FOTO În aceeași zi în care o delegație a Parlamentului dizolvat de la Chișinău a plecat într-o vizită în Belarus, șeful socialiștilor apare în fotografii alături de Lukașenko
În aceeași zi în care o delegație a Parlamentului dizolvat de la Chișinău a anunțat că efectuează o vizită de lucru în Belarus, șeful socialiștilor, Igor Dodon a apărut în această după-amiază în fotografii alături de liderul belarus, Aleksandr Lukașenko. În context, Dodon a postat un mesaj pe pagina lui de Facebook prin care a anunțat că efectuează, în perioada 5-7 mai, o vizită în Republica Belarus și că s-a întâlnit președintele belarus, Aleksandr Lukașenko cu care a discutat despre situația geopolitcă și dezvoltare bilaterală.
Fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon, a zburat în Belarus și s-a întâlnit cu Aleksandr Lukashenko, a anunțat canalul de telegram «Пул первого».
Ulterior, șeful socialiștilor a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care a publicat câteva fotografii cu Lukașenko. Pe Facebook, Dodon a menționat că a discutat cu Lukașenko „despre dezvoltarea relaților bilaterale și despre situația geopolitică și tentativele unor actori occidentali de a submina securitatea din țară”.
„În cadrul vizitei de lucru de două zile în Republica Belarus, am avut o întrevedere foarte productivă cu șeful statului, Aleksandr Lukașenko, un vechi și sincer prieten al țării și al poporului nostru. Am discutat chestiuni legate de dezvoltarea relațiilor bilaterale, am subliniat dinamica pozitivă a evoluției raporturilor comercial-economice, constatând cu satisfacție faptul că Belarus rămâne unul dintre cei mai mari importatori ai produselor agroindustriale moldovenești. În această ordine de idei, am exprimat domnului Lukașenko gratitudinea pentru participarea activă a întreprinderilor belaruse în dezvoltarea transportului și infrastructurii din țara noastră, în primul rând, din capitală. Astfel, la Chișinău continuă livrarea troleibuzelor noi, asamblate în Belarus, iar uzina gigant MAZ a câștigat recent licitația de furnizare a 100 de autobuze pentru Chișinău.În alt context, am discutat cu liderul belarus despre situația geopolitică și tentativele unor actori occidentali de a submina securitatea și stabilitatea din regiunea noastră”, precizează Dodon.
Miercuri, 5 mai, reprezentanții Parlamentului dizolvat de la Chișinău au emis un comunicat prin care anunță că președinta Legislativului dizolvat, Zinaida Greceanîi, însoțită de socialiștii Vasile Bolea, Radu Mudreac, ministrul în exercițiu al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului Ion Perju și secretarul general al Parlamentului Adrian Albu, efectuează, în perioada 5-7 mai o vizită oficială la Adunarea Națională a Republicii Belarus.
Conform notei emise, scopul vizitei este „identificarea oportunităților pentru a dinamiza cooperarea interparlamentară, social-economică, investițională și culturală dintre țările noastre”.
Potrivit Parlamentului dizolvat, în cadrul vizitei, urmează a fi semnată Declarația comună privind colaborarea dintre Adunarea Națională a Republicii Belarus și Parlamentul R. Moldova.
- Președinta Parlamentului dizolvat, doi deputați socialiști și ministrul demisionar al Agriculturii, efectuează o vizită de lucru în Belarus
Pe 23 aprilie, cu câteva ore înainte ca deputații PSRM – ȘOR să voteze în Parlament retragerea Hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională (CC) și să aprobe numirea fostului procuror și actual avocat, Boris Lupașcu, judecător la Înalta Curte, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a postat un filmuleț video de pe Aeroportul Internațional Chișinău anunțând că efectuează o vizită la Moscova în cadrul căreia „va avea întrevederi importante”.
Fără a deține o funcție publică în stat, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a efectuat pe 30 martie o vizită la Moscova unde urma să discute despre livrarea în R. Moldova a vaccinului rusesc Sputnik V.
Aleksandr Lukașenko este puternic contestat în țară după alegerile din vara anului 2020, când a fost declarat câștigător pentru un al șaselea mandat de instituțiile electorale din această țară. Considerat ultimul dictator al Europei, Lukașenko conduce Belarus de peste 26 de ani și a fost declarat câștigător în toate alegerile prezidențiale care au avut loc în această țară după prăbușirea Uniunii Sovietice. Uniunea Europeană dar și alte instituții și observatori internaționali au criticat constant aceste scrutinuri ca nefiind nici democratice, nici libere și nici drepte, fiecare dintre ele fiind câștigate de Lukașenko cu scoruri de peste 80%, cu suprimarea puternică a opoziției și candidaților ei.
Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatul alegerilor din 2020 și a impus numeroase sancțiuni regimului și persoanelor apropiate de acesta. Contracandidata lui Lukașenko s-a refugiat în Lituania în urma scrutinului, de teama represaliilor din partea regimului. Ea continuă să conducă, însă, opoziția din exil și a făcut în repetate rânduri apel la protestul pașnic ca soluție pentru rezolvarea situației din Belarus.
Proteste masive au loc la Minsk și în restul țării încă din august, în aproape fiecare duminică. Și anterior, regimul Lukașenko a reprimat brutal proteste și a amenințat chiar cu folosirea armelor de foc letale împotriva manifestanților.