Scrisoarea SIS, în privința AUR, prin care CEC este informat despre constatarea unei „bănuieli rezonabile a imixtiunii factorului extern în treburile statului”. Bilețchi: Acțiunea este de a exclude concurentul din cursa electorală
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) susține că s-a adresat Comisiei Electorale Centrale (CEC), după ce pe 17 iunie, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Vlad Bilețchi ar fi declarat la o conferință de presă despre faptul că în cadrul staff-ului electoral al AUR activează cetățeni din România, care prestează servicii de consultanță și expertiză în materie de campanie electorală, nereflectate în raportul privind finanțarea campaniei.
„Se constată o bănuială rezonabilă a imixtiunii factorului extern întreburile interne ale statului, prin prisma susținerii materiale camuflate sub orice formă a campaniei electorale a concurentului AUR, precum și implicarea sub orice formă a persoanelor care nu sunt cetățeni ai R.Moldova în acțiuni de pregătire a informațiilor ce conțin agitație electorală”, se arată în scrisoarea SIS adresată CEC.
„Scrisoarea pe care SIS a adresat-o CEC, prin care a spus că știu și dețin informații că noi am fi susținuți din exterior. Acesta este un fals, o minciună. Noi n-am văzut scrisoarea de la SIS, noi am dedus faptul că a existat o scrisoare. SIS a adresat o scrisoare secretă nepublicată către CEC. Acțiunea este de a exclude concurentul din cursa electorală”, a declarat pentru ZdG liderul AUR Vlad Bilețchi.
Reprezentanți ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) protestează marți, 29 iunie, la sediul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), manifestație care va continua până în clipa în care vor fi primiți în audiențe, a menționat pentru ZdG liderul AUR .
„Protestăm la Serviciul de Informații și Securitate din motiv că SIS într-un mod ilegal ne filează, ne interceptează și încearcă să infiltreze oameni în mediul nostru în mod ilegal. Dacă ar fi să vorbim despre un mod legal ar fi trebuit să fie intentat un dosar penal și aceste măsuri speciale de investigație să fie autorizate de un procuror”, consideră Vlad Bilețchi.
SIS a informat Comisia Electorală Centrală (CEC) despre „serviciile de consultanță și expertiză prestate de cetățeni străini concurentului electoral Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)”, contractarea cărora nu este interzisă de prevederile legale, i-a răspuns directorului SIS președintele CEC.
„Cât privește constatarea că sumele cheltuite pentru serviciile de consultanță și expertiză în campania electorală prestate de experți străini nu au fost reflectate în raportul privind finanțarea campaniei electorale, precum și bănuielile rezonabile privind pretinsa finanțare din exterior, menționăm că concurenții electorali au obligația de a prezenta CEC, săptămânal, raportul despre mijloacele bănești acumulate și cheltuielile efectuate în campania electorală. La moment din informația cuprinsă în rapoartele financiare prezentate nu putem deduce folosirea de către concurentul electoral Alianța pentru Unirea Românilor a mijloacelor financiare din străinătate”, se arată în scrisoarea adresată directorului SIS de către președintele CEC.
SIS susține că, în calitate de instituție cu atribuții în domeniul asigurării securității naționale are în vizor evenimentele cu potențial de a genera riscuri la adresa securității, produsul analitic fiind remis beneficiarilor legali pentru a lua decizii în consecință.
„SIS nu monitorizează partide politice, dar corectitudinea acțiunilor acestora în scopul identificării și excluderii oricărei imixtiuni și influențe externe asupra proceselor democratice din R. Moldova. Acțiunile SIS nu se realizează în baza unor indicații, ci în strictă conformitate cu cadrul legal ce reglementeaza activitatea serviciului special”, susțin responsabilii din cadrul instituției.