Dodon: „La sfârșitul lunii noiembrie în R. Moldova vor ajunge 100-150 de mii de doze de vaccin anti-Covid din Federația Rusă”. Primele persoane care vor putea fi vaccinate
Cocurentul electoral, candidatul independent la prezidențiale, care este susținut public de către socialiști, Igor Dodon, susține că la sfârșitul lunii noimebrie, în R. Moldova vor ajunge primele 100 – 150 de mii de doze de vaccin anti-Covid dezvoltate de Federația Rusă. Declarațiile au fost făcute de Igor Dodon în cadrul emisiunii sale săptămânale „Igor Dodon Răspunde”.
Potrivit lui Dodon, primele doze de vaccin anti-Covid care ar urmă să ajungă în R. Moldova din Federația Rusă vor fi folosite pentru vaccinarea persoanelor din prima linie în lupta cu pandemia de Covid-19.
„Cred că în următoarele săptămâni, mai exact la sfârșitul lunii noiembrie primele doze de vaccin în Republica Moldova ar trebui să ajungă din Federația Rusă. Mai departe, va fi vaccinarea binevolă pentru toți cei care vor să se vaccineze. Procesul de vaccinare în masă desigur că este un proces mult mai complicat pentru că ne trebuie cel puțin câteva milioane de doze de vaccin. Eu cred că acest lucru se poate întâmpla cel mai devreme la începutul noului an, dar primele 100 – 150 de mii de doze de vaccin cred că le putem primi în luna noiembrie, iar acestea vor fi pentru persoanele care se află în prima linie”, a menționat Dodon.
La sfârșitul lunii august, președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, s-a oferit să fie prima persoană din țara noastră care va administra vaccinul anti-COVID-19 pe care specialiștii din Federația Rusă susțin că l-au elaborat.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.
Un grup de cercetători și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „tiparele repetitive” de date într-o lucrare care descrie studiile clinice în faza incipientă a vaccinului anti-COVID dezvoltat de Rusia. Mai exact, cei 15 cercetători, care au trimis o scrisoare revistei The Lancet, susțin că nivelul de anticorpi de la mai mulți pacienți este identic, ceea ce este „improbabil”.
Într-o scrisoare deschisă către autorii studiului, care au publicat rezultatele vaccinului rusesc „Sputnik V” luna aceasta în revista The Lancet , cercetătorii evidențiază valorile care par a fi duplicate și avertizează că lucrarea își prezintă rezultatele fără a oferi o defalcare detaliată a datelor pe care se bazează.
„Deși cercetarea descrisă în acest studiu este potențial semnificativă, prezentarea datelor ridică mai multe îngrijorări care necesită acces la datele originale pentru a putea fi investigate în totalitate”, se arată în scrisoarea semnată până acum de 38 de oameni de știință.
Scrisoarea deschisă a fost publicată și pe un blog al biologului molecular Enrico Bucci care spune că a observat nereguli ale datelor despre vaccin.
De exemplu, într-o figură în care autorii raportează măsurători de markeri ai unui tip de celulă imună în sânge, mulți membri din două grupuri de nouă voluntari testați cu formulări diferite ale vaccinului par să aibă aceleași niveluri. „Șansele ca acest lucru să apară prin coincidență sunt extrem de mici”, spune Bucci.
Potrivit unui studiu publicat luna aceasta în revista The Lancet, vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat și testat în Rusia a generat anticorpi la zeci de subiecți studiați și, în timp ce vaccinul a cauzat adesea efecte secundare, cum ar fi febra, acele reacții adverse au fost în mare parte ușoare.
La 11 august, Rusia a reuşit să devină prima ţară din lume care înregistrează un vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin. „În această dimineaţă, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat pentru prima oară în lume”, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni a guvernului său, asigurând că vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate testele necesare şi permite obţinerea unei „imunităţi durabile” la COVID-19.