Principală  —  IMPORTANTE   —   „După ce le-am dat banii,…

„După ce le-am dat banii, au trecut și la șantaj personal”. Detalii din dosarul mitei de 200 de mii de euro pentru procurorii Evghenii Tifoi și Roman Clim

După ce ZdG a publicat articolul „M-au șantajat că am fost la prostituate.” Detalii din dosarul mitei de 200 de mii de euro pentru procurorii Evghenii Tifoi și Roman Clim, Anatolie Brașoveanu, unul dintre reclamanții în dosar, ne-a contactat pentru a veni cu mai multe explicații privind motivele pentru care ar fi mituit procurorii suspendați Evghenii Tifoi și Roman Clim.

Anatolie Brașoveanu declară că au existat presiuni de ambele părți. Pe de o parte, frații Brașoveanu (Anatolie și Oleg) insistau ca dosarul în care erau cercetați pentru evaziune fiscală să fie clasat, conform înțelegerii pe care ar fi avut-o cu procurorii suspendați Tifoi și Clim, iar pe de altă parte, procurorii suspendați, „au trecut și la șantaj personal”, amintindu-le fraților Brașoveanu despre „fetele de la Brașov”, confirmând declarația fratelui său, Oleg Brașoveanu, potrivit căreia ar fi fost „șantajat că am fost la prostituate”.

„Ei ne-au amenințat că ne vor închide afacerea, invocând evaziune fiscală, chiar dacă acești procurori nu aveau idee ce înseamnă evaziune fiscală. Cum se făcea atunci? Veneau, luau, la pământ toți, au luat serverele, au închis întreprinderea, au sigilat depozitele și ne-au reținut”, a declarat Anatolie Brașoveanu pentru ZdG.

Brașoveanu a menționat că au negociat suma, deși, inițial, procurorul suspendat Tifoi i-a solicitat suma de 200 de mii de euro.

„Măi Tolea, noi nu ne-am lămurit ce-a fost cu fetele de la Brașov”

„Oleg, fratele meu, s-a urcat în mașină cu Evghenii Tifoi. Oleg îi spune lui Tifoi: «Dă să vă dau 10 mii de euro și vă duceți mai departe. Tifoi a dat muzica mai tare și i-a zis lui Oleg: înmulțește cu 20!». Apoi, Oleg mi-a spus: «Tu îți închipui? Cer 200 de mii de euro». La un moment dat, eu mă apropii de domnul Clim. L-am întrebat ce-i cu sumele astea. Chiar 200 de mii de euro? Și am negociat suma. S-a început de la 100 de mii de euro, am ajuns la 80 de mii de euro și apoi i-am spus «dacă vrei, 60 de mii și ne despărțim». Între timp, mi-au spus că trebuie să recunosc vina, pentru că altfel nu-mi dau drumul acasă. Eu am pus condiția: «Îți dau banii, dar noi de despărțim de parcă nu ne-am întâlnit niciodată», a relatat Anatolie Brașoveanu.

Anatolie Brașoveanu a menționat că, deși procurorii ar fi primit banii, aceștia nu s-au ținut de cuvânt, iar, ca urmare a insistențelor sale pentru respectarea înțelegerii, procurorul Roman Clim a „trecut și la șantaj personal”, amintind despre niște informații compromițătoare pe care le dețineau.

„Eu, dând o așa sumă de bani, am început să am pretenții, să-i bombardez: dați să vedem ce facem cu dosarul. Eu le-am dat lor atâtea parale, dar ei mi-au spus deja că nu pot hotărî așa ceva”, a menționat Brașoveanu.

Brașoveanu nu a negat însă acuzațiile aduse de Tifoi și a menționat că „e adevărat ce spun, eu am vorbit cu ei urât, dar eu deja ceream de la ei. Le-am dat atâția bani, aveam nevoie să-mi hotărască întrebarea”.

„Văzând că insist să respecte înțelegerea, procurorul Roman Clim mi-a spus: «măi Tolea, noi nu ne-am lămurit ce-a fost cu fetele de la Brașov». Eu când am auzit așa ceva, că, după ce le-am dat banii, au trecut și la șantaj persoanal, am scris plângere la Centrul Național Anticorupție”, a adăugat Anatolie Brașoveau.

Contactat de ZdG, Vasile Nicoară, avocatul procurorului suspendat Roman Clim, vizat în dosar, a declarat că, în instanță, cei doi reclamanți au expus mai multe motive privind scopul transmiterii banilor.

„Frații Brașoveanu, prin declarațiile pe care le-au dat în cadrul procesului, au exprimat poziții diferite în ceea ce privește scopul transmiterii banilor. Oleg Brașoveanu spunea că banii ar fi fost transmiși, pentru că el ar fi fost șantajat în legătură cu anumite informații legale de prostituate. Anatolie Brașoveanu a declarat alt scop: eliberare din arest, clasarea dosarului”, a declarat pentru ZdG Vasile Nicoară, avocatul procurorului suspendat Roman Clim.

„Un dosar fabricat”

Miercuri, 3 iulie curent, în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani a continuat examinarea dosarului în care procurorii Roman Clim și Evghenii Tifoi, suspendați din funcție, sunt cercetați pentru corupere pasivă în proporții deosebit de mari. 

În cadrul primei ședințe la etapa de audiere a inculpaților, procurorul Evghenii Tifoi, suspendat din funcție, a mărturisit că nu-și recunoaște vina incriminată, punctând că „nu am comis faptele de care sunt învinuit. Nu am primit mijloace bănești.”

Tifoi a declarat că nu a purtat niciodată discuții cu frații Brașoveanu – Oleg și Anatolie – despre bani și că nici nu a primit oferte din partea acestora. În schimb, îi acuză pe aceștia de intimidări și amenințări, care, potrivit lui, s-au soldat cu dosarul în care este vizat, acesta fiind „un dosar fabricat”. 

„Mi-au spus: «Băiețele, vei vedea ce probleme o să ai, cuvântul meu nimeni nu-l îndoaie» și mi-au fabricat dosarul”

„Nu am avut discuții cu frații Brașoveanu despre pretenții financiare. Atunci când am efectuat percheziții în dosarul de evaziune fiscală pe care-l anchetam și în care erau vizați aceștia, mi-au spus că nimeni nu va face percheziții la ei și că eu voi avea probleme dacă nu mă opresc”, a declarat Tifoi în fața instanței.  

În cadrul audierii, Tifoi a adăugat că Oleg Brașoveanu a încercat de mai multe ori să-l intimideze, întrebându-l: „Tu nu știi cine sunt eu? Eu am influență în tot orașul” și venind cu amenințarea: „Te voi scoate, băiețele, de pe dosar!”

Procurorul suspendat a adăugat că, „drept consecință a faptului că nu a cedat presiunilor și amenințărilor, mi-au spus: «Băiețele, vei vedea ce probleme o să ai, cuvântul meu nimeni nu-l îndoaie» și mi-au fabricat dosarul întrucât „scopul a fost de clasare a dosarului în care frații Brașoveanu erau învinuiți de evaziune fiscală.”

Schimb de acuzații de șantaj

Prezent în istanță, Oleg Brașoveanu a declarat pentru ZdG că toate mărturiile și acuzațiile de șantaj care i-au fost aduse de procurorul suspendat Tifoi sunt niște „prostii”, întrebându-se ironic: Cui îi trebuie Tifoi?

Întrebat dacă mita pe care susține că a oferit-o a fost pentru a asigura clasarea dosarului în care era cercetat pentru evaziune fiscală, Brașoveanu a declarat că motivul este unul personal și nu avea legătură cu acel dosar. „M-au șantajat. Am fost la prostituate.” 

În replică, Tifoi a menționat pentru ZdG că nu ar fi avut de unde cunoaște asemenea detalii personale, ba mai mult, în instanță, când a fost audiat, „Oleg Brașoveanu a spus că mi-ar fi oferit acea sumă de bani pentru a rezolva problemele cu dosarul.”

Fiind întrebat de ZdG de ce nu a raportat aceste presiuni și amenințări la care era supus, Tifoi a menționat că „nu am luat în serios aceste amenințări și nu am crezut că vor fi puse în aplicare. Eu aveam amenințări în fiecare zi, nu puteam să le raportez pe toate.” 

Urmărirea penală a durat trei ani

Roman Clim și Evghenii Tifoi au fost reținuți în anul 2018, împreună cu un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofițer de investigaţii din cadrul Direcţiei nr. 3 a Inspectoratului Național de Investigații al IGP și un șef-adjunct de direcție din cadrul INI.

Potrivit probatoriului, pe parcursul anului 2017, inculpații ar fi primit de la gestionarii unei firme 70 de mii de euro și 6 mii de dolari SUA, după ce, inițial, ar fi estorcat 200 de mii de euro. Pentru această sumă, procurorii şi polițiștii urmau să-i elibereze din arest, să le înceteze dosarul de „evaziune fiscală” şi să-i scoată pe cei trei afacerişti de sub urmărire penală.

În anul 2018, la demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor i-a suspendat pe cei doi procurori din funcție până la adoptarea definitivă a hotărârii pe dosarul în care sunt vizați.

Dacă vor fi recunoscuți vinovaţi de comiterea coruperii pasive în proporţii deosebit de mari, învinuiţii riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare, cu amendă de cel mult 500 de mii de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

În aprilie 2021, cauza penală de învinuire a celor doi procurori, ambii fiind acuzați de corupere pasivă săvârșită în proporții deosebit de mari, a fost expediată în instanța de judecată.