Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Reacția PAS, după ce…

DOC Reacția PAS, după ce pe site-ul CEC a fost publicat demersul Procuraturii Anticorupție prin care instituția cere informații despre donatorii formațiunii fără venituri oficiale

Sursa foto: unpaspentru.md

„PAS a fost și este transparent și foarte atent în tot ce ține de finanțarea partidului. Noi am luptat și vom lupta mereu pentru corectitudine și transparență în finanțarea formațiunilor politice și nu vom accepta niciodată să fim puși în aceeași oală cu partidele hoților și a criminalilor”. Aceasta este reacția partidului de guvernare după ce pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost publicat demersul lui Mihail Ivanov, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, prin care instituția cere informații despre donatorii formațiunii politice fără venituri oficiale.

Cu referire la demersul procurorului anticorupție, PAS susține că în timpul campaniei electorale din 2021 a avut „sute de donatori din diasporă care nu au cum să aibă venituri declarate la autoritățile fiscale din țară”.

„(…) Lucru care poate fi verificat foarte ușor. Pe această cale, mulțumim încă o dată oamenilor din diasporă pentru contribuțiile lor în campanie care au ajutat să aducem schimbarea în țară. PAS a fost și este transparent și foarte atent în tot ce ține de finanțarea partidului. Noi am luptat și vom lupta mereu pentru corectitudine și transparență în finanțarea formațiunilor politice și nu vom accepta niciodată să fim puși în aceeași oală cu partidele hoților și a criminalilor. Pe site-ul oficial al partidului – unpaspentru.md, puteți găsi toate rapoartele noastre financiare cu toate detaliile (…).

Partidul Acțiune și Solidaritate este partidul care a câștigat ultimele alegeri datorită oamenilor onești. Suntem partidul cu peste 11 mii de membri care plătesc cotizații și a înregistrat primul sistem online de donații. Am reușit să ajungem din poartă în poartă cu materiale informative datorită donațiilor a mii de cetățeni, inclusiv din diasporă. Mereu am respectat legea și așa o vom face mereu (…)”, susțin reprezentanții formațiunii politice.

Pe 7 aprilie 2023, procurorul anticorupție Mihail Ivanov a expediat un demers către președinta CEC, Angelica Caraman, prin care informa că instituția a primit la examinare sesizarea Asociației Obștești Proiectul Media „Cu sens” prin care se solicită verificarea modului de declarare a rapoartelor financiare depuse de partidele politice la CEC, în urma unor investigații ale jurnaliștilor.

Totodată, procurorul a solicitat informații despre „persoanele din lista donatorilor PAS, care nu au avut nici o sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat sau au avut venituri mai mici decât sumele donate”. Documentul a fost publicat pe site-ul CEC.

Precizările Procuraturii Anticorupție

Marți, 11 aprilie, reprezentanții PA au venit cu precizări la acest subiect. Astfel, instituția menționează că, „luând în considerare faptul că Procuratura Anticorupție de mai mult timp are în gestiune cauze penale în care sunt investigate acțiunile de finanțare ilegală a PP „Șor” și a PSRM, informațiile din investigație sub aspectul finanțării acestor două partide sunt examinate în cadrul celor două cauze penale. În ce privește PAS, a fost decisă verificarea informației acumulate de jurnaliști în mod separat”.

„Procuratura Anticorupție a fost sesizată de A.O. Proiectul Media „Cu sens” și, prin prisma competențelor legale, verifică informațiile conținute în investigațiile jurnalistice: „Anticipate 2021/Donatorii de fațadă” publicată la 17.11.2021, și „Donatorii de fațadă” publicată la 02.02.2021. Aceste două investigații jurnalistice conțin informații potrivit cărora, printre donațiile făcute de persoane în favoarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Politic „Șor” și Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor au fost depistate cazuri neconforme cu legislația (…).

(…) Așa cum, din una din investigații jurnalistice rezultă că: „Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală, 147 de persoane care apar în lista donatorilor PAS nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. Totodată, formațiunea a primit donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de circa 75.000 de lei.” (articolul publicat la 17.11.2021). Pentru verificare, au fost solicitate informații de la Comisia Electorală Centrală (CEC). Prin urmare, confirmăm veridicitatea scrisorii apărute în spațiul public și atragem atenția că, documentul este accesabil pe pagina web CEC”, arată comunicatul Procuraturii.

Pe 17 noiembrie 2021, jurnaliștii de la „Cu sens” au publicat ancheta „Anticipate2021/Donatorii de fațadă”, în care se menționează faptul că peste 1.800 de persoane au contribuit la buzunarul electoral al celor trei formațiuni politice care, în urma scrutinului din 11 iulie 2021, au acces în Parlament. Jurnaliștii au analizat lista sponsorilor Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului „Șor” și Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și a vorbit cu unii dintre ei care, în fața camerei de luat vederi, au spus că nu au scos niciun ban din buzunar sau au donat sume mult mai mici decât cele menționate în rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală. 

Conform anchetei, 147 de persoane care apar în lista donatorilor PAS nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. Totodată, formațiunea a primit donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de circa 75.000 de lei. Cât privește Partidul „Șor”, suma totală colectată în campania electorală pentru anticipatele din iulie de la cei peste 800 de donatori și două companii este de peste 4 milioane lei. Formațiunea a primit și donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de 5.500 de lei. 66 donatori nu au avut nicio sursă de venit declarată la Fisc, fie au avut venituri mai mici decât sumele donate.

În comparație cu celelalte două formațiuni care au acces în Parlament în urma scrutinului din 11 iulie 2021, scrie cusens.md, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a avut donații de trei ori mai puține. Cei 129 de donatori, printre care pensionari, directori unor instituții de stat, juriști, consilieri sau deputați au virat blocului suma totală de 2,3 milioane lei în ultima săptămână de campanie. Dintre ei doar șapte nu au avut nicio sursă de venit declarată la FISC sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. Formațiunea a primit și donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de peste 120.000 de lei. 

Pe 2 februarie 2021, jurnaliștii de la „Cu sens” au mai publicat o anchetă din seria „Donatorii de fațadă”.