În ajunul campaniei electorale, fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, promite 17 miliarde de lei pentru modernizarea satelor din R. Moldova
În ajunul campaniei electorale pentru locale, fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor în dosarul „Frauda bancară”, anunță despre lansarea programului „Satul moldovenesc”, ce prevede o „investiție” de 17 miliarde de lei. Șor susține că „programul prevede bugete de 20 de milioane de lei pentru fiecare primărie”.
„(…) Prin Fundația „Visul meu”, pe care am creat-o, anunț astăzi despre lansarea programului de renovare „Satul moldovenesc”, ce prevede o investiție de 17 miliarde de lei. Alocăm 20 de milioane de lei pentru fiecare primărie, pentru următorii trei ani (…)”, a declarat ex-deputatul fugar Ilan Șor, fără însă a oferi detalii despre proveniența banilor.
Ilan Șor figurează în raportul Kroll 2, în care este stipulată devalizarea a trei bănci moldovenești și furtul a unui miliard de dolari.
În 2019, cele trei bănci implicate direct în frauda bancară (Banca de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A, n.red.) au reușit să ramburseze aproximativ 14,5 de milioane de lei, adică mai puţin de jumătate de milion de lei pe zi din creditul de urgenţă de circa 14 miliarde de lei, acordat de Ministerul Finanţelor în 2014-2015, scrie mold-street.com.
Ilan Șor, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat pe 13 aprilie 2023 de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.
În decizia instanței, completul de judecători format din Ion Bulhac, Silvia Gârbu și Marcel Juganari subliniază, făcând referire la concluziile Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, că, în perioada 5 noiembrie 2014 – 24 noiembrie 2014, Banca de Economii S.A., BC BANCA SOCIALĂ S.A. şi BC UNIBANK S.A. au acordat credite neperformante în sumă totală de circa patru miliarde de lei către mai multe societăţi gestionate de către un grup de persoane. Ulterior, societățile debitoare au transferat mijloacele creditare către diferite companii off-shore, cu conturile deschise la AS PRIVATBANK, Letonia, gestionate la fel de acelaşi grup de persoane, având ca destinație contracte fictive de vânzare-cumpărare a mărfurilor.
„De menţionat că în cadrul urmăririi penale, precum şi a cercetării judecătorești a fost dovedit faptul că companiile utilizate în tranzacțiile frauduloase erau gestionate de către Ilan Şor prin intermediul mai multor persoane care, de facto, nu erau beneficiari efectivi ai acestora, ci aveau doar rolul de a camufla beneficiarul real al acestora. Mai mult, după cum a fost demonstrat prin probe, aceste companii nu desfășurau activități de afaceri reale, ci erau utilizate doar în scopul sustragerii banilor (în special companiile rezidente, adică înregistrate în R. Moldova), precum şi în scopul ratificării banilor sustrași (în special companii nerezidente, în mare parte înregistrate în Marea Britanie, cu conturi bancare deschise în Letonia).
Astfel, pe 25 noiembrie 2014, societăţile care au beneficiat de credite: „CARITAS GROUP” SRL „DANMIRA” SRL, „VOXIMAR COM” SRL, „DAVEMA COM” SRL și „CONTRADE” SRL, au format datorii către Banca de Economii SA în sumă totală de 13 666 874 360 lei, ultima neavând practic careva lichidităţi. Prin urmare, pentru a se deghiza deficitul existent la Banca de Economii S.A., în perioada 25 – 26 noiembrie, Banca de Economii S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A. au efectuat un şir de operaţiuni bancare, care ulterior s-au identificat a fi fictive (…).
Anterior, Procuratura Anticorupție (PA) și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) au pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 7,5 miliarde de lei în dosarul „Frauda bancară”. Procurorii au pus sechestru pe bunuri din R. Moldova care îi aparțin deputatului fugar Ilan Șor în valoare de circa 1,36 miliarde de lei. Este vorba inclusiv despre peste 436 de milioane de lei capital social, trei aeronave și 16 construcții nelocative.
Imediat după pronunțarea deciziei Curții de Apel Chișinău, Șor i-a amenințat pe cei trei magistrați care l-au condamnat. „Magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte, foarte curând, după gratii. Aș vrea ca ei, urmărind acest video, să știe, că și eu simpatizanții mei cu siguranță nu vom uita cum sub presiune azi a fost luată o decizie ilegală, cu încălcarea tututor normelor legale”, declara Șor.
Șor a plecat din R. Moldova în iunie 2019, imediat după căderea regimului Plahotniuc, iar de atunci se află în Israel. Șor are și cetățenia acestui stat, care, conform Constituției, nu-și extrădează cetățenii. Deși a fost deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.