În primăvară, complexul sportiv „Chișinău Arena” ar putea să fie dat în exploatare. Declarațiile viceprim-ministrului Andrei Spînu
Complexul sportiv „Chișinău Arena” ar putea să fie dat în exploatare, în primăvară. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, după ședința Guvernului.
În cadrul unei conferințe de presă, viceprim-ministrul Andrei Spînu a venit cu mai multe precizări despre proiectul „Arena Chișinău”, menționând că obiectivul trebuie dat în exploatare, fiind „investită deja o sumă foarte mare”.
„Referitor la Arena Chișinău, s-au alocat bani pentru următoarea tranșă de achitare a acestui proiect. Au fost alocate 3 milioane 169 de mii de euro, care reprezintă tranșa anuală, conform parteneriatului public-privat. Știm că subiectul Arena Chișinău este un subiect de interes sporit, însă trebuie să luăm în calcul faptul că acest parteneriat public-privat a fost semnat într-o perioadă în care la guvernare era regimul Plahotniuc. Contractul care a fost semnat este un contract care protejează, în mod special, partenerul privat. Chiar dacă de nenumărate ori am menționat faptul că noi credem că organele de drept trebuie să facă claritate despre modul în care a fost semnat acest parteneriat public-privat și cine se face responsabil de acest parteneriat, noi, totuși, considerăm că Arena Chișinău trebuie dată în exploatare, ori, deja s-a investit o sumă foarte mare în acest proiect. Neachitarea acestor tranșe aduce, de fapt, la mai penalități pentru R. Moldova și alocarea mai multor bani din bugetul de stat pentru închiderea proiectului”, a declarat viceprim-ministrul.
Andrei Spînu afirmă că, în primăvară, complexul sportiv „Chișinău Arena” ar putea să fie dat în exploatare.
„Conform estimărilor noastre, imediat ce ieșim din iarnă, se vor începe lucrările la căile de acces pentru Arena Chișinău și sperăm ca în primăvară să putem da în exploatare acest obiectiv”, a precizat Spînu.
Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției Proprietății Publice (APP), va aloca din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, suma de până la 67 739,5 de lei Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social, conform prevederilor contractuale stabilite anterior. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat miercuri, 22 decembrie, de către Cabinetul de miniștri. Detalii aici.
Problemele de la „Chișinău Arena” au fost dezvăluite de ZdG încă în septembrie 2020. Menționam atunci că „Arena Națională” urma să fie dată în exploatare în octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor.
Inițial, s-a constatat că arena polivalentă nu putea fi dată-n exploatare pentru că nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare, existente în zonă, apoi că nu era racordată la rețelele electrice. În mai 2019, printr-un prim acord adițional, statul și-a asumat obligația să achite în plus față de prevederile contractuale inițiale 1,5 milioane de euro pentru ca „Chișinău Arena” să fie conectată la apeduct și canalizare.
Ulterior, au apărut alte probleme care nu au fost luate în calcul la etapa inițierii proiectului, iar pentru a fi rezolvate, ZdG scria că era nevoie de investiții suplimentare: arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie făcute căi de acces, sunt în proprietate privată.
Citește și:
- Administratorul SRL „Arena Națională” se adresează autorităților cu rugămintea de a fi discutate la Guvern sau CSS problemele cu care se confruntă compania publică
- DOC/ „Arena Națională” neexploatată ar urma să primească peste 67 de milioane de lei din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat, pentru „achitarea unei tranșe”. APP: suma totală a tranșelor spre achitare – peste 31 de milioane de euro
- VIDEO/ Chișinău Arena: Procesul-verbal de recepție a lucrărilor complexului sportiv urmează să fie semnat marți, 18 mai. Pentru conservarea obiectului statul trebuie să găsească până la 10 milioane de lei pe an. Problema căilor de acces, în continuare fără soluții