„Guvernul Chicu poate să pice chiar mâine”. Schimbările (im)posibile de pe scena politică
După plecările din ultima perioadă a deputaților din PDM, actualmente, coaliția PSRM-PDM a rămas fără majoritate, având 50 de mandate, necesare pentru a aproba legi fiind 51. În context, analiștii politici văd mai multe scenarii politice care ar putea fi implementate: de la schimbarea guvernării până la menținerea situației curente.
În prezent, fracțiunea parlamentară a PSRM are 37 de mandate, PDM – 13, PAS – 15, Platforma DA – 11, Grupul parlamentar „Pro Moldova” – 14, Partidul „Șor” – 9, însă, de facto, opt, pentru că Ilan Șor nu vine la ședințe, un deputat independent și unul neafiliat.
ZdG a discutat cu câțiva analiști politici pentru a afla ce schimbări am putea avea în curând pe scena politică de la Chișinău.
În opinia lui Veaceslav Berbeca, cel mai probabil, actualul Guvern se va menține până după alegerile prezidențiale, programate pentru 1 noiembrie.
„Matematic, totul e posibil. E posibilă o coaliție între socialiști cu PAS și independenți, dar și cu Platforma DA. Teoretic, e posibil, dar, în același timp, nu știu câtă încredere poate să aibă Maia Sandu și Andrei Năstase în Igor Dodon, pentru că el a demonstrat a fi un politician total de neîncredere, având în vedere cum s-a manifestat anul trecut, în noiembrie. Nu știu dacă cineva mai poate să aibă încredere în astfel de politician, care spune una, dar face alta. În iunie spunea că își dorește ca alianța să dureze 4 ani, dar nu a rezistat nici 5 luni și a demis Guvernul Sandu împreună cu democrații. Nu prea văd o reconstituire a alianței din iunie 2019.
Altă variantă ar fi să se unească PAS, Platforma DA, „Șor”, „Pro Moldova”, independenții, pentru a da jos Guvernul Chicu. Iarăși, teoretic, este posibil, dar vedem că există o anumită nesiguranță din partea PAS, care a spus că nu va crea un Guvern cu Partidul „Șor”, pe care, dacă îl excludem, înțelegem că nu va fi votat un alt Executiv”, consideră Berbeca.
„Alianța PSRM-PDM pare să fie viabilă”
Astfel, expertul menționează că incertitudinea va mai dura o perioadă, pentru că unul dintre principalii exponenți – PAS – încă nu a luat o decizie clară în privința demiterii Guvernului Chicu. Astfel, celelalte componente nu reușesc să adune voturile necesare.
„Alianța PSRM-PDM pare să fie viabilă, nu sunt semne că ei vor da înapoi. Dacă democrații se răzgândesc și spun că vor da jos Guvernul, datele problemei se schimbă mult. Într-o perspectivă scurtă, situația dată se va mai menține. Trebuie să luăm în calcul și faptul că Maia Sandu dorește să participe la prezidențiale”, conchide el.
„Îmi vine greu să cred că, dacă va cădea Guvernul Chicu, PSRM mai poate să se găsească în vreo formulă de guvernare”
Ion Tăbîrță susține că posibilitatea creării unei noi coaliții PSRM-PAS-Platforma DA ar putea fi exclusă pentru că „Igor Dodon a avut o astfel de guvernare, dar a vrut mai multă putere concentrată și a dat Guvernul Sandu jos”.
„Acum avem guvernarea care se subțiază și opoziția eterogenă, dar nici la alegeri anticipate nu putem merge, având în vedere prevederile constituționale, dar și pandemia. Eu văd PSRM doar cu PDM la guvernare. Cred că restul partidelor nu au de gând să meargă cu socialiștii. PDM pierde numărul necesar de deputați, „Șor” sunt un fel de dușmani principiali pentru PSRM, aflându-se pe același segment al electoratului, „Pro Moldova” este într-o dispută cu Dodon din alte motive, iar PAS și Platforma DA s-au ars deja o dată. Îmi vine greu să cred că, dacă va cădea Guvernul Chicu, PSRM mai poate să se găsească în vreo formulă de guvernare. Încă nu sunt voturile necesare pentru a demite Guvernul Chicu și învestit altul, dar în viitorul apropiat o să ajungem la această matematică”, afirmă el.
Analistul politic amintește că toate formațiunile din opoziția parlamentară își doresc să dea jos Cabinetul de miniștri condus de către Ion Chicu, dar „problema este în instituirea unuia nou”.
„PAS ține Guvernul Chicu în viață”
„Acum PAS este punct de mijloc, care, practic, ține Guvernul Chicu în viață, pentru că încă nu a dat un răspuns clar. Dacă se va ajunge, va fi o formulă cu participarea acestor partide, dar nu e exclus că va participa și PDM, dar nu va fi „Șor”, care doar vor vota pentru un nou Guvern. Dacă și vom avea o guvernare, va fi din aceste patru partide eterogene, cu multe incertitudini, dar activitatea Parlamentului să fie bruiată.
Guvernul nu face față, se impune schimbarea acestuia. Noi avem acum nevoie de un alt Executiv. Dacă în perioada următoare vor mai pleca doi-trei deputați de la PDM și vor adera la „Pro Moldova”, va crește presiunea pe PAS, care va trebui să intre în acest joc”, punctează Tăbîrță.
Potrivit lui Corneliu Ciurea, este valabil atât scenariul privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate, cât și cel al creării unei noi majorități.
Analistul politic subliniază că primul depinde în mare măsură de PSRM și PAS, dacă acestea vor agrea un asemenea scenariu, fiind cele mai interesate, astfel că el nu exclude că alegeri parlamentare anticipate ar putea fi organizate în aceeași zi cu cele prezidențiale sau mai târziu.
„Guvernul Chicu are capacitatea de a rezista până la prezidențiale, dar poate să pice chiar mâine”
„Reconstituirea unei majorități parlamentare este în vizorul actorilor politici, doar că va depinde de confruntarea dintre socialiști și partida oligarhică, fiecare va trage de partea sa. Socialiștii vor încerca să atragă de partea sa dreapta europeană și să mențină PDM, iar partida oligarhică – Grupul „Pro Moldova” și „Șor – va face același lucru, vor ademeni dreapta proeuropeană și vor încerca să atragă prin diverse mijloace legale și ilegale deputați din partea PDM. Aceste scenarii sunt în joc.
Nu este exclusă, pentru o anumită perioadă, varianta Guvernului minoritar al lui Chicu, care nu va putea fi dat jos din cauza rezistenței PAS în a intra în capcana oligarhilor, dar este provizoriu, nu va ține mult și înainte sau după prezidențiale, în special după, va trebui oricum să se transforme în altceva: fie în anticipate, fie în crearea unei majorități parlamentare.
Guvernul Chicu are capacitatea de a rezista până la prezidențiale, dar poate să pice chiar mâine, dacă PAS își va reconsidera poziția. Doar că asta reprezintă un mare pericol pentru PAS, pentru că va face jocul oligarhilor și cei din PAS înțeleg foarte bine că nu trebuie să meargă pe această cale”, a accentuat Ciurea.
- Șeful statului, gata să susțină un guvern propus de PAS și PPDA, dar și să declanșeze alegeri anticipate. Mesajul lui Dodon, după ce PD și PSRM au pierdut majoritatea în Parlament
- Sesizare la CC: Un socialist întreabă dacă alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu cele prezidențiale