Igor Dodon le-a spus rușilor că R. Moldova este „într-o zonă de risc suplimentar” COVID-19 din cauza diasporei
Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, se oferea, încă din luna august, să fie primul moldovean care va administra vaccinul rusesc anti-COVID-19, însă, nu a făcut-o până în prezent. În continuare acesta insistă că se va vaccina doar cu Sputnik V, dezvoltat de ruși, pe motiv că nu are încredere în vaccinurile dezvoltate în Occident, pe care le numește „surogate”. Cât privește situația epidemiologică, Dodon le-a spus rușilor că țara se află „într-o zonă de risc suplimentar” COVID-19 din cauza diasporei.
Într-un interviu pentru agenția de stat rusă, TASS, Dodon a spus că spre deosebire de Federația Rusă, situația epidemiologică în R. Moldova era mai gravă, pe motiv că țara se află „într-o zonă de risc suplimentar” din cauza diasporei.
„Situația nu este ușoară. La noi situația cu COVID-19 este mai rea decât în Rusia. Numărul de infectați la 100 de mii de locuitori este mult mai mare. Și înțelegem de ce: ne aflăm într-o zonă de risc suplimentar, din cauza celor care se află peste hotarele țării, în principal în Italia și alte țări europene – de acolo valul a mers în martie-aprilie. Situația nu este ușoară, dar ne descurcăm cu ea, avem personal medical, locuri, mijloace de combatere a pandemiei”, a spus Dodon.
Cât privește vaccinul împotriva COVID-19, Dodon a declarat că este dispus să se vaccineze, însă doar cu vaccinul rusesc, Sputnik V, pe motiv că vaccinurile dezvoltate de Occident ar fi niște „surogate”.
„Sunt gata să fiu vaccinat, dar am spus de nenumărate ori că doar cu vaccinul rusesc. Nu am încredere în aceste surogate occidentale, care au fost făcute rapid numai pentru a demonstra că nu doar ruşii au vaccinul, dar îl au şi ei. Parcă ar fi avut loc o cursă a înarmărilor ca pe timpul Războiului Rece. Au văzut că Rusia a făcut un vaccin eficient, au dezvoltat şi ei rapid ceva şi au spus că şi ei îl au. Nu intenţionez să risc cu asta. Recomand tuturor cetăţenilor care intenţionează să se vaccineze să o facă doar cu vaccinul rusesc”, a declarat Igor Dodon pentru TASS.
Fostul președinte spune că a vorbit cu oficiali ruşi despre posibilitatea oferirii vaccinului Sputnik V R. Moldova, în primele luni ale anului 2021.
Rusia a lansat un program voluntar de vaccinare cu vaccinul Sputnik V produs la începutul lunii decembrie, începând cu cele mai vulnerabile grupuri din Moscova.
Persoanele cu vârsta peste 60 de ani ar putea începe să aplice pentru vaccinare luni, a declarat duminică primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, pe site-ul său, a doua zi după ce Ministerul Sănătăţii a declarat că vaccinul a fost aprobat pentru utilizare de către persoanele în vârstă de peste 60 de ani după un proces separat.
Șeful de la Kremlin, Vladimir Putin, în vârstă de 68 de ani, a spus că vaccinul rusesc este eficient şi sigur şi că nu vede niciun motiv să nu fie vaccinat.