Dosarul în care Alexandr Stoianoglo este învinuit de eliberarea ilegală a lui Platon, scos de pe pauză. Stoianoglo: „Acest dosar este totalmente falsificat împotriva mea”
După aproape doi ani de pauză, examinarea dosarului în care Alexandr Stoianoglo și procurorii PCCOCS, Elena Ceruța și Dumitru Răileanu, sunt învinuiți de întreprinderea unor acțiuni ilegale, care au succedat eliberararea lui Veaceslav Platon din închisoare, a fost reluată la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, de un nou complet de judecată, al treilea la număr.
În timp ce procurorul de caz Petru Iarmaliuc menține învinuirea adusă, punctând și că „nu pot fi invocate sau formulate versiuni ce țin de reluarea examinării anume în această perioadă, (n.r. la scurt timp de la anunțul privind intenția lui Stoianoglo de a candida la funcția de președinte al R. Moldova), așa cum s-a vehiculat în spațiul public ”, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo insistă că „acest dosar este totalmente falsificat împotriva mea”.
Cea mai recentă ședință de judecată a durat mai puțin de 20 de minute. „Suntem în imposibilitate obiectivă de a continua”
Joi, 1 august 2024, la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, s-a desfășurat o nouă ședință de judecată în dosarul în care Alexandr Stoianoglo și procurorii PCCOCS, Elena Ceruța și Dumitru Răileanu, sunt învinuiți de întreprinderea unor acțiuni ilegale, care au succedat eliberararea lui Veaceslav Platon din închisoare, a doua după reluarea examinării dosarului.
Ședința însă nu a fost una lucrativă, întrucât doi dintre participanții la proces nu s-au prezentat. Este vorba despre inculpata Elena Ceruță și avocatul lui Dumitru Răileanu, ambii notificând instanța prealabil.
Procurorul de caz Petru Iarmaliuc a menționat că „suntem în imposibilitate obiectivă de a continua (n.r. ședința)”. De aceeași părere au fost și ceilalți participanți la proces, iar ședința preliminară a fost amânată pentru data de 27 septembrie.
„Tergiversarea nu a fost cauzată de comportamentul procurorilor sau a instanței de judecată, dar e o chestiune care a fost impusă de cererile înaintate de inculpați”
Procurorul Petru Iarmaliuc a explicat motivul reluării dosarului tocmai acum, în contextul discuțiilor din spațiul public privind consecutivitatea evenimentelor: anunțul lui Stoianoglo privind intenția de a candida la funcția de președinte al R. Moldova și reluarea examinării dosarului în care este vizat.
„Circumstanța care a determinat că abia acum din noiembrie 2022, pe acest dosar, să se purceadă la fixarea mai multor ședințe de judecată, a fost motivul că, în 2022, când a fost format completul de judecată, inculpatul Dumitru Răileanu a contestat această încheiere de formare a completului la Curtea de Apel Chișinău și, fiindcă recursul a fost pus pe rol, iar, în cadrul examinării acestuia, au fost ridicate excepții de neconstituționalitate de către inculpați, a dus ca instanța de fond să fie în imposibilitate de a examina cauza, deoarece dosarul era expediat fizic la Curtea de Apel Chișinău. De ce curtea de Apel nu a reușit să examineze într-un timp mai restrâns? Deoarece inculpații au ridicat excepții de neconstituționalitate la Curtea Constituțională, iar aceste excepții au fost soluționate abia în mai 2024. Respectiv, imediat cum a recepționat soluționarea cererilor de neconstituționalitate, Curtea de Apel a pus pe rol și a examinat acele recursuri ale inculpatului și le-a respins ca inadmisibile. Există o explicație simplă și obiectivă că tergiversarea nu a fost cauzată de comportamentul procurorilor sau a instanței de judecată, dar e o chestiune care a fost impusă de cererile înaintate de inculpați”, a punctat Iarmaliuc.
„Nu este nimic ieșit din comun că dosarul a fost retrimis judecătoriei Chișinău de la Curtea de Apel acum. Nu pot fi invocate sau formulate versiuni ce țin de specificul reluării examinării anume în această perioadă. Fiecare are dreptul la opinie, dar opiniile ar trebuie să fie în cunoștință de cauză. Cei care fac asemenea supoziții să fie unele întemeiate, și nu unele manipulatorii”, a adăugat Iarmaliuc.
Sunt mai multe circumstanțe și probe care urmează a fi cercetate”, a adăugat procurorul.
Stoianoglo: „Acest dosar este totalmente falsificat împotriva mea”
Întrebat dacă îl consideră, în continuare, nevinovat pe Veaceslav Platon, Alexandr Stoianoglo a menționat că decizia procurorilor de retragere a acuzațiilor a fost legală. Cu referire la susținerea pe care o declară Platon în spațiul public privind persoana lui Stoianoglo, fostul procuror a menționat că nu comentează acest lucru și că „eu pot să vă spun doar un lucru: acest dosar este totalmente falsificat împotriva mea”.
„Eu nu comentez lucrurile astea, nu am nicio legătură cu domnul Platon, nu am avut înainte, nu am avut în perioada anchetei. Eu am procedat ca procuror general în cazul dat. Toate dosarele (n.r. în care este vizat Stoianoglo) au fost falsificate în mod abuziv și chiar criminal din partea procurorilor. Eu nu am de ce mă teme pe dosarele acestea”, a declarat Stoianoglo.
Completul de judecată, modificat de trei ori
Dosarul în care Alexandr Stoianoglo și alți doi procurori PCCOCS, Elena Ceruța și Dumitru Raileanu, sunt cercetați pentru eliberarea lui Veaceslav Platon a ajuns pe masa magistraților judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în octombrie 2022. Inițial, cauza penală a fost repartizată magistratei Arina Ialanji. Imediat după formarea completului de judecată din care mai făceau parte și magistrații Sergiu Stratan și Olga Bejenari, procurorii Elena Ceruța și Dumitru Raileanu, figuranți în dosar, au depus recursuri asupra încheierii de constituire a completului, cererile urmând să fie examinate la Curtea de Apel Chișinău.
La 13 februarie 2024, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat o hotărâre prin care s-a dispus specializarea magistraților Judecătoriei Chișinău în domeniul examinării cauzelor penale care au fost trimise în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție (PA). Ca urmare a deciziei CSM, în timp ce examinarea dosarului era pusă pe pauză la judecătoria Chișinău, completul de judecată format inițial a suferit modificări, iar Arina Ialanji a fost substituită de Vitalie Budeci.
La 17 iunie, și Vitalie Budeci a părăsit judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, fiind transferat temporar la Curtea de Apel (CA) Chișinău, iar cel de-al doilea completul de judecată a fost din nou modificat. Astfel, Budeci a fost înlocuit de magistrata Ana cucerescu.
Judecătoarea Ana Cucerescu a declarat abținerea de la examinarea cauzei
În cadrul primei ședințe de judecată desfășurate imediat după reluarea examinării dosarului, a fost analizată declarația de abținere de la judecarea cauzei penale înaintată de magistrata Ana Cucerescu, care a motivat că se află în relații de prietenie cu inculpatul Dumitru Răileanu. Declarația de abținere însă a fost respinsă de completul de judecată care a analizat-o.
Stoianoglo: „Dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate”
Veaceslav Platon a fost eliberat din arest la 15 iunie 2020, după ce demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost admis. Anterior, Stoianoglo a delcarat că „dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc”.
Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare. Acesta este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.
La 8 iulie curent, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și-a declarat susținerea pentru fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, în cursa pentru la funcția de președinte al țării în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie curent.