SIS susține că Veaceslav Platon este beneficiarul unei companii offshore implicată în schema de spălare a banilor „Laundromat”. Platon: „Prin această companie am făcut transferuri bănești”
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, este beneficiarul companiei „Ronida Invest LLP” – o companie offshore implicată în perioada 2010-2013 în schema de spălare a banilor „Laundromat”. Afirmațiile se conțin într-o scrisoare semnată de către directorul Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco și adresată președintei comisiei parlamentare de anchetă „Laundromat”, deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Inga Grigoriu.
Solicitat de ZdG pentru o reacție, Veaceslav Platon a respins toate acuzațiile, menționând că „Ronida Invest LLP” nu-i aparține. Platon a mai declarat că prin intermediul acestei companii a făcut transferuri bănești.
„După informațiile SIS au fost cercetați Ludmila Kozlovska, Maia Sandu, Andrei Năstase și eu. La SIS sunt tot aceeași oameni, nimeni nu a fost înlocuit. Ce ține de Ronida Invest, eu niciodată nu am fost beneficiarul și nici nu am deținut-o. Știu despre ce companie vorbiți. Prin această companie am făcut transferuri bănești, este o companie care se ocupă de tranzacții”, a declarat Veaceslav Platon.
În documentul semnat de Esaulenco și publicat pe Facebook de Grigoriu se menționează că „beneficiarul efectiv al „Ronida Invest LLP” (o companie implicată atât în schema de spălare a banilor „Laundromat” cât și în tranzacții suspecte cu semne de deghizare a provenienței mijloacelor bănești, contractate ca credite bancare de către ÎCS „Lidiana Lux” SRL de la BC „Banca de Economii” SA), a fost Veaceslav Platon.
După ce a primit documentul de la SIS, Inga Grigoriu a anunțat că Veaceslav Platon urmează să fie audiat marți, 29 iunie, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă „Laundromat”.
Platon a confirmat pentru ZdG că a fost audiat în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă „Laundromat”.
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat luni, 14 iunie, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fraudei bancare.
În luna martie curent, Elena Platon, sora controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, vizată în dosarul „Laundromat”, a fost condamnată la 10 ani de închisoare în Rusia pentru implicare în spălarea a peste 126 miliarde de ruble din Rusia. În luna iulie a anului 2019, Elena Platon și-a recunoscut vinovăția în participarea la spălarea a unui miliard de dolari din Federaţia Rusă prin celebra schemă „Laundromat”. Totodată, aceasta ar fi depus mărturii şi contra altor persoane, membri ai unor grupări criminale organizate.
Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foști şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde de USD. Ei erau acuzați că au emis încheieri prin intermediul cărora în R. Moldova s-au spălat bani rusești. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea, Victor Orândaș a reușit să plece din R. Moldova. Dosarul penal pe numele judecătorilor a fost deschis abia la doi ani şi jumătate după ce Curtea Supremă de Justiție trimitea pe adresa Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Anticorupție şi CSM o notă informativă privind implicarea mai multor magistrați din R. Moldova într-o schemă dubioasă de spălare de bani, fiind indicate numele magistraților şi dosarele în care aceștia ar fi acționat fraudulos. La 20 septembrie 2016, dată la care dosarul în privința celor 17 magistrați a fost făcut public, doar 7 dintre ei mai activau în sistemul judecătoresc.
Schema de fraudă Laundromat se presupune că este cea mai mare operațiune de spălare a banilor din istorie. „Sistemul moldovenesc” de spălare a banilor ruși a devenit cunoscut în aprilie 2014. Schema a funcționat din 2010 până în 2013 și la ea au participat companii ruse, Moldindconbank din R. Moldova (controlul a fost atribuit omului de afaceri Veaceslav Platon), companii din diferite jurisdicții, inclusiv Marea Britanie, instanțe din diferite regiuni ale R. Moldova și persoane fizice cu cetățenie moldovenească.