Cine este Pavel Abraham, membrul desemnat de Dodon, dar retras de Sandu din comisia care va desemna un judecător la CEDO din partea R. Moldova
După ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, l-a retras pe Pavel Abraham din Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Ministerul Justiției a publicat vineri, 15 ianuarie, CV-ul acestuia, menționând că reflectă „informația privind activitatea profesională, experiența și reputația”.
Conform CV-ului publicat de Ministerul Justiției, Pavel Abraham activează în calitate de avocat coordonator la SCA ,,Abraham & Asociatii’’ din anul 2013.
De asemenea, în perioada 2010-2013 Abraham a activat în calitate de avocat la Cabinetul individual avocatul Pavel Abraham, iar în perioada 2000-2008 acesta a fost șef de catedră Asistență Socială și Probațiune la Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială.
În perioada ianuarie 2001 – februarie 2003, Abraham a exercitat funcția de Secretar de Stat pentru relația cu Parlamentul la Ministerul de Interne, iar în anul 1997 acesta a ocupat funcția de Inspector General al Poliției Române la Ministerul de Interne.
Vedeți mai jos mai multe detalii din CV-ul lui Abraham.
Tot vineri, 15 ianuarie, expertul în politici publice și dezvoltare locală, Sorin Ioniță, a spus într-o postare pe Facebook, că Pavel Abraham ar avea o reputație îndoielnică în România.
„Dacă vă întrebaţi ce mai face Pavel Abraham, miliţianul anilor ’80-’90, cadrist în MAI pe vremea lui Ceauşescu, apoi ciomag al PSD în poliţie, avocat al interlopilor şi stâlp al anti-reformelor pe Antene TV, aflaţi că fericeşte Republica Moldova ca membru în comisia care va selecta judecătorul lor la CEDO. Maia Sandu vrea să-l scoată, dar se opune cu ghearele şi dinţii partidul socialist pro-Kremlin, în special fostul ministru de Justiţie Fadei Nagacevshi, aflat în dragoste mare cu Abraham al nostru.
Uite ca unii nici cu pensie specială nu se liniştesc, insistă să facă pagube în continuare. In ţări cu oligarhie şmecheră ca Moldova nici Europa nu poate ajuta mult: aha, ne impuneţi consultant internaţional din UE? Luăm consultant internaţional, no problem: Abraham din România, ăla mai tare pe justiţie europeană. Asta în caz că vă întrebaţi cum ajung la CEDO experţi ca Tudorel Toader. Astea sunt sinecuri importante care loializează casta judecătorească în ţări corupte„, a spus Ioniță.
Pe 22 septembrie 2020 protestatarul Marian Ceaușescu a avut un conflict cu Pavel Abraham, fostul șef al Poliției Române. Deranjat de întrebările protestatarului, Abraham a fost cât pe ce să-l lovească cu servieta, relatează stiridiaspora.ro.
Consiliera prezidențială în domeniul justiției, Olesea Stamate, a anunțat joi, 14 ianuarie, că președinta Maia Sandu a retras din componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova membrul desemnat de fostul șef de stat Igor Dodon.
- DOC/ Președinta Sandu a retras membrul desemnat de Dodon în comisia care va desemna un judecător la CEDO din partea R. Moldovei
- Nagacevschi susține că președinta Sandu nu are dreptul să retragă membrul desemnat de Dodon în comisia care va desemna un judecător la CEDO din partea R. Moldovei
- Ministerul Justiției a făcut publică lista nominală a Comisiei pentru selectarea candidaților la postul de judecător la CtEDO
Olesea Stamate susține că Pavel Abraham, membrul desemnat de Igor Dodon în componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO din partea R. Moldova, a fost retras din cauza unor dubii rezonabile cu privire la integritatea acestuia.
„Ținând cont de importanța reprezentării R. Moldova la CEDO de către un judecător onest și profesionist, așteptările societății sunt ca acest concurs să se desfășoare într-o manieră de maximă transparență și corectitudine. Respectiv, am desemnat-o drept reprezentant al Președinției în această comisie pe dna Viorica Puică, o judecătoare competentă și corectă”, spune Olesea Stamate.
La concursul național pentru postul de judecător al CEDO s-au înscris 13 candidați.
Ministerul Justiției va organiza ședința Comisiei pentru selectarea candidaților la data de 22 ianuarie. În cadrul ședinței va fi examinată eligibilitatea dosarelor depuse și admiterea la interviu.
Potrivit prevederilor Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului național pentru desemnarea candidaților pentru suplinirea postului de judecător la CEDO, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 850 din 30.11.2020, membrii Comisiei urmează să se întrunească, în ședință închisă.