Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un deputat susține că…

DOC Un deputat susține că a sesizat SIS-ul, după ce conturile de Facebook ale mai multor reprezentanți ai cetățenilor din diasporă au fost blocate: „Dodon se răzbună pe „electoratul paralel”, recurge la metodele arhicunoscute”

Deputatul ales pe listele blocului electoral ACUM, fracțiunea Platforma DA, Iurie Reniță susține că în ultimele zile conturile de Facebook, ale mai multor reprezentanți ai cetățenilor din diaspora R. Moldova au fost blocate. Parlamentarul afirmă că ex-președintele R. Moldova, socialistul Igor Dodon, care după rezultatele scrutinului prezidențial din 2019 i-a numit pe cetățenii din diasporă „electoral paralel” și „mari patrioți”, ar fi implicat în aceste acțiuni întrucât „diaspora a devenit pentru el un pericol real și pentru viitoarele alegeri parlamentare anticipate”.

Într-un mesaj postat luni, 19 aprilie, pe Facebook, Reniță menționează că aflat despre faptul că paginile de Facebook ale mai mulți reprezentanți ai cetățenilor din diasporă au fost blocate de alți cetățeni ai R. Moldova care muncesc peste hotarele țării, care au semnalat acest fapt.

Reniță dă vina pe socialistul Igor Dodon, menționând că acesta ar fi implicat în acest acțiuni.

„Mai mulți cetățeni de-ai noștri de acasă, dar, mai ales, din Diaspora Noastră de Aur mi-au semnalat că, după înfrângerea zdrobitoare și rușinoasă a kuliokarului (pungașului) Dodon la recentele alegeri prezidențiale, conturile lor de Facebook (FB) au fost atacate sau chiar blocate definitiv. Tința principală au devenit reprezentanții marcanți din diasporă, dar și grupurile foarte numeroase, pe care aceștia le-au organizat pe FB (în unele cazuri de la 30 până la 50 mii de cetățeni!). În acest mod Dodon (cel mai antinațional șef de stat pe care l-a avut vreodată Republica Moldova) a decis să se răzbune pe „electoratul paralel”. Pentru acest pion docil al Moscovei diversitatea de opinii și organizarea exemplară a diasporei noastre a devenit un pericol real și pentru viitoarele alegeri parlamentare anticipate.

Disperat total după recenta decizie a Curții Constituționale privind întrunirea condițiilor legale pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, PSRM-ul lui Dodon recurge la metodele arhicunoscute (…)”, scrie Iurie Reniță.

În context, Iurie Reniță susține că a făcut, în acest sens, o interpelare către Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Pentru a contracara ofensiva lui Dodon și a batalionului de trolli PSRM-iști împotriva cetățenilor noștri de acasă și din diasporă, am decis astăzi să adresez o Interpelare Serviciului de Informații și Securitate pentru a verifica care structuri ale statului sau entități politice și partinice obstrucționeaza flagrant drepturile fundamentale ale cetățenilor noștri (rog să vedeți Interpelarea în anexă)”, a mai adăugat Reniță.

Liderul PSRM, Igor Dodon, deocamdată, nu a venit cu niciun comentariu sau reacție la acuzațiile aduse de Reniță.

La alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, Igor Dodon, atunci președinte în exercițiu și candidat la funcția de președinte al R. Moldova, s-a arătat deranjat de numărul mare al cetățenilor moldoveni aflați peste hotarele țării care s-a prezentat la urnele de vot. Atunci, Dodon i-a numit pe cetățenii din diasporă „electorat paralel”.

„Diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel din R. Moldova”. Este teoria în jurul căreia și-a construit Igor Dodon discursul de comentare a scorului obținut în urma rezultatelor alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

În primul tur al prezidențialelor 149 178 de alegători, aflați în străinătate, și-au exercitat dreptul de vot la secțiile de votare deschise peste hotarele țării.

În cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2019, moldovenii din diaspora au stabilit un nou record istoric privind prezenta la votare. Până la ora 21:00, un număr de 250.670 de moldoveni au votat la cele 139 de secții de votare deschise peste hotarele țării.