După ce anterior „le-a amintit” cetățenilor că R. Moldova este țară parlamentară, Dodon susține că noul președinte ales trebuie să își asume responsabilitatea pentru situația din țară
Președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, care a anunțat că imediat ce noul președinte ales, Maia Sandu, va fi învestit în funcție, va reveni la conducerea Partidului Socialiștilor susține că „el personal, dar și socialiștii, care se află acum la guvernare, nu se țin cu orice preț de guvernare”. În context, după ce anterior, în cadrul emisiunii lui săptămânale Igor Dodon „le-a amintit” cetățenilor că R. Moldova este țară parlamentară și că toate deciziile se iau de către Legislativ, și nu de către șeful statului, acum, Dodon menționează că „președintele nou ales, după depunerea jurământului, trebuie să își asume responsabilitatea pentru situația din țară”.
În context, Dodon spune că actualul Guvern susținut și învestit de el nu va pleca din proprie inițiativă. Astfel că, îi îndeamnă pe cei din opoziție, dacă pot, să dea jos Cabinetul de miniștri și să formeze un alt Guvern”.
„Președintele nou ales, după depunerea jurământului, trebuie să își asume responsabilitatea pentru situația din țară. Eu personal, PSRM, Guvernul nostru, nu se ține cu orice preț de guvernare.
Doriți să preluați, arătați oamenilor cum puteți să schimbați lucrurile. Acest Guvern, într-o situație foarte dificilă, cu criză, cu pandemie, cu secetă, a reușit să asigure achitarea salariilor și a pensiilor la timp, dar nu încercați să presați ca Executivul să plece singur. O demisie a Guvernului din inițiativă proprie ar însemna acum să arunce țara în haos.
Dacă v-au votat oamenii, dați jos acest Guvern, formați alt Guvern, asumați-vă responsabilitatea!”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii lui săptămânale.
Guvernul Chicu a fost învestit la 14 noiembrie 2019 cu voturile PSRM – PDM. Majoritatea parlamentară formată din PSRM și PDM a ținut un an, timp în care democrații au votat legi la pechet împreună cu socialiștii.
Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, PDM a luat decizia să își retragă reprezentanții săi din Executiv pentru a oferi președintelui ales posibilitatea de a construi o colaborare eficientă cu Legislativul și Executivul, în conformitate cu prevederile constituționale și respectând votul exprimat de cetățeni, și această decizie rămâne în vigoare.
Acum, în Parlament de la Chișinău, formal, nu există nicio coaliție de guvernare.
În prezent, partidele pro-europene din opoziție, care au menționat anterior că nu vor coaliza decât cu partide autentice, nu dețin numărul de voturi necesare pentru, eventual, a învesti un nou Guvern. Mai mulți politicieni și experți de la Chișinău susțin că se observă o apropiere între deputații Partidului Politic Șor, care acum, împreună cu deputații transfugi din Pro Moldova, fac parte din platforma parlamentară „Pentru Moldova” și deputații PSRM.