Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”
Soluționarea și ajutorul în criza gazelor cu care se confruntă în prezent R. Moldova vor veni dinspre România și dinspre Uniunea Europeană, nu dinspre Federația Rusă, opinează europarlamentarul român, Siegfried Mureşan, co-preşedinte al Comitetului parlamentar de asociere UE-RM.
Întrebat în cadrul unui interviu acordat Europei Libere, pe ce sprijin se poate baza R. Moldova din partea UE în contextul crizei de gaze naturale cu care se confruntă, Siegfried Mureșan spune că, la fel cum România și UE au ajutat până în prezent țara noastre, sunt obligate să o facă și acum.
„Da. Deci, unu la mână: exact așa cum România și Uniunea Europeană au ajutat R. Moldova la începutul anului în criza COVID, în special cu vaccin, la fel avem obligația să ajutăm și acum. Soluționarea și ajutorul în criza gazelor vor veni dinspre România și dinspre Uniunea Europeană, nu dinspre Federația Rusă”, susține Mureșan.
Una dintre soluțiile văzute de europarlamentarul român este livrarea de gaze prin gazoductul Iași-Ungheni. „Cât de mult se poate, la capacitatea maximă pe care acest gazoduct o poate duce. Trebuie să vedem exact care e capacitatea maximă și să livrăm tot ce putem prin acel gazoduct”, spune acesta.
„Și noi înșine trebuie să ne sporim stocurile și achiziția de gaz. Criza prețului și criza energetică afectează toate țările membre ale Uniunii Europene, ne afectează și pe noi în România, creșterea prețului la gaz, la electricitate, la combustibil și a facturii pentru cetățean o vedem și este o problemă. Și Guvernul României a luat și va trebui să ia în continuare măsuri, dar R. Moldova este dependentă sută la sută de gazul rusesc și de aceea avem datoria noi, România, să o ajutăm, fiindcă noi avem și alte surse de energie, avem și surse proprii de gaz și trebuie să folosim toate posibilitățile pe care le avem să ajutăm R. Moldova – unu și doi la mână: să încercăm să generăm ajutor bilateral din partea altor țări membre ale Uniunii Europene care dispun de capacități de gaz, care dispun de stocuri de gaz, cantități care pentru alte țări europene luate individual nu reprezintă mult, dar adunate toate, în total pot fi mai ieftine și pentru R. Moldova. Deci, România o să ajute cu tot ce poate, inclusiv pe partea de gaz și împreună și asta voi încerca și eu să fac săptămâna viitoare la Bruxelles în relația cu Uniunea Europeană, împreună să mobilizăm o anumită cantitate de la nivelul altor țări membre, tocmai pentru a ajuta. Și sunt încrezător că exact așa cum soluția în criza vaccinurilor a venit de la nivel european prin România și România a pus la dispoziție, a donat doze de vaccin, sunt încrezător că la fel și acum vom putea ajuta”, spune Siegfried Mureșan.
În R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale miercuri, 13 octombrie, pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.
Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.
Reprezentanții Moldovagaz au emis vineri, 15 octombrie, un comunicat de presă prin care solicită, repetat, consumatorilor să reducă consumul zilnic de gaze naturale, în contextul declarării de către Comisia Pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova a nivelului de alertă pe piața gazelor naturale.