După patru ani de la aprobarea „legii miliardului” și în plină campanie electorală, socialiștii sesizează CC privind controlul constituționalității garanțiilor de stat emise în 2014-2015
După patru ani de la aprobarea „legii miliardului” și în plină campanie electorală, socialiștii anunță că au depus o sesizare în adresa Curții Constituționale (CC) prin care solicită controlul constituționalității legii miliardului prin care au fost acordate garanții de stat în valoare de circa 14 miliarde de lei pentru acoperirea furtului din sistemul bancar. Declarația a fost făcută, vineri, 18 iunie, în cadrul unui briefing de presă, de către deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
„În loc ca acești bani să fie utilizați pentru majorarea salariilor și a pensiilor, pentru a sprijini agricultorii, pentru repararea drumurilor și crearea noilor locuri de muncă, Guvernul din care făcea partea și actualul președinte Maia Sandu, a pus pe umerii cetățenilor povara datoriei de 14 miliarde de lei care, împreună cu dobânda, constituie 25 de miliarde de lei”, a declarat deputatul.
Vlad Batrîncea a amintit că fracțiunea PSRM în legislatura a X-a a încercat de două ori să anuleze „legea miliardului”, însă Curtea Constituțională a anulat decizia Parlamentului.
„Sperăm că de această dată magistrații Înaltei Curți vor ține cont de toate argumentele juridice, de norma Constituțională și de interesul poporului și vor anula această datorie rușinoasă de miliarde pe care guvernările de dreapta au pus-o în spatele cetățenilor”, a declarat Vlad Batrîncea.
În decembrie 2020, deputații PSRM și cei din Pentru Moldova, din care fac parte deputații care au plecat din Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor, au aprobat, în cadrul ședinței plenare de miercuri, 16 decembrie, Proiectul de lege pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015. În martie 2021, CC a declarat neconstituțională Legea adoptată de către deputații PSRM – ȘOR, în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020, privind anularea „legii miliardului furat”.
Legea din 03.10.2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13583717000 lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.
Anularea „legii miliardului” a fost una din promisiunile nerealizate ale președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Este una dintre promisiunile incluse în programul electoral al lui Dodon din anul 2016 și care pe perioada mandului lui de președinte al R. Moldova nu a fost realizată.
După 4 ani, după ce Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, socialiștii, care se află de mai bine de un an la guvernare, deținând toate cele 3 funcții de conducere din stat, au venit miecuri, 16 decembrie, în Parlament cu această inițiativă.