Dodon: Nu sunt circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului
„Nu sunt circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului, deoarece există majoritate parlamentară, care este gata să învestească un Guvern”. Declarația a fost făcută de Igor Dodon, în cadrul emisiunii sale „Președintele Igor Dodon răspunde”, vineri, 26 martie.
„Sper mult că membrii Curții Constituționale, actualii membri, pe care eu i-am felicitat, am participat la depunerea jurământului, le-am înmânat legitimațiile, la fiecare în parte, nu își vor schimba de două ori pe lună poziția. Majoritatea parlamentară este voința poporului și majoritatea parlamentară nu va permite ca acest Parlament să fie dizolvat. Alegeri anticipate nu vor fi, după cum vrea doamna Maia Sandu în luna mai, iunie, iulie, nu pentru că cineva se teme de alegeri, dar pentru că suntem în criză, în pandemie. Noi nu vom admite alegeri anticipate parlamentare în condiții de pandemie și noi avem suficiente pârghii pentru a nu admite acest lucru”, a mai declarat Igor Dodon.
Dodon: „Șanse ca Golovatiuc să ajungă prim-ministru sunt destul de reale. Golovatiuc are șanse. O să vedem cum, la ce etapă. Noi suntem gata cu componența Guvernului, cu proiectul de program al acestui Guvern. În caz că Maia Sandu semnează decretul astăzi, atunci săptămâna viitoare acest Guvern va fi votat în Parlament și va obține 51 de voturi”.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să aibă vineri, 26 martie, consultări cu fracțiunile parlamentare. Potrivit Președinției, discuțiile vor avea loc în sensul art. 85 alin.(1) din Constituție, ce prevede dizolvarea Parlamentului.
Șefa statului a chemat fracțiunile la consultări după ce joi, 25 martie, tentativa de învestire a Guvernului Grosu, considerată a doua solicitare de învestitură, a eșuat, din lipsă de cvorum. Asta după ce deputații PSRM, „ȘOR” și cei din „Pentru Moldova” au părăsit ședința Parlamentului.
Potrivit art. 85 din Constituție, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele R. Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.