Principală  —  IMPORTANTE   —   Igor Grosu: Scoți grâul din…

Igor Grosu: Scoți grâul din rezerva de stat, la un preț de 3,87 lei per kilogram printr-o firmă și îl vinzi altei firme cu 4,6 lei per kilogram. Cum peste 16 mii de tone de grâu au fost vândute a dezvăluit secretarul general al Președinției

Sursa foto: bila-tsercva.all.biz

Președintele Fracțiunii PAS, Igor Grosu și secretarul general al Președinției, Andrei Spânu susțin că din rezerva de stat au fost scoase peste 16 mii de tone de grâu, la un preț de 3,87 lei per kilogram printr-o firmă, iar ulterior grâul a fost vândut altei firme cu 4,6 lei per kilogram. Secretarul general al Președinției, Andrei Spânu a dezvăluit cum tonele de grâu au fost vândute și spune că va sesiza Procuratura.

Pe 22 februarie curent, cel mai mare producător de panificaţie din R. Moldova a înaintat un demers la Agenția Rezerve Materiale, prin care a solicitat eliberarea a 5 mii de tone de grâu, iar agenția nu a dat un răspuns, scrie într-o postare pe Facebook secretarul general al Președinției, Andrei Spânu.

„Franzeluța menționează despre creșterea prețurilor la materia primă ceea ce ar duce inevitabil la creșterea prețului la pâine, inclusiv la pâinea socială”.

Pe 23 februarie, Agenția de Rezerve Materiale a încheiat contract cu SRL „Ancom Agro”, pentru eliberarea a 16 855 de tone de grâu, roada 2016, cu valoarea totală de 65 329 990 mln lei, la un preț mediu de 3,87 lei per kilogram, mai spune Andrei Spânu.

După semnarea contractului, pe 24 februarie, Agenția de Rezerve Materiale anunță despre inițierea procedurii de împrospătare a grâului.

Pe 2 martie a fost organizată o ședință de lucru la Președinție, despre necesitatea urgentă de a elibera grâu din rezerva de stat pentru industria de panificație și sectorul zootehni, pentru a nu admite o criză în aceste sectoare, susține secretarul de stat.

„Pe 5 martie, SRL „Ancom Agro” a încheiat un contract de vânzare a grâului cu „Agrofloris Nord” SRL. 16 855 de tone sunt vândute deja la prețul de 4,6 lei per kilogram”.

Pe 10 martie, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului trimite o scrisoare către Cancelaria de Stat, în care menționează că R. Moldova riscă să rămână neasigurată cu grâu și comunică despre necesitatea plafonării exportului, se arată în postarea secretarului de stat.

„Pe 11 martie, „Agrofloris Nord” SRL a semnat o anexă la contractul din 1 iunie 2020 cu ÎCS Trans Bulk Logistics, prin care se înstrăinează o cantitate de 17 mii de tone. Conform contractului, același grâu deja este din roada anului 2020″.

Ulterior, în spațiul public a apărut informația despre transportarea grâului spre Portul Giurgiulești.

Pe 28 martie, SRL „Ancom Agro” a publicat un comunicat de presă, prin care menționează că grâul va fi utilizat pe piața internă, contrar documentelor și intențiilor de bază, susține Andrei Spânu.

IGOR GROSU: Cu această cronologie a evenimentelor orice procuror de bună credință poate acționa imediat. Domnule Alexandr Stoianoglo, aveți toată informația. Aici e doar prima parte a schemei.

„Cum Igor Dodon, prin ministerul de Interne, Pavel Voicu și omul lui Plahotniuc Vaja Jhashi a dat un tun de peste 12 mln lei zilele trecute. Scoți grâul din rezerva de stat, la un preț de 3,87 de lei per kilogram printr-o firmă, dupa care grâul este vândut altei firme deja la un preț de 4,6 de lei per kilogram. Și asta în condițiile în care brutăriile din țară au nevoie de grâu, crescătorii de animale au nevoie de ajutor”, a scris pe Facebook președintele Fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Luni, 29 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a solicitat Guvernului să aprobe de urgență o hotărâre, prin care să impună restricții temporare la exportul grâului din rezervele de stat.

Pe 30 martie, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat interzicerea exportului de grâu din R. Moldova.

„Discutăm cu instituțiile statului de ceva timp despre riscurile care există, în contextul secetei de anul trecut, riscurile la adresa securității alimentare, în special atunci când este vorba despre grâu și produsele de panificație. Ne îngrijorăm de prețurile, care cresc și ne îngrijorează situația, în special a cetățenilor cu venituri mici”, a declarat președinta R.Moldova, Maia Sandu, după ședința Consiliul Suprem de Securitate.

Până pe 12 aprilie este interzis exportul de grâu din R. Moldova. Decizia a fost luată de Guvern, marți, 30 martie, după ce cabinetul de miniștri s-a întrunit, pentru a discuta subiectul. În ședință, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a propus interzicerea până pe 15 aprilie 2021 a exportului grâului din R. Moldova, dar propunerea nu a fost susținută.

„Având în vedere recomandarea Consiliului Suprem de Securitate și indicația doamnei președintă a R. Moldova, supun respectuos atenției dumneavostră proiectul de hotărâre a Guvernului, prin care se interzice până pe 15 aprilie 2021 inclusiv, exportul din R. Moldova a grâului”, a declarat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

„Nu este riscul de lipsă de grâu alimentar în țară”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

„Dacă este posibil, să anunțăm o pauză de jumătate de oră sau o oră, ca să ne întrunim și să discutăm”, a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

CIOCOI: Eu vă aștept în Casa Guvernului, la ora 20:30″.

După mai bine de o oră, la 21:50, ședința Guvernului a fost reluată, iar cabinetul de miniști a votat interzicerea exportului de grâu din R. Moldova până pe 12 aprilie.

Solicitat de ZdG, directorul Agenției Rezerve Materiale, Gheorghe Tretiacov, ne-a spus că nu sunt motive de îngrijorare și că nu cunoaște dacă grâul transportat în portul Giurgiulești este din rezerva de stat.

„Grâul le-a fost oferit conform legii privind împrospătarea grâului. Ei deja pot face ce vor cu el. Nimeni nu poate să le interzică să-l exporte, noi nu le-am indicat nicio interdicție în contract. Noi de la ei am luat obligația că, cantitatea de grâu pe care au luat-o la împrospătare să nu-l scoată de pe teritoriul R. Moldova”, a spus Tretiacov pentru ZdG.