Focurile de armă au fost trase în afara Zonei de Securitate, la doi kilometri de satul Cobasna. Reacția Biroului politici de reintegrare după anunțul așa-zisului Minister de Interne din regiunea transnistreană
Biroul politici de reintegrare s-a autosesizat și împreună cu autoritățile de profil urmăresc îndeaproape evenimentele pentru a elucida toate circumstanțele, după ce așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că, în dimineața zilei de miercuri, 27 aprilie, au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului Cobasna.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Mariana Sarî, purtătoarea de cuvânt a Biroului politici de reintegrare, a precizat că miercuri au fost trase trei focuri de armă, acestea fiind lansate în afara Zonei de Securitate, la doi kilometri de satul Cobasna, pe teritoriul ucrainean.
„Biroul politici de reintegrare s-a autosesizat și împreună cu autoritățile de profil urmăresc îndeaproape evenimentele pentru a elucida toate circumstanțele. Este de menționat că, zona unde au avut loc presupusele manifestări, nu este sub supravegherea Comisiei unificate de control, deoarece se regăsește în afara Zonei de Securitate”, a declarat Mariana Sarî.
În regiunea transnistreană se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est care a fost construit în 1940.
Miercuri dimineață, 27 aprilie, așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului Cobasna, unde se află depozitul militar în care se păstrează armele fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, precum și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia. Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov, a negat informațiile despre împușcăturile din apropierea satului Cobasna, transmite TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.
Pe 26 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației. Totodată, autoritățile de la Chișinău au condamnat „orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. Șefa statului a declarat că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.
De asemenea, președinta Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.
Luni seara, în jurul orei 17:00, în clădirea așa-zisului Minister al Securității din regiunea transnistreană au răsunat mai multe explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiune a anunțat că focurile au fost trase din lansatoare de grenade. Victime nu au fost raportate. Ulterior, Biroul politici de reintegrare și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs luni seara în orașul Tiraspol. Potrivit Biroului, obiectivul urmărit de incidentul de luni „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale”.
În dimineața zilei de marți, 26 aprilie, în regiunea transnistreană au fost auzite noi explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că ar fi vorba despre două explozii care s-au produs în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, la orele 6:40 și 7:05. Potrivit informaților oferite de Tiraspol, au fost avariate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60: una de un Megawatt, iar alta de de jumătate de Megawatt.