Igor Dodon prezintă cifre despre recuperarea banilor din „furtul miliardului”
După ședința CSS, șeful statului a oferit câteva cifre legate de recuperarea banilor din dosarul fraudei bancare. Dodon spune că aproape jumătate din sumă ar fi deja recuperată de pe interior și spune că se așteaptă ca în timpul apropiat să fie recuperați banii și din afara țării. Șeful statului însă, nu oferă mai multe detalii și nu este clar dacă au fost recuperați banii care au făcut parte din acea garanție oferită de stat.
Igor Dodon susține că frauda bancară a constituit un punct important pe agenda Consiliului Suprem de Securitate, doar că nu poate oferi mai multe detalii din cauză că ancheta este în desfășurare.
„Prejudiciul direct este de 13,3 mlrd de lei, fără procentele pe care le achităm BNM. La ziua de azi, recuperat plus sechestrat sunt 6,3 miliarde de lei, dublu fața de ceea ce a fost la începutul anului. Acestea sunt doar surse interne, dintre care transferați pe cont, 2,5 mlrd de lei și sechestre în valoare de 3,8 mlrd de lei”.
Igor Dodon nu a oferit detalii despre ce transferuri este vorba și care sechestre aplicate s-au luat în considerație.
În același timp, șeful statului a lăudat procuratura care dă dovadă „de o intensificare foarte buna a activităților pentru recupererea banilor pe extern, unde până acum nimeni nu a făcut nimic”.
„Știm că marea majoritate a sumei a fost transferată peste hotare. Iată că la ziua de astăzi au fost expediate 51 de cereri de asitență juridică internațională și cu 19 state au fost create comisii rogatorii și în timpul apropiat, vom începe arestarea în afara țării. Știm unde sunt bani cash de sute de milioane de dolari și-i vom recupera”, a dat asigurări șeful statului.
După patru ani de la promisiunea electorală de a anula legea „miliardului furat”, care pune miliardul dispărut din cele trei bănci cu probleme ( Banca de Economii, Banca Socială și Unibank ) pe umerii moldovenilor, președintele R. Moldova, Igor Dodon, în februarie curent, a pregătit un proiect de lege care a venit, de fapt, să reducă suma nu și să o anuleze complet, așa cum promitea Dodon în 2016.
Documentul prevede reducerea sumei de 13,58 miliarde de lei, cu 25 – 20 la sută, pe care statul urmează să o întoarcă Băncii Naţionale, timp de 25 de ani.
Mai exact, proiectul aprobat în două lecturi în luna martie curent, prevede instituirea unui nou mod de alocare a profitului disponibil pentru distribuire al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) la venitul bugetului de stat. Inițiativa a fost criticată de opoziția parlamentară, care a calificat-o ca fiind una politică și care nu are niciun efect asupra recuperării sau anulării legii miliardului furat, așa cum promitea Igor Dodon în campania electorală. De cealaltă parte, socialiștii prezintă votarea acestui proiect ca pe o promisiune realizată de către șeful statului.
Reprezentanții Procuraturii Generale au anunțat miercuri, 5 august, că unele episoade din dosarul privind frauda bancară urmează să fie trimise în judecată.
Cetăţenii R. Moldova au aflat la sfârşitul anul 2014, imediat după alegerile parlamentare din noiembrie, că din Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, a disparut aproximativ un miliard de dolari.
Miliardele, puse pe umerii cetăţenilor. De ce cresc sumele și dobânda după primii 9 ani?