Principală  —  IMPORTANTE   —   În zona de securitate, despre…

În zona de securitate, despre criza energetică: „Suntem toți înspăimântați”

Colaj ZdG

Mai multe localități din zona de securitate, ce sunt controlate de autoritățile constituționale, dar racordate la rețeaua de gaze naturale a regiunii transnistrene, riscând să rămână fără gaze naturale, dar și fără căldură în mijlocul iernii, vor fi asigurate cu energie electrică și gaze naturale din dreapta Nistrului. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale luni, 6 ianuarie.

Localitățile aflate pe malul stâng al Nistrului, dar controlate de Chișinău, sunt conectate tehnologic la rețelele electrice și cele de gaze naturale de pe malul stâng al Nistrului. Transnistrenii au întrerupt furnizarea de gaze și energie inclusiv către aceste localități din 1 ianuarie 2025. Anterior deciziei CSE, mii de oameni riscau să rămână fără energie electrică și fără gaze naturale. 

„În scopul asigurării continuității și fiabilității alimentării cu energie electrică a consumatorilor din s. Varnița, r-nul Anenii Noi și s. Copanca, r-nul Căuşeni, Premier Energy Distribution urmează să «asigure în termene proxime racordarea rețelelor electrice din localitățile respective la rețelele sale electrice de distribuție».

Contor de gaz/ Foto: ZdG

Totodată, va fi asigurată racordarea la rețelele de gaze naturale gestionate de către operatorii de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz” a consumatorilor finali din s. Pohrebea, s. Coșnița, s. Pîrîta, s. Doroțcaia, s. Molovata Nouă, s. Roghi, s. Cocieri, s. Corjova și s. Vasilievca din r-nul Dubăsari, s. Hîrbovăț și s. Varnița din r-nul Anenii Noi, s. Fîrlădeni, s. Hagimus şi s. Copanca din r-nul Căușeni”, se precizează în decizia Comisiei din 6 ianuarie. 

Ce spuneau oamenii înainte de aprobarea deciziei CSE

Luni, 6 ianuarie, ZdG a mers în două localități de pe malul stâng al Nistrului, unde a discutat cu oamenii despre criza energetică care a lăsat regiunea transnistreană fără gaze naturale și parțial, fără energie electrică. În Pîrîta și Coșnița localnicii încă mai aveau gaz, însă riscau, în momentul discuției, să rămână fără încălzire pe timp de iarnă. Pentru a face față, oamenii au început să-și cumpere plite electrice și lemne. 

Pe Axenia Grosu, locuitoare a satului Pîrîta, am întâlnit-o în timp ce se îndrepta spre magazin pentru a-și cumpăra o plită electrică. Ea ne-a spus că va fi foarte greu pentru oamenii din sat dacă nu vor avea gaze naturale. 

„Suntem toți înspăimântați, îngrijorați: război, lumină stinsă, gaz nu o să fie. E foarte rău. Sunt mulți oameni care se încălzesc de la gaz, cred că majoritatea și plătim multișor. Luna trecută eu am plătit 2100 de lei, dar ne dau un pic de compensații și aș spune că ne întorc banii noștri. Noi îi dăm, noi îi luăm. Dar acum nu știu ce-o să fie. Altul poate se culcă și îmbrăcat, chiar și încălțat, că dacă nu-s lemne, nu-i căldură, nu-i nimic, e foarte greu”, ne-a spus femeia. 

Pe același drum l-am întâlnit pe Grigorie, un bărbat care s-a arătat foarte supărat de situația în care pot ajunge sătenii.

„O să trecem la lemne, da ce putem să facem? O să fie greu, dar ce-o să facem? Și mai greu a fost. Din câte am înțeles, școala o să fie închisă și o să treacă pe on-line. Ce fel de școlar o să se primească din el? On-line? E ușor a zice on-line, dar încercați și învățați. Dar dacă nu o să fie și lumină? Așa-i vorba, că și lumina o să se stingă. Atunci cum o să învețe școlarul în on-line? Asta-i bătaie de joc. Eu vă spun cinstit, asta-i bătaie de joc și nimic altceva”, a spus bărbatul. 

Deși Gazprom, care avea obligația contractuală să livreze gaze naturale pentru R. Moldova, a stopat unilateral transportul, bărbatul are o altă părere față de cine sunt vinovații pentru situația creată.

„Noi așa socotim că toată problema care a fost a făcut-o doamna Maia Sandu cu domnul Zelenski, pentru ca să pună partea stângă în genunchi, regiunea transnistreană. Ei, sărmanii, n-au nimic. N-au gaz și lumină, dar e moldovean ca și noi, nu?” se întreabă bărbatul. 

„De prin anii 92 încoace, suntem terorizați de partea transnistreană cu deconectarea gazelor naturale”

Iurie Soltan, primarul localității, ne-a spus că toate instituțiile publice se încălzesc cu gaze naturale. În localitate a fost organizată o ședință privind starea excepțională și s-a decis ca fiecare instituție publică să pregătească un generator și să izoleze încăperile.

„Sunt construcții cu două, trei niveluri, unde avem, în grădiniță – la 137 de copii, în gimnaziu – peste 300, școala sportivă, spital, adică aproape toate instituțiile din localitate se aprovizionează cu gaze naturale. Însăși populația și casele de locuit la 70% se aprovizionează cu gaze naturale. O parte din cetățeni nu mai au altă sursă de încălzire în afară de gazele naturale”, a precizat primarul. 

Școala din satul Pîrîta/ Foto ZdG

Iurie Soltan a evidențiat că în cazul unor temperaturi scăzute, în lipsa gazelor naturale, apa din țevi ar putea îngheța, ceea ce ar compromite sistemul și ar crea costuri foarte mari pentru reparații.

„Unica ieșire este ca prin ajutorul Guvernului să ne conecteze la malul drept al Nistrului la gazele naturale. Posibilitate tehnică este. După informația pe care o deținem, este și un deviz de cheltuieli făcut, și un proiect tehnic. De prin anii 92  încoace, suntem terorizați de partea transnistreană cu deconectarea gazelor naturale. Dacă se va hotărî conectarea la partea dreaptă, se închide întrebarea cu satul Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Pohrebea. Aici sunt în jur de 20 de mii de oameni. Numai localitatea noastră are 3700 de locuitori și depindem de gazele naturale foarte mult”, a spus Soltan. 

„Șor, la alegeri, zicea că o să dea gaz cu opt sau zece lei. Hai, dați acum, acum e timpul”

În apropiere de Pîrîta este satul Coșnița, unde majoritatea celor care au discutat  cu noi s-au arătat nemulțumiți de acțiunile autorităților de la Chișinău. „O să se descurce oamenii, ce să facă. Așa-i conducerea. Liberi și fără gaz”, ne-a spus în mod sarcastic un bărbat. 

O altă locuitoare a satului spune că oamenii sunt pregătiți pentru deconectări. „În casă avem sobă, bărbatul nu mi-a dat voie să o scot. Am procurat gaze în balon, avem plită electrică. Mai trebuie să facem un boiler electric, că totuși este pe gaz și o să avem nevoie de apă caldă”, a menționat aceasta. 

Am întrebat femeia dacă a auzit de ce în regiunea transnistreană nu este gaz.

„Cum să nu auzim. Sigur că am auzit. Ei o învinuiesc pe Maia Sandu, dar nu-i Maia vinovată, oameni buni. Sunt vinovați cei care au început războiul. Mulți în sat cred în Șor. Că Șor este în Moscova. De ce nu face așa să fie gaz în regiunea transnistreană? De ce? Când erau alegeri, zicea că o să dea gaz cu opt sau zece lei. Hai, dați acum, acum e timpul. Nu, acum stau toți și așteaptă”, a spus locuitoarea comunei Coșnița. 

„Livrările vor fi posibile atâta timp cât există suficientă presiune în țevile de gaz”

Anterior, deputatul Roman Roșca declara că „livrările vor fi posibile atâta timp cât există suficientă presiune în țevile de gaz natural din infrastructura energetică a malului stâng al Nistrului.”  

Gazprom a anunțat oficial sâmbătă, 28 decembrie, că din 1 ianuarie 2025 va sista livrarea de gaze către stânga Nistrului. În comunicatul transmis de companie se invoca faptul că Moldovagaz „nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată în temeiul contractului existent, ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a termenilor acestuia”.

Guvernul scrie că în regiunea transnistreană sunt deconectate de la sistemul de alimentare cu agent termic 131 de școli, 147 de grădinițe și 130 de clădiri „administrative”, iar conform declarațiilor factorilor de la Tiraspol, rezervele existente vor fi suficiente pentru a alimenta cu gaze naturale instalațiile nedebranșate până la 10 ianuarie curent în partea de nord a regiunii și până la 20 ianuarie curent – în partea de sud a regiunii.