În ajunul reuniunii Consiliului European, PE adoptă o rezoluție. Europarlamentarii cer din nou începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina
În ajunul reuniunii Consiliului European, Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri, 13 decembrie, o rezoluție prin care cere începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina. Cu condiția implementării unor reforme, europarlamentarii spun că negocierile de aderare ar trebui deschise și pentru Bosnia și Herțegovina, iar Georgiei ar trebui să i se acorde statutul de candidat.
Potrivit unui comunicat al PE, rezoluția a fost adoptată cu 468 de voturi „pentru”, 99 voturi „împotrivă” și 58 de abțineri.
UE ar trebui să stabilească termene clare pentru ca țările candidate să încheie negocierile de aderare la UE până la sfârșitul acestui deceniu, subliniază deputații europeni. Totuși, nu ar trebui să existe o cale rapidă de aderare, spun ei.
„(…) Având în vedere războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, extinderea a devenit și mai importantă din punct de vedere strategic și este unul dintre cele mai puternice instrumente geopolitice de care dispune UE, spun deputații europeni, numind-o o investiție strategică în pace și securitate, precum și un motor pentru democrație și valorile europene pe întregul continent (…).
Deputații condamnă cu tărie declarațiile premierului Ungariei privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și schimbarea politicii țării față de Kosovo. Declarațiile domnului Orban obstrucționează procesul de extindere a UE, avertizează deputații europeni, care reamintesc Consiliului potențialele consecințe negative ale preluării de către Ungaria a președinției Consiliului în iulie 2024 (…)”, se spune în comunicat.
Rezoluția mai subliniază „necesitatea unor reforme interne ale UE în paralel cu procesul de extindere, pentru a spori capacitatea Uniunii Europene de a integra în mod eficient noii membri”.
După adoptarea rezoluției, europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, a declarat că „siguranța UE depinde de cât de sigure și stabile sunt țările din vecinătatea noastră”.
„Este în interesul fundamental de securitate al Uniunii Europene să sprijinim integrarea europeană a țărilor din Vecinătatea UE, precum Moldova și Ucraina. Siguranța UE depinde de cât de sigure și stabile sunt țările din vecinătatea noastră. Cu cât Moldova și Ucraina sunt mai stabile și mai reformate, cu atât mai în siguranță suntem și noi, în interiorul UE. Iar procesul de aderare la Uniunea Europeană este cel mai bun instrument prin care un stat din vecinătatea UE poate fi reformat și modernizat.
Considerăm că Politica de Extindere este în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. Acest lucru a fost confirmat de precedentele valuri de extindere care au contribuit la dezvoltarea economică a Uniunii Europene, au întărit piața internă a Uniunii Europene și au consolidat poziția UE pe plan global”, a spus eurodeputatul într-o postare pe Facebook.
Pe 8 noiembrie 2023, CE a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE. Totodată, CE a recomandat acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE pentru Georgia.
Comisia Europeană a întocmit un raport în legătură cu progresele înregistrate de R. Moldova pe calea europeană. Instituția subliniază că țara noastră a înregistrat progrese bune în ceea ce privește reforma justiției, însă aceasta trebuie finalizată, nefiind înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește urmărirea penală a cazurilor de corupție la nivel înalt.
Decizia finală privind începerea negocierilor cu R. Moldova va fi luată de către statele membre ale UE la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.