Igor Dodon se oferă să fie prima persoană din R. Moldova care va administra presupusul vaccin anti-COVID-19 elaborat de ruși: „Sunt gata să risc cu sănătatea”
Președintele R. Moldova, Igor Dodon, se oferă să fie prima persoană din țara noastră care va administra vaccinul anti-COVID-19 pe care specialiștii din Federația Rusă susțin că l-au elaborat, însă nu a trecut încă de una dintre fazele de testare cruciale, cea în care este verificată siguranța și eficiența serului.
„Sunt în Federația Rusă, am discutat cu colegii de aici și au elaborat un vaccin care este în procedura de testare. Am văzut scepticismul la mai mulți moldoveni, inclusiv în rândul unor oficiali, referitor la vaccinul din Rusia. Federația Rusă acum administrează vaccinul doar în interiorul țării, dar când va accepta să fie administrat și în afara țării – vreau să mă ofer ca primul dintre moldoveni care va testa acest vaccin. Sunt gata să risc cu sănătatea, dacă va fi necesar. Pentru ca acest vaccin să ajungă cât mai repede în R. Moldova. Sper ca acest lucru să se întâmple în următoarele săptămâni”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.
La 11 august, Rusia a reuşit să devină prima ţară din lume care înregistrează un vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin. „În această dimineaţă, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat pentru prima oară în lume”, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni a guvernului său, asigurând că vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate testele necesare şi permite obţinerea unei „imunităţi durabile” la COVID-19.
Acest vaccin va fi pus în circulaţie de la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului naţional al medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătăţii din Rusia, consultat de agenţiile de presă ruse.
Totodată, Rusia a denumit noul său vaccin pentru coronavirus „Sputnik-V”, iar oficialii ruși spun că 20 de țări au solicitat până acum livrarea a mai mult de un miliard de doze, relatează CNN.
Recent, oficiali internaționali din domeniul sănătății arată însă că în Rusia nu s-au făcut teste clinice avansate, care sunt considerate esențiale pentru a determina dacă un vaccin este sigur și eficient. Aceștia critică dezvoltarea pe fugă a acestuia, în cursa pentru un vaccin anti-coronavirus, care riscă să se transforme într-o bătălie pentru prestigiu și putere și care ar putea tenta guvernele să joace geopolitic și să trișeze, pentru a ieși pe primul loc.
Totodată, Rusia nu a făcut publice rezultatele științifice ale testelor clinice pentru vaccin, astfel că presupusa sa eficacitate nu poate fi verificată.
Rusia lucrează de mai multe luni, ca multe alte ţări din lume, la mai multe proiecte de vaccinuri împotriva COVID-19. Cel dezvoltat de centrul Gamaleia a fost realizat în colaborare cu Ministerul Apărării.