Mesajul lui Furculiță către diaspora: „Diaspora trebuie să înțeleagă că, votând partidele de dreapta, va ajunge în situația când nu vor mai avea o țară în care să revină”. Reacția PAS
Deputatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Corneliu Furculiță declară că „moldovenii din străinătate nu vor mai avea o țară unde să revină, dacă vor susține masiv la anticipate partidele de dreapta” și acuză Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) că „ar face presiuni pe formațiunile unioniste ca acestea să nu se înregistreze în cursa electorală”. Declarațiile au fost făcute marți, 18 mai, de către deputatul PSRM, Corneliu Furculiță, în cadrul unei emisiuni de la REN TV Moldova.
Solicitați de ZdG, reprezentanții PAS ne-au comunicat că „scopul alianței macabre Dodon-Voronin este să nu admită viitorul, să împiedice dezvoltarea R. Moldova. Noi trebuie să salvăm țara de ei, de cei care o fură. Trebuie sa pornim vremurile bune”.
În cadrul unei emisiuni de la REN TV Moldova, deputatul socialist a declarat că, dacă forțele de dreapta vor ajunge la guvernare, R. Moldova va dispărea ca stat, iar populația va sărăci.
„Diaspora trebuie să înțeleagă că, votând partidele de dreapta, va ajunge în situația când nu vor mai avea o țară în care să revină. Dacă la guvernare vor veni forțele de dreapta, R. Moldova va dispărea ca stat. Moldova va deveni o țară de buzunar, care va executa toate ordinele partenerilor occidentali, iar bunăstarea poporului va avea foarte mult de suferit. Avem exemplul Ucrainei. Este o temă la care trebuie să se gândească foarte serios moldovenii aflați peste hotare”, a declarat deputatul PSRM.
În context, Corneliu Furculiță a mai declarat, tot în cadrul emisiunii, că „PAS face acum presiuni pe partidele unioniste pentru ca acestea să nu se înregistreze în campania electorală, pentru a nu face concurență partidului condus până nu demult de Maia Sandu la alegerile anticipate din vară”.
La 28 aprilie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate – 11 iulie 2021, asta după ce Curtea Constituțională a decis tot miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de PSRM – ȘOR este neconstituțională.
La alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, Igor Dodon, atunci președinte în exercițiu și candidat la funcția de președinte al R. Moldova, s-a arătat deranjat de numărul mare al cetățenilor moldoveni aflați peste hotarele țării care s-a prezentat la urnele de vot. Atunci, Dodon i-a numit pe cetățenii din diasporă „electorat paralel”.
„Diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel din R. Moldova”. Este teoria în jurul căreia și-a construit Igor Dodon discursul de comentare a scorului obținut în urma rezultatelor alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.
- VIDEO/ Moldoveni din diasporă condamnă declarațiile lui Igor Dodon: „Am plâns amar căci am ajuns să fiu acuzată că sunt în străinătate”, „Ne vedem pe 15 noiembrie, iar, aduși organizat de voința de a scăpa de porumbel”
- Dodon atacă din nou diaspora: Avem semnale că au fost transportați cu autobuze
- Dodon îi cheamă pe cetățenii din diasporă, pe care anterior i-a numit „electoral paralel”, ca să vină să voteze în R. Moldova: „Au plecat și sunt mari patrioți acolo. Veniți acasă și paralel o să și votați”