, cât de ascultători vom fi, cât de mult vom respecta recomandările autorităților, cât de creștini vom fi, dacă vreți, cu remarcă – să ne iubim aproapele și să rămânem acasă. Paștele 2020 de acasă va fi cel mai sigur Paște. Și casa pentru Paștele 2020 va fi cea mai sigură cetate”, a precizat Furtună.
Furtună a îndemnat cetățenii R. Moldova să rămână acasă și să sărbătorească „în sânul familiei”. „Este și un scut de siguranță, este și o trecere anevoioasă peste riscul de a contacta infecția”, zice Furtună.
„Populația trebuie să fie îngrijorată despre ce mănâncă, cum mănâncă, cum păstrează, cum se alimentează, cantitatea de bucate pregătite, locul de păstrare al acestora… Mesajele din anii precedenți rămân valabile și pentru acest an. Pregătirea cantităților de produse. Va trebui să pregătim cantități minime, mizere de alimente ca să le consumăm imediat după pregătire. Să nu lungim perioada lor de păstrare, astfel lungind riscul de apariție a intoxicațiilor și a toxiinfecțiilor alimentare. Țineți cont că astăzi, spitalele, sunt pline cu COVID. Și dacă facem o toxiinfecție alimentară, vom apela după tratament în condiții de staționar și riscăm să mergem încolo cu toxiinfecție alimentară, dar să ne întoarcem de acolo cu COVID. Pericolul este iminent. Astăzi o spunem pe șleau, ca să înțeleagă toată lumea. Condițiile de păstrare a alimentelor. Strict în condiții frigorifice și o perioadă scurtă de păstrare, mai ales că vorbim de produse înalt perisabile, cum ar fi salatele. Că este o tradiție în Moldova să faci neapărat salate cu maioneză la Paște. Haideți să încercăm cumva să revenim la tradițiile vechi, când la Paște se consuma pască, ouă roții pe care le-om boi la interval de câteva zile, ca să nu boim până la Ispas și să riscăm să producem toxiinfecții alimentare…”, a punctat Furtună. „Pe cel care se protejează și se apără, și Dumnezeu îl protejează și în apără. ”
2129 cazuri de COVID 19 confirmate în laborator sunt în R. Moldova. 10397 de teste au fost procesate. Cazuri de import sunt 128, iar cazuri cu transmitere locală– 2001. 200 de persoane se află în stare gravă. 528 – în stare medie. 10 persoane sunt la respirație asistată.