Europarlamentarul Siegfried Mureșan, după ce Înalta Curte a decis că Legislativul de la Chișinău poate fi dizolvat: „R. Moldova are nevoie de o guvernare stabilă și legitimă”
Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, a declarat că alegerile anticipate reprezintă singura soluție pentru impasul în care se află R. Moldova. Anunțul vine după ce Curtea Constituțională (CC) a constatat joi, 15 aprilie, că există circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
Într-un mesaj postat pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureșan, a scris că alegerile parlamentare anticipate sunt singura soluție pentru situația în care se află acum țara noastră. Potrivit lui Siegfried Mureșan, „cu cât va exista o majoritate pro-europeană mai clară în viitorul Parlament, cu atât vor exista mai multe posibilități de ajutor și cooperare între Parlamentul R. Moldova și Parlamentul European”.
„(…) Acum, R. Moldova are nevoie de o guvernare stabilă și legitimă, susținută de o majoritate parlamentară credibilă și transparentă. Alegerile anticipate reprezintă singura soluție pentru impasul în care se află R. Moldova în acest moment. La alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 oamenii au votat în favoarea unui candidat ce dorește o țară reformată, modernă, apropiată de Uniunea Europeană și instituții care să funcționeze în interesul oamenilor. Această dorință poate să devină realitate, dacă în urma alegerilor parlamentare anticipate reiese o majoritate parlamentară reformistă, care să modernizeze R. Moldova alături de președinta Maia Sandu. Noi, Parlamentul European, vrem să ajutăm cât mai mult cetățenii Republicii Moldova. Cu cât va exista o majoritate pro-europeană mai clară în viitorul Parlament, cu atât vor exista mai multe posibilități de ajutor și cooperare între Parlamentul R. Moldova și Parlamentul European”, a scris europarlamentarul pe Facebook.
În curând, în R. Moldova, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, după ce Curtea Constituțională a constatat joi, 15 aprilie, existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
Astfel, președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.
Pe 30 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a depus la CC sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Documentul, care conține 13 pagini, a fost publicat pe site-ul Înaltei Curții.
În textul sesizării, se menționează că „la data de 25 martie 2021, s-a constatat termenul de 45 de zile și cea de-a doua tentativă de formare a Guvernului, ceea ce constituie temei de dizolvare a Parlamentului în sensul art. 85 alin. (2) din Constituție”.
Pe 26 martie, deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului politic „SOR”, Platformei „Pentru Moldova” și cei ai grupului Pro Moldova, în total 54 la număr, au votat pentru adoptarea Declarației socialiștilor privind dezacordul dizolvării Parlamentului. În lipsa mai multor deputați ai Partidului „Șor” și Platformei Pentru Moldova, fără voturile Grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu, socialiștii nu ar fi avut voturile necesare pentru adoptarea „Declarației cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului”.
Pe 25 martie, tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din lipsă de cvorum. Asta după ce deputații PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova au părăsit ședința Parlamentului.