În lipsa cifrelor care să arate dacă bugetul este pregătit să suporte o asemenea sumă, socialiștii cer statului să plătească facturile la energie electrică pentru consumatorii casnici, pe perioada stării de urgență. Experții avertizează: „Va pune presiuni pe buget”
În lipsa cifrelor care să arate dacă bugetul este pregătit să suporte o asemenea sumă, deputații socialiști spun că au pregătit și urmează să înregistreze la Parlament o inițiativă legislativă prin care vor cere statului să plătească facturile la energie electrică pentru toți consumatorii casnici, pe perioada stării de urgență, cheltuielile estimate pentru acest fapt fiind de peste jumătate de miliard de lei.
Economiștii spun că achitarea facturilor nu este cel mai bun mecanism de susținere a populației, menționând că statul trebuie să vină cu instrumente de susținere financiară a cetățenilor, pentru ca ei să-și poată achita singuri facturile la serviciile de consum.
Deputații socialiști, motivând că propunerea lor este o măsură bună pentru a susține populația, spun că vor propune să se facă anumite economii pe alte direcții pentru a aduna resursele necesare.
„Fracțiunea PSRM va merge în Parlament pentru a solicita acest lucru. Astăzi avem un proiect de lege pe care fracțiunea PSRM îl înregistrează în Parlament și care vine cu următorul efect: se propune ca din contul bugetului, tuturor cetățenilor R. Moldova, mă refer la toți consumatorii casnici de energie electrică să le fie acoperite cheltuielile pentru consumul de energie pe perioada stării de urgență. Ne referim la toți consumatorii casnici de energie electrică, și cei din zona urbană și cei din zona rurală”, a menționa parlamentarul socialist Petru Burduja.
Deputații socialiști au făcut și calculele. Pentru acoperirea acestor cheltuieli urmează să fie alocat peste jumătate de miliard de lei din bugetul de stat.
„Aceasta sumă va fi calculată pentru consumul real pentru lunile februarie și martie pentru 1 245 232 de consumatori, dintre care 532 109 de consumatori – din zonele urbane și 713 100 de consumatori – din localitățile rurale. Pentru luna februarie consumul pentru acești consumatori a fost de 266 391 000 de lei, iar pentru martie – 266 284 00 de lei, adică pentru două luni fiecărui consumator i se va reveni în medie 428 de lei. În total, urmează să fie alocată suma de 532 959 296 de lei. Sumele urmează să fie transmise pe conturile furnizorului pentru a fi incluse pe contul consumatorului”, a mai adăugat Burduja.
Banii pentru achitarea acestor facturi, spun socialiștii, vor fi adunați din economii, întrucât ei spun că vor veni cu propunerea de a se face anumite economii.
„Ne-am gândit de unde vor fi acordate resursele bugetare. PSRM propune economii la organizațiile și structurile de stat ce ține de investițiile capitale preconizate pentru 2021, astfel se vor putea face economii. Propunem ca achitarea acestor facturi să se facă în două tranșe”, a mai adăugat deputatul Burduja.
EXPERT ECONOMIC: „Achitarea facturilor nu este cel mai bun mecanism de susținere a populației„
Solicitat de ZdG, expertul economic de la Expert – Grup, Alexandru Fală, spune că achitarea facturilor nu este cel mai bun mecanism de susținere a populației, menționând statul trebuie să vină cu instrumente de susținere financiară a cetățenilor, pentru ca ei să-și poată achita facturile la servicii.
„Ar fi bine ca în această perioada lumea să fie ajutată, dar cred că mecanismul cel mai bun nu este prin achitarea facturilor. Un mecanism ar fi cumva ajutarea populației, mecanismele pe care noi deja le avem – este acel ajutor social pentru persoanele care nu au venituri, sunt ajutoarele de șomaj, iată în această direcție trebuie noi să lucrăm. Persoanelor care și-au pierdut locul de muncă, de exemplu, lor trebuie să le achităm indemnizații. La acest aspect trebuie de lucrat. Noi nu trebuie să intervenim, nu știu dacă este bine să se intervină în relațiile contractuale dintre agentul economic și persoanele fizice. Statul trebuie să vină cu instrumente de susține financiară a populației, pentru ca ei să-și poată achita facturile, să-și poată achita serviciile, să poată procura bunuri. Iată cum ar fi binevenită intervenția statului. (…) Statul ar putea interveni cu măsuri de ordin administrativ, de exemplu consumatorilor să nu le fie deconectată lumina, gazul pe o perioada de o săptămână, în așa fel încât cetățenii să nu rămână fără lumină, apă, gaz. (…) Trebuie să lucrăm pentru susținerea persoanelor care într-adevăr au probleme financiare din cauza pandemiei”, menționează expertul economic.
În context, expertul menționează că deși suma nu este una extrem de mare, aceasta, totuși, va pune presiuni suplimentare pe bugetul de stat.
„500 de milioane nu este o suma chiar atât de dramatică, este o sumă mare, dar nu gravă, însă pune o presiune suplimentară pe buget în condițiile în care noi practic mai mult de jumătate din deficitul bugetar am prevăzut să fie finanțat din resurse externe. E puțin probabil ca aceste resurse să vină acum. FMI cu siguranța nu va acorda, mai ales după aceste declarații privind intențiile de capitalizare a băncii. Adică anularea legii miliardului e de fapt – legea capitalizării BNM”. Finanțarea externă e practic sub semnul întrebării, a conchis Alexandru Fală.