Guvernul SUA se arată îngrijorat de recentele acțiuni din Parlamentul R. Moldova privind transmiterea stadionului Republican
Guvernul SUA se arată îngrijorat de recentele acțiuni din Parlamentul R. Moldova cu referire la abrogarea legislației ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou complex al misiunii diplomatice. Subiectul a fost abordat în cadrul unei discuții telefonice a ministrului de Externe Aureliu Ciocoi cu ambasadorul Philip T. Reeker, oficial de rang înalt responsabil pentru afaceri europene și eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA.
Cei doi oficiali au abordat subiecte de actualitate de pe agenda de cooperare bilaterală, fiind atestată o bună cooperare în domeniile politic, economic și referitor la asistența acordată R. Moldova în procesul de implementare a reformelor democratice.
Totodată, diplomatul moldovean a luat act de îngrijorările comunicate de Guvernul SUA în contextul recentelor acțiuni din Parlamentul Republicii Moldova cu referire la abrogarea legislației ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou complex al misiunii diplomatice.
De asemenea, oficialii au vorbit și despre reglementarea conflictului transnistrean. În acest sens, șeful diplomației moldovene a accentuat importanța formatului de negocieri „5+2” și necesitatea organizării unei reuniuni în formatul respectiv, axată pe rezultate, cât mai curând posibil în anul 2021.
Folosind prilejul convorbirii, ministrul Aureliu Ciocoi a reiterat părții americane aprecierea autorităților de la Chișinău pentru asistența valoroasă acordată țării noastre în eforturile Guvernului Republicii Moldova pentru modernizare dar și combaterea răspândirii pandemiei COVID-19.
Magistrații Curții Constituționale (CC) au decis suspendarea Legii prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, pe spațiul acestuia urmând a fi construite doar obiective sportiv-culturale. Este vorba de Legea votată la 3 decembrie de deputații PSRM, cei ai Partidului Șor și ai platformei parlamentare „Pentru Moldova”. Decizia de suspendare a acesteia a fost luată în baza unei sesizări semnate de deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.
Deputații PSRM, cei ai Partidului Șor și ai platformei parlamentare „Pentru Moldova” au aprobat, la 3 decembrie, în două lecturi, un proiect de lege prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, pe spațiul acestuia urmând a fi construite doar obiective sportiv-culturale. Astfel, Ambasada SUA în R. Moldova a fost lipsită de dreptul de a cumpăra acest teren pentru a construi un complex diplomatic. Decizia a fost criticată de reprezentanții Ambasadei, președinta aleasă, Maia Sandu, dar și de prim-ministrul Ion Chicu. Deși hotărârea Parlamentului a fost contestată la Curtea Constituțională, la 8 decembrie, Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare.
În ședința Legislativului de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, formată din deputați PSRM, ai Partidului Șor și ai platformei „Pentru Moldova” au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte de lege. Printre actele votate, se regăsește și cel privind aprobarea de urgență a unui proiect de lege care să-i permită președintelui Partidului Șor, Ilan Șor, și echipei sale să construiască, pe locul unde a fost Stadionul Republican, un palat al sporturilor și un parc de distracții pentru familii, cu acces gratuit, care, potrivit lui, va deveni „un centru al unității naționale”. Proiectul a fost votat la doar o zi de la înregistrarea lui în Parlament.
Stadionul Republican a fost construit în anul 1952. Acesta a fost închis în anul 2006 şi demolat la indicația fostului premier Vasile Tarlev în anul 2007, cu promisiunea de a ridica o altă arenă în același loc. În 2014, experţii imobiliari au constatat că terenul pe care a fost Stadionul Republican valorează aproximativ 20 milioane de euro.
În 2018 deputații au votat Legea cu privire la vânzarea terenului Stadionului Republican Guvernului SUA, însă, președintele Igor Dodon a refuzat să promulge legea și a trimis-o la reexaminare. Legea a fost votată repetat, dar Dodon a refuzat, și de această dată, să o promulge.
În iunie 2019, Guvernul Filip, aflat în ultimele ore de mandat, a decis să aprobe semnarea Acordului cu privire la vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova. Pentru că s-a constat că hotărârea Guvernului Filip nu avea legalitate, în iulie 2019, Guvernul Sandu a aprobat o nouă hotărâre în acest sens. Documentul urma să fie ratificat și de Parlament, însă, nu s-a ajuns la asta.