Președinta comisiei parlamentare „Laundromat” susține că a făcut un demers către două instituții de stat din Federația Rusă. Detalii despre informațiile solicitate
Deputata Platformei DA, președinta Comisiei parlamentare de anchetă Laundromat, Inga Grigoriu, menționează că a făcut un demers către două instituții de stat din Federația Rusă „pentru a afla dacă există vreo reticență privind colaborarea pe marginea investigației pe subiect”.
Potrivit unei note publicată de Platforma DA, Inga Grigoriu, președinta Comisiei Laundromat, a expediat acest demers către instituțiile din Rusia, după ce, în cadrul audierilor desfășurate de Comisie, reprezentanții Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării de Bani au afirmat că s-au făcut nenumărate adresări către Federația Rusă, dar responsabilii de acolo nu doreau să colaboreze, cel puțin la acea etapă.
„Pe lângă detaliile noi, necunoscute, și unele date cu caracter personal, sume de bani, nume de companii benficiare care încă nu pot fi dezvăluite, în cea mai mare parte în cadrul audierilor de tip închis cu reprezentanții SPCSB, Comisia a ascultat informații cunoscute publicului.
Demersul către instituțiile din Rusia este, însă, motivat prin faptul că reprezentanții Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării de Bani au afirmat că s-au făcut nenumărate adresări către Federația Rusă (și către alte jurisdicții străine, unde ajungeau banii spălați prin intermediul instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova), dar responsabilii de acolo nu doreau să colaboreze, cel puțin la acea etapă (curios este că nici celelalte jurisdicții străine nu s-au grăbit să recunoască caracterul ilicit al acestor surse financiare)”, se menționează în nota Platformei DA.
În context, în notă se mai menționează că deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, „presupune că Procuratura Generală din Republica Moldova are intenția să claseze dosarele”.
„Inga Grigoriu presupune că Procuratura Generală din Republica Moldova are intenția să claseze dosarele, invocând lipsa infracțiunii predicat, la argumentarea căreia servește și „creația științifică a câtorva profesori de la USM, inclusiv și a unor persoane de la noi care se bucură de o anumită notorietate”, mai transmite Platforma DA.
La 11 decembrie 2020, au avut loc primele audieri publice cu cercul de subiecți și persoane de referință, desfășurate de Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova.
Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020 prin Hotărârea nr. 9 a Parlamentului.
Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă.