Impact ZdG: Cum a ajuns președintele Dodon să achite amenda unei pensionare
Cronologia unei munci de 5 zile a unor reporteri și a unui minut de „glorie” a lui Igor Dodon.
Vineri, 10 aprilie, ZdG a relatat istoria Alexandrei Chiabur, o pensionară din Chișinău, în vârstă de 66 de ani, care a ajuns la marginea disperării, după ce a fost amendată cu 22,5 mii de lei pentru că ar fi încălcat regimul de izolare la domiciliu, impus de autorități. A doua zi, după ce cazul său a fost preluat și mediatizat de multe alte instituții mass-media din țară, amenda i-a fost achitată de un deputat socialist, din numele președintelui R. Moldova, Igor Dodon. Istoria relatată de ZdG are însă pagini nespuse, pe care vă invităm să le citiți mai jos. E o istorie din spatele unui articol care a captat atenția finalului săptămânii trecute.
ZdG a aflat despre acest caz miercuri dimineața, iar după câteva ore, a ajuns în apartamentul modest din sectorul Râșcani al capitalei în care locuia Alexandra Chiabur. Dar să luăm istoria pe etape.
Marți, 7 aprilie, ora 20.38. Avocata Natalia Moloșag scrie un mesaj într-un grup pentru avocați în care susține că oamenilor le sunt încălcate drepturile. „E o bătaie de joc, poliția face procese verbale pensionarilor cu pensii de 1000 lei și le aplică amenzi de 22500 lei, pentru faptul că au ieșit până la magazin, în curtea casei. Eu nu știu cum vom ieși noi din situația asta, dar cu certitudine oamenii suferă și le sunt încălcate drepturi”. Citim mesajul și pentru că documentam un articol la subiectul amenzilor aplicate în perioada Stării de Urgență, o contactăm pe avocată.
Miercuri, 8 aprilie, dimineața. Natalia Moloșag ne relatează despre nedreptatea față de o femeie în vârstă de 66 de ani și circumstanțele acestui caz. Ne spune că a aflat despre asta de la voluntarii Direcției Generale Asistență Socială și consideră că „acesta este un abuz”. Ne spune numele femeii – Alexandra Chiabur, și numărul ei de telefon.
Echipa ZdG, în drum spre a afla istoria Alexandrei Chiabur
8 aprilie, ora 10.30, o contactăm. Din scurta discuție pe care o avem la telefon, realizăm disperarea care a cuprins-o. Abia de reușea să-și stăpânească emoțiile. Ne mărturisește că nu are bani nici de pâine, iar în casă are „doar doi cartofi”.
8 aprilie, ora 13.30. După o scurtă discuție între colegi, pornim spre Alexandra Chiabur, dar întâi trecem și cumpărăm ceva produse. Încă nu ne vine să credem că se putea întâmpla un asemenea caz.
La 13.53, ajungem în fața blocului pensionarei și o contactăm pentru a ne spune numărul apartamentul ca să sunăm la interfon. Ne zice că nu-i lucrează interfonul și ne roagă să contactăm vecinii. Cineva dintre vecini ne deschide și intrăm în bloc. Pensionara ne aștepta la ușa larg deschisă a apartamentului, cu speranță în ochi. Îi oferim produsele, izbucnește în plâns și ne tot spune cât de recunoscătoare este.
Ne invită în bucătărie și ne spune că „iată așa trăiesc”. Timp de o oră și jumătate ne povestește istoria vieții ei, dar și detalii despre cum a ajuns să fie amendată cu o sumă pe care o poate achita doar dacă ar strânge timp de doi ani toată pensia și nu ar mânca nimic. O parte din istorie am relatat-o anterior, într-un articol care a captat atenția publică la sfârșitul săptămânii trecute.
Între timp, apar tot mai multe întrebări
Pe la 16.00, plecăm spre case. Nu la redacție, cum ar fi fost de obicei, ci acasă, unde documentăm istoria în continuare. Descifrăm relatările Alexandrei Chiabur, apar tot mai multe întrebări. Cine a aplicat amenda? Care au fost circumstanțele? Cât de justificată este suma? Femeia ne contactează pentru a ne mulțumi încă o dată pentru produse.
Îl contactat pe Ruslan Dereli, inspectorul superior din cadrul Inspectoratului de Poliție Râșcani, care i-a întocmit procesul verbal prin care a fost amendată pensionara. Acesta afirmă că reprezentanții organelor de drept s-au sesizat în urma unei declarații parvenite din partea lui Oleg Rusu, vecinul pensionarei, care printr-o declarație în scris, le-a comunicat autorităților despre faptul că „femeia încalcă regulile de carantină”.
La 17.20, deja vorbim cu Oleg Rusu la telefon, încercând să aflăm ce l-a determinat să sesizeze poliția. Bărbatul ne comunică motivele, însă insistă că nu și-a dorit ca vecina sa să fie sancționată, ci doar să fie atenționată. Continuăm să scriem. Seara pregătim textul, apoi lucrăm la reportajul video. Ora 01.20 noaptea, scheletul materialului video este aproape gata.
Joi, 9 aprilie, ora 10.30, revenim cu un apel către avocata Natalia Moloșag pentru a ne răspunde la întrebările care au apărut pe parcurs. Ulterior, telefonăm pentru a aflat opinia ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, tot el și membru al Comisiei Situații Excepționale. Pe tot parcursul zilei de joi, subiectul este în montaj. Ajustăm, redactăm. Și, de ce să ascundem, tragem cu ochiul către alte instituții media pentru a urmări dacă nu cumva subiectul este oglindit și de alți colegi din presă, căci despre existența unui asemenea caz reiese că știau zeci de persoane.
Pe la 22.00 reportajul era gata de publicare. Decidem însă să-l programăm pentru a doua zi, dimineața.
Sute de comentarii încep să curgă. Zeci de oameni vor să ajute. Juriștii vor să conteste procesul-verbal. Politicienii vor să achite amenda
Vineri, 10 aprilie, ora 09.30, istoria Alexandrei Chiabur apare online. Zeci de surse media preiau istoria pensionarei sancționate cu 22,5 mii de lei pentru că ar fi ieșit după pâine. Sute de comentarii încep să curgă, majoritatea condamnă autoritățile pentru amenzi distorsionate și ajutor insuficient pensionarilor. Zeci de cititori ne scriu și ne întreabă cum se pot implica pentru a-i oferi ajutor Alexandrei Chiabur. Asemenea solicitări vin pe tot parcursul zilei de vineri. Unii cititori discută să inițieze o campanie pentru a strânge cei 22,5 mii de lei, ne cer implicarea. Ezităm. Cazul nu avea o finalitate clară. Considerăm că, întâi ar trebui să își spună cuvântul justiția.
Spre seară primim un mesaj de la un cititor care ne spune că cel care a depus plângerea care a dus la amendarea pensionarei este un fost procuror, reținut anterior pentru mită. Încercăm să verificăm informația. Ulterior o confirmăm. Dar nu găsim dovezi care să ne arate că ar fi existat o legătură între fosta ocupație a vecinului pensionarei și amenda aplicată. Tot atunci luăm legătura cu Alexandra Chiabur pentru a ne asigura că este bine. Și ziua, și seara, mai mulți juriști solicită numărul ei de telefon pentru a o ajuta, gratuit, să conteste în instanță procesul verbal. Le spunem tuturor că aceasta are deja o avocată.
Sâmbătă, 11 aprilie, mesajele continuă să vină. Redacția este sub o presiune neplăcută, oamenii cer telefonul victimei, nu suntem siguri că putem oferi telefonul ei unor oameni necunoscuți, dar nu vrem să descurajăm persoanele care sunt interesate să ajute.
Pe la ora 11.00 vorbim, din nou, cu avocata Natalia Moloșag pentru a afla despre ce urmează să întreprindă în continuare din punct de vedere juridic. Aproape de ora 12.00, printre cei care solicită datele de contact ale Alexandrei Chiabur este și Renato Usatîi, primarul orașului Bălți. Înainte de asta, edilul distribuia articolul pe rețelele de socializare și promitea să-i achite amenda pensionarei, când îi găsește datele ei de contact. Ezităm și de această dată. Nu dorim să fim părtașii unui act de caritate cu iz politic.
Povestea continuă… Amenda Alexandrei Chiabur a fost achitată de un „misterios Vladimir”
Ora 13.30, Alexandra Chiabur ne contactează și ne spune radioasă că „i-a fost anulată amenda”, iar „doi domni au venit acasă la ea și i-au adus documentele care confirmă acest lucru”. Cerem numărul de telefon al celor care au vizitat-o, pentru a afla detalii. Ne oferă un număr de mobil, zice că se prezentase drept Vladimir.
Îl contactăm pe Vladimir, încercăm să aflăm cine este, de ce a ajutat-o, dar și să găsim explicații la mai multe întrebări: de unde a obținut datele personale ale pensionarei și cum a fost posibil să achite amenda. Misteriosul Vladimir refuză să-și dezvăluie identitatea, dar ne redirecționează către „serviciul de presă al … PSRM”. Între timp, constatăm că numărul de telefon la care am sunat aparține deputatului socialist Vladimir Odnostalco.
Imediat, discutăm cu avocata Natalia Moloșag care confirmă că a fost achitată jumătate din suma amenzii aplicată Alexandrei Chiabur, după ce persoanele care au făcut acest gest s-ar fi încadrat în termenul prevăzut de lege pentru a putea plăti doar jumătate din amendă. Ne spune însă că, chiar și în aceste condiții, va contesta procesul verbal în instanța de judecată.
La 16.20, ZdG publică continuarea istoriei Alexandrei Chiabur. Anunțăm că procesul-verbal va fi, totuși, contestat, dar și faptul că deputatul Vladimir Odnostalco i-ar fi achitat jumătate din amendă.
Ora 17.09. Pe pagina de Facebook al deputatului socialist Vladimir Odnostalco apare o postare din care reiese că acțiunea sa nu mai este un secret. Dar nu „misteriosul Vladimir” ar fi achitat amenda. În postare el spune că după ce Igor Dodon a aflat din mass media despre situația Alexandrei Chiabur, președintele R.Moldova, i-a achitat amenda pensionarei. Postarea are multe comentarii. În unele este lăudat, în multe însă deputatul este criticat, atât pentru mărimea amenzii, cât și pentru faptul că și-ar face PR.
Istoria are un final. Fericit pentru Alexandra Chiabur. Ordinar pentru R. Moldova. Între timp, în ziua când i-a fost achitată amenda, Natalia Moloșag a contestat procesul verbal prin care Alexandrei Chiabur i-a fost aplicată amenda de 22,5 mii de lei. Redacția rămâne cu un șir de întrebări la care încă nu am găsit răspuns: Din ce fonduri anume au fost luați banii pentru amenda Alexandrei Chiabur? De ce un deputat a venit să achite amenda, dar nu a făcut încercări să pună în discuție această prevedere legală? De ce deputatul Odnostalco a făcut acest lucru pentru președintele Dodon? Este regulamentar ca un deputat să se supună direct președintelui statului? Sunt banii partidului, ai președinției sau ai Parlamentului? Ce vor face alte victime ale aplicării unor astfel de amenzi? Vor merge la Odnostalco sau la Dodon? Merită oare toți amendații tratament egal din partea autorităților?
Ora 19.00. ZdG decide să scrie acest text. A doua zi, duminică lucrăm la istoria acestei istorii. Așa inaugurăm o rubrică nouă pe pagina web a ZdG: Istorii din spatele investigațiilor. Vrem ca oamenii să cunoască cum lucrăm. Între timp, cititorii ne semnalează despre alte sute de cazuri de încălcări care merită investigate. Încercăm.