Igor Dodon îi recomandă Maiei Sandu să fie atentă la declarațiile pe care le face: „Să nu dea Domnul ca Moldova să se alinieze unor sancțiuni împotriva Rusiei”
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, îi recomandă președintei alese, Maia Sandu, să fie atentă la declarațiile pe care le face cu privire la partenerii internaționali ai țării. Recomandarea acestuia vine după ce Sandu a spus într-un interviu pentru presa ucraineană că nu va accepta federalizarea Republicii Moldova ca modalitate de soluționare a conflictului de pe Nistru și că în mandatul său va pleda pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul stâng al Nistrului.
Dodon declară că Sandu este într-o situație „complicată” privind promovarea unei politici externe echilibrate, pe care a „promovat-o” el în ultimii 4 ani.
„Pentru Maia Sandu situația este complicată. Îi va fi greu să promoveze o politică externă echilibrată așa cum am promovat eu, să nu facă declarații dure împotriva Rusiei și a pacificatorilor”, a spus Dodon în cadrul unei emisiuni de la NTV Moldova.
Acesta opinează că Sandu a făcut o „greșeală mare” atunci când a spus că va pleda pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul stâng al Nistrului.
„Ce fel de declarații ale unui președinte ales sunt acestea în țara în care avem conflictul transnistrean, în țara în care 35-40% din populație vorbește limba rusă. Este o greșeală mare. Va fi interesant în timpul apropiat. Veți vedea că ceea ce s-a promis în timpul campaniei electorale a fost doar o mască”, a mai spus acesta.
Dodon a venit și cu îndemn către președinta aleasă și anume de a fi atentă la declarațiile pe care le face.
„Îi recomand doamnei Maia Sandu să fie atentă la ce declarații face, deoarece de multe ori partenerii externi mari încearcă să atragă țările mici de partea lor în lupta mare împotriva oponentului. Să nu dea Domnul ca Moldova să înceapă să se alinieze unor sancțiuni împotriva Rusiei. Prin Guvern noi nu vom permite așa ceva. Politicienii înțelepți înțeleg asta. Noi trebuie să fim prieteni cu toți”, a mai spus Igor Dodon.
Într-un interviu pentru presa ucraineană președinta aleasă a spus că nu va accepta federalizarea Republicii Moldova ca modalitate de soluționare a conflictului de pe Nistru. Totodată, aceasta spune că în mandatul său va pleda pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul stâng al Nistrului.
„Eu sunt împotriva federalizării Republicii Moldova. Nu sprijin ideile pe care le-a propus Dodon şi partidul său. Chiar dacă ei nu veneau cu soluţii exacte, dar vorbeau despre federalizare. Sunt convinsă că noi vom găsi un format de soluţionare a conflictului. Acesta trebuie să includă evacuarea integrală a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Noi despre asta mereu am vorbit şi vom vorbi în continuare”, a declarat Sandu.
Președinta aleasă susține că rezolvarea conflictului de la Nistru trebuie să fie pașnic și în baza unui plan de acțiuni elaborat de Republica Moldova.
În replică, Elena Panina, membru al comitetului pentru afaceri internaționale al Dumei de Stat, a spus că în stânga Nistrului staționează trupe de pacificatori și că Tiraspolul nu va accepta niciodată retragerea lor.
„Sandu dorește ca pacificatorii să plece și în același timp respinge scenariul federalizării, care poate contribui la asigurarea unui echilibru de interese și a păcii pe termen lung. Ce li se oferă rezidenților din Transnistria în schimb? Revenirea la situația din 1992, când a izbucnit un conflict sângeros, care a luat viața a mii de oameni. Există o perspectivă de „dezghețare” urmată de intrarea în „faza fierbinte”, indiferent de ceea ce spune Sandu despre dorința ei de a rezolva problema în mod pașnic ”, a comentat Panina pentru Ria Novosti.
Menționăm că în regiunea transnistreană staționează aproximativ 1.500 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă.