Salariu de peste 231 de mii de lei din funcția de ministru al MAEIE și consilier prezidențial. Averea declarată pentru 2020 de Aureliu Ciocoi, premierul interimar al R. Moldova
În anul 2020, premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, menționează că a ridicat un salariu de peste 108 mii de lei din funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), dar și peste 123 mii de lei din funcția de consilier al fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, în domeniul politicii externe. Datele se conțin în declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, depusă de Ciocoi la data de 30 martie curent.
Conform informațiilor din declarația de avere depusă recent, premierul interimar mai deține două terenuri, o casă de locuit moștenită, un apartament dobândit în 2003 și un Mercedes-Benz GLK 320 CDI, fabricat în 2009 și cumpărat în 2017 cu 7,5 mii de franci elvețieni, echivalentul a aproximativ 130 mii de lei. În instituții financiare din Germania și Moldova, familia Ciocoi păstrează 37 mii de euro, 41 de mii de USD și peste 55 de mii de lei.
Aureliu Ciocoi deține funcția premier interimar al R. Moldova din 1 ianuarie 2021. Acesta este fost jurnalist și diplomat. Ciocoi a deținut pe parcursul anului trecut, consecutiv și succesiv, în două rânduri, funcția de consilier al președintelui Igor Dodon și cea de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Aureliu Ciocoi are 52 de ani. Este născut în Chișinău, este căsătorit și are un copil. A deținut anterior funcția de ambasador al R. Moldova în mai multe țări, inclusiv în SUA, Germania, China sau Danemarca. A activat, la începutul anilor 90 în calitate de jurnalist.
ZdG a scris anterior că Aureliu Ciocoi împreună cu soția sa, Tatiana, dețin în proprietate un apartament de 132 m.p. amplasat chiar în centrul Chișinăului, pe str. Vlaicu Pârcălab, care acum se regăsește în declarația de avere.
Bunul imobil a fost obținut de soții Ciocoi încă în 2004, în urma unui contract de investiție. În acea perioadă, Aureliu Ciocoi era secretar al Ambasadei R. Moldova în Germania, iar ulterior, șef de Secție în cadrul Direcției Generale Drept Internațional și Tratate a MAEIE.
În 2017, soții Ciocoi au vândut un alt apartament pe care-l dețineau în proprietate, amplasat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, obținând, conform declarațiilor de avere și interese, doar 315 mii de lei, deși prețul de piață al unui asemenea bun imobil este mai mare.
În luna februarie, Aureliu Ciocoi a fost vizat într-un scandal public, după ce a declarat că „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge”. Ulterior, el a explicat declarația.
„Bine, nu mă apuc acum să repet exact cum am spus, dar ceea ce am spus în timpul conferinței de presă, asta este originalul. Din păcate, nu există o abordare generală, unică, națională, nu s-a făcut o analiză profundă a ceea ce s-a întâmplat din ‘90 până în iulie ‘92, când a fost semnat acordul de încetare a focului între Elțin și Snegur, președintele de atunci al R. Moldova. Deci, suntem – ca să mă exprim mai diplomatic – într-o apreciere haotică a trecutului nostru recent. Generația noastră, noi cunoaștem foarte bine ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat atunci”, a spus Ciocoi.
Aureliu Ciocoi a devenit premier interimar după ce Ion Chicu a refuzat să exercite interimatul acestei funcții, după demisia Guvernului pe care l-a condus, iar legea obligă președintele țării să numească un premier interimar din rândul miniștrilor rămași în funcții.