În prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului, anunță Ministerul Apărării
„În prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului”, anunță joi, 24 februarie, reprezentanții Ministerului Apărării al R. Moldova după ce Rusia a acuzat Ucraina că ar crește „prezența militară” în apropierea graniței cu R. Moldova, pentru o posibilă intervenție în regiunea transnistreană.
Reprezentanții instituției susțin că monitorizează toate „evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol”.
„Ministerul conlucrează cu toate celelalte autorități de securitate ale statului ca, împreună, să prevenim orice tentativă de destabilizare, să menținem pacea și stabilitatea în țară, astfel încât cetățenii noștri să fie în siguranță. Efectivul Armatei Naționale din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii din Zona de Securitate activează în regim normal.
În cazul în care vor fi identificate eventuale pericole pentru securitatea țării, Ministerul Apărării va informa imediat opinia publică. Informațiile false distribuite au scopul să creeze panică și confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Îndemnăm cetățenii la calm și să se informeze doar din surse oficiale”, precizează reprezentanții Ministerului.
Ministerul rus al Apărării a publicat o nouă declarație prin care susține că Ucraina ar crește „prezența militară” în apropierea graniței cu R. Moldova, pentru o posibilă intervenție în regiunea transnistreană. În acest sens, consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că „decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești”, iar Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a menționat că „narațiunea falsă difuzată de către Ministerul rus al Apărării nu indică asupra faptului că Putin intenționează să atace Moldova, însă indică o posibilă escaladare a eforturilor sale continue de subminare a R. Moldova”.
Pe 23 februarie, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) anunța că Moscova ar putea „crea condiții” pentru o operațiune sub un drapel străin în R. Moldova și în regiunea Cernigov, la granița dintre Belarus și Ucraina.
Ulterior, secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău, Valeriu Mija, a spus că declarația Ministerului rus al Apărării despre eventualele provocări ale Ucrainei în regiunea transnistreană reprezintă mai degrabă un „element de operațiune psihologică decât intenții reale”.
Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, a declarat că regiunea transnistreană este pregătită să reacționeze la „orice provocări”, iar „dacă cineva mizează să creeze panică, atunci nu există niciuna în rândul locuitorilor”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.