FOTO Consultări publice asupra proiectului care prevede construcția unui complex multifuncțional în locul Hotelului Național. Cum ar putea arăta obiectivul
Autoritățile organizează sâmbătă, 12 iunie, consultări publice asupra proiectului planului urbanistic de detaliu pentru terenurile pe care în prezent este amplasat Hotelul Național.
Consultările publice se vor desfășura astăzi, începând cu ora 12.00, în incinta Preturii sectorului Centru (strada Bulgară, nr. 43), sala de ședințe.
Scopul proiectului este corelarea dezvoltării zonei desemnate din teritoriul localității cu programul de dezvoltare a municipiului și planul urbanistic general, iar necesitatea, potrivit autorităților, este soluționarea problemelor specifice zonei analizate.
Prevederile de bază ale proiectului sunt:
- relaționarea zonei cu teritoriul localității;
- încadrarea zonei în intravilanul propus prin planul urbanistic general;
- stabilirea funcțiunii predominante și a funcțiunilor complimentare;
- organizarea și integrarea circulației zonei în rețeaua majoră de căi de comunicație a municipiului;
- asigurarea utilităților și dotărilor edilitare, în corelare cu rețelele existente;
- evidențierea deținătorilor terenurilor și modul preconizat de circulație a terenurilor;
- delimitarea zonelor protejate și reglementarea construirii în vecinătate a acestora;
- marcarea obiectivelor de utilitate publică propuse, prin suprafețe organizate și destinate.
Beneficiarul proiectului este compania „Moldova – Tur”.
În luna august a anului trecut, primarul capitalei, Ion Ceban, anunța că Direcția Arhitectură deține autorizația de demolare a clădirii Hotelului Național. La sfârșitul lunii martie curent, Pretura sectorului Centru a desfășurat consultări publice privind demolarea obiectivului.
Hotelul Național a fost privatizat în 2006. Firma „Alfa-Engineering” a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,24% de acțiuni ale statului în S.A „Moldova-Tur”, care deținea hotelul Naţional. De atunci Agenția Proprietății Publice (APP) „se luptă” în instanțele de judecată pentru a rezilia contractul prin care clădirea a fost privatizată. Deși nu au fost realizate investițiile prevăzute în contract, judecătorii au dat dreptate de fiecare dată agentului economic care a cumpărat imobilul de la stat. Informațiile referitor la acest bun imobil, a fost descrisă anterior de APP într-un răspuns oferit la solicitarea deputatului Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Iurie Reniță. Potrivit informațiilor APP, investițiile asumate de către cumpărătorul Hotelului Național pentru anii 2007 – 2008 nu au fost îndeplinite, motivul invocat fiind că autoritățile ar fi refuzat să elibereze autorizațiile necesare pentru reconstrucția complexului hotelier.
Pe 13 februarie 2010, Procuratura Generală, din numele Ministerului Economiei, a înaintat cererea de chemare în judecată a companiei „Alfa-Engineering” care a privatizat hotelul, pentru a rezilia contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului în S.A. „Moldova-Tur”. Cererea a fost respinsă pe 5 martie 2010 de Curtea de Apel Economică și a fost menținută prin decizia Curții Supreme de Justiție din 18 martie 2010. Pe 16 martie 2011, APP a fost obligată să prelungească termenul contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale statului în S.A. „Moldova- Tur” pe termen de doi ani din momentul primirii de la autorităţile publice competente a tuturor autorizaţiilor de construire, necesare pentru punerea în aplicare a Programului Investiţional.
Totodată, APP a solicitat Primăriei municipiului Chişinău urgentarea eliberării autorizaţiilor necesare reconstrucţiei complexului hotelier. APP a cumpărătorului și informaţii referitor la acţiunile întreprinse pentru demararea lucrărilor în scopul executării Programului Investiţional, dar informația nu a fost prezentată.
La 4 decembrie 2017, Comisia pentru desfăşurarea concursurilor comerciale şi investiționale a decis iniţierea procedurii de reziliere a contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale statului din S.A. “Moldova-Tur” din 2006 încheiat cu „Alfa- Lnginecring” pe motivul neîndeplinirii obligaţiilor contractuale. Un an mai târziu, APP a înaintat acţiune în instanţa de judecată împotriva „Alfa – Enginecring”, unic fondator fiind compania „Anik Imobil”, privind rezilierea contractului de vânzare-cumpărare.
La 25 martie 2019, Judecătoria Căuşeni a respins acţiunile APP privind rezilierea contractului de vânzare-cumpărare a „Hotelului Național”. La 25 iunie 2019, Curtea de Apel Chişinău a respins cererea de apel a APP, fiind menţinută hotărârea primei instanţe.
Totodată, APP preciza în 2019 că terenul aferent „Hotelului Național” se afla în proprietatea municipiului Chişinău, deoarece nu a fost inclus în contractul de vânzare-cumpărare semnat în 2006.