Principală  —  IMPORTANTE   —   Fracțiunea Partidului Politic „Șor” a…

Fracțiunea Partidului Politic „Șor” a încetat de drept, iar reprezentanții formațiunii au fost excluși din componența Biroului permanent al Parlamentului și din delegațiile parlamentare în organizații

Sursa foto: parlament.md

Parlamentul a aprobat în cadrul ședinței de plenare de joi, 22 iunie, un pachet de hotărâri în vederea executării hotărârii Curții Constituționale (CC) prin care Partidul Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional.

Astfel, fracțiunea Partidului Politic „Șor” a încetat de drept, iar reprezentanții formațiunii au fost excluși din componența Biroului permanent al Legislativului și din delegațiile Parlamentului R. Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și organizațiile parlamentare bilaterale.

De asemenea, deputații au aprobat modificări în componența nominală a comisiilor permanente și a grupurilor parlamentare de prietenie.

Luni, 19 iunie, CC a a admis sesizarea Guvernului cu privire la verificare constituționalității Partidului Politic „Șor”. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat. Conform dispozitivului Hotărârii CC, deputații Partidului „Șor” vor deveni parlamentari independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare.

În plus, fotoliul de deputat care a fost eliberat atunci când Ilan Șor a rămas fără mandat va rămâne vacant pe tot parcursul acestei legislaturi. Totodată, Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidare a formațiunii politice.

Judecătorii CC și-au motivat decizia prin faptul că Partidul Politic „Șor” militează împotriva „principiilor statului de drept, a suveranității și a independenței R. Moldova”. Înalta Curte a constatat că în mai multe scrutine la care au participat concurenții electorali ai Partidului „Șor” s-a încălcat „principiul finanțării transparente a partidului politic”. Cât privește „proporțiile semnificative ale finanțării”, Curtea a observat că deși în anul 2021 autoritățile electorale au constatat că Partidul Politic „Șor” a încălcat principiul finanțării transparente a campaniei electorale în proporție de 7 800 de lei, 9 049 de lei sau 9 514,80 de lei, în cazurile din anii 2016, 2018 și 2019 candidații partidului nu au raportat sume cu mult mai mari, de exemplu de la 25 044 de lei până la peste 2 090 000 de lei.