Dodon: Acordul de coaliție este în vigoare, dar PDM nu are mandate pentru a obține una din funcţiile principale în stat
Acordul de coaliție semnat de PSRM și PDM, în care este scris că părțile au convenit de comun acord ca după alegerile prezidenţiale din toamna anului 2020 PDM îi va reveni una din funcţiile principale în stat – prim ministru sau preşedinte al Parlamentului, este în vigoare, dar nu poate fi îndeplinit. Asta spune Igor Dodon, conform căruia acordul nu mai este funcțional întrucât democrații nu pot asigura numărul necesar de voturi pentru funcționarea coaliției, din care la moment fac parte 48 de deputați.
Candidatul la prezidențiale susținut de PSRM a declarat, marți seară în cadrul unei emisiuni televizate de la N4, că „acordul de coaliție este în vigoare, dar mandate pentru a-l implementa din partea PDM nu sunt”.
„Noi am asigurat numărul de mandate pentru această coaliție, acum avem chiar cu un mandat mai mult. Pentru a vota un prim-ministru sau un președinte de Parlament trebuie 51 de voturi. Să găsească ei (PDM – n.r.) încă 14 mandate și ne vom așeza să discută. Noi acum în doi nu avem 51, dar avem 48 de mandate. Dacă se mai găsesc 4-5 mandate mergem înainte”, a declarat Igor Dodon.
Cât privește eventuale remanieri în Guvern, după alegerile prezidențiale, acesta spune că demisii vor fi „de peste tot”.
„În Guvern, la sigur, vor fi remanieri. Nu voi spune cine, dar timpul va arăta. Vor fi remanieri de peste tot. Remanieri trebuie să fie. Dar cred că prim-ministrul va rămâne cel de acum până la următoarele alegeri parlamentare anticipate sau care vor fi ele”, a adăugat Igor Dodon.
Amintim că PSRM și PDM au semnat, la mijlocul lunii martie curent, acordul de coaliţie sub denumirea „Platforma Social – Democrată pentru Moldova” (PSDM) în Parlamentul Republicii Moldova.
DOC/ Ce prevede acordul de coaliție dintre PSRM și PDM
Una din condițiile care se regăsesc în acord este că, „părţile au convenit de comun acord ca după alegerile prezidenţiale din toamna anului 2020 PDM îi va reveni una din funcţiile principale în stat – prim ministru sau preşedinte al Parlamentului”.
Democrații au decis că nu vor avea un candidat la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie. PDM a decis că nu își va îndemna nici susținătorii să voteze un anumit candidat la funcția de președinte.