Duma de stat a Rusiei, după alegerile parlamentare din R. Moldova: „Dacă noul Guvern se va îndepărta de Rusia, atunci vom acționa în consecință și vom consolida factorul transnistrean”
„Politica rusă față de R. Moldova va depinde de Guvernul care va fi ales. Dacă acest Guvern se va îndepărta de Rusia, atunci bineînțeles că vom acționa în consecință, în special, vom consolida factorul transnistrean”. Declarația a fost făcută de Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții, în cadrul unui interviu pentru Interfax, după ce Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câştigat detașat alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Cu referire la regiunea transnistreană, Kalașnikov a menționat că „va fi din ce în ce mai dificil să faci acest lucru, deoarece Transnistria este acum situată între două state esențial ostile”.
Șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții susține că „declarațiile conciliante ale Partidului Acțiune și Solidaritate față de Rusia înainte de alegerile parlamentare se vor transforma apoi în pro-Europa și folosirii forțelor împotriva Transnistriei”.
„Și, eventual, o fuziune în continuare cu România. Aceasta este tot ceea ce populația rusofonă și găgăuză pur și simplu nu acceptă (…). Dacă Sandu continuă să urmeze o astfel de politică, ascunzând-o cu pricepere sub masca presupusei cooperări cu Rusia, va fi un alt fiasco, care s-a întâmplat deja de mai multe ori cu predecesorii săi și, din păcate, țara nu va ieși din aceasta groapă atunci”, a spus Kalașnikov.
PAS a câştigat detașat alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni, 12 iulie, de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% dintre secţiile de votare.
În urma numărării voturilor din totalul celor 2 150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,80% din voturi, depăşind astfel categoric Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de 27,17% din electorat. Datele CEC arată că Partidul Politic ȘOR a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători.
Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al comuniștilor și socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.
Potrivit legii supreme, majoritate parlamentară este considerată fracțiunea sau coaliția fracțiunilor, anunțată prin declarație, care cuprinde mai mult de jumătate din cei 101 de deputații aleși, adică 51 de deputați.
În acest caz, potrivit rezultatelor preliminare furnizate de CEC, Partidul Acțiune și Solidaritate obține majoritatea parlamentară, mai exact 63 de locuri din cele 101 din Parlamentul de la Chișinău.