Furculiță: „Ne exprimăm dezacordul privind dizolvarea Parlamentului”
„Anunțăm despre dezacordul în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului R. Moldova și ne reiterăm suportul pentru candidatul înaintat pentru funcția de prim-ministru, Vladimir Golovatiuc”. Declarația aparține deputatului Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) Corneliu Furculiță, înainte de a se încheia ședința Legislativului, din lipsă de cvorum.
Corneliu Furculiță susține că majoritatea parlamentară formată din PSRM, Platforma „Pentru Moldova” și Partidul Politic „Șor” își reiterează suportul pentru candidatul înaintat anterior pentru funcția de prim-ministru, Vladimir Golovatiuc.
„În temeiul hotărârii Curții Constituționale nr. 10 din 22 martie 2021, a hotărârii nr. 6 din februarie 2021, precum și a prevederilor articolului 4 din Regulamentul Parlamentului aprobat prin legea nr. 707 (…) Prezentăm atenției publice faptul că majoritatea parlamentară absolut formalizată anunțată prin declarația privind constituirea majorității parlamentare, în vederea susținerii candidaturii pentru funcția de prim-ministru din 18 martie 2021, în componența nominală a 53 de deputați în Parlamentul R. Moldova, reiterăm suportul pentru candidatul înaintat pentru funcția de prim-ministru, Vladimir Golovatiuc.
Totodată, anunțăm despre dezacordul în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului R. Moldova și exprimăm disponibilitatea consultărilor în vederea depășirii blocajului constituțional. Pe această cale reiterăm prevederile punctului 21 al deciziei CC nr. 7 din 18 ianuarie 2021, potrivit căreia dizolvarea Parlamentului poate opera doar dacă inactivitatea îi este imputabilă Parlamentului, nu și dacă îi este imputabilă altor autorități publice și actori politici, ori respectivele principii constituționale sunt expres statuate în opiniile Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept de la Veneția (…)”, a spus Furculiță în plenul Parlamentului.
Tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat joi, 24 martie, din lipsă de cvorum. Asta după ce deputații PSRM, „Șor” și cei din „Pentru Moldova” au părăsit ședința Parlamentului. Într-o decizie a Curții Constituționale (CC) din 19 ianuarie 2016, Înalta Curtea a menționat că lipsa de cvorum la învestirea Guvernului, pentru a declara ședința deliberativă, este considerată tentativă eșuată.
Solicitat de Ziarul de Gardă, expertul politic Veaceslav Berbeca a spus că tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din moment ce subiectul nu a fost examinat în plenul Parlamentului.
„Din punctul meu de vedere, tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat. A doua tentativă care este după Constituție este eșuată și atunci avem cale deschisă pentru alegeri anticipate, dar în același timp bănuiesc că socialiștii vor încerca să vină cu candidatul lor fiindcă vor încerca să demonstreze că există dorință din partea unei alianțe în Parlament pentru a vota un Guvern și respectiv pentru a avea un Guvern plenipotențiar”, a spus Berbeca pentru ZdG.
Candidatul propus la funcția de prim-ministru Igor Grosu a prezentat miercuri, 24 martie, Programul de Activitate al Guvernului în cazul în care va fi învestit. Programul este intitulat „Moldova Sănătoasă” și are 42 de pagini.
- ULTIMA ORĂ! Candidatul desemnat la funcția de premier și-a prezentat echipa
- DOC/ Candidatul propus la funcția de prim-ministru, Igor Grosu, și-a prezentat programul de guvernare
Curtea Constituțională (CC) a pronunțat luni, 22 martie, Hotărârea prin care a declarat constituțional Decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 16 martie 2021, privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.
La 11 februarie, fosta candidată la funcția de premier, Natalia Gavrilița, nu a primit, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri.
„Nicio mână ridicată, zero voturi, așa văd. Felicitări doamna premier desemnat”, a declarat președinta socialistă a Parlamentului.