Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Parlamentul a reexaminat inițiativa…

DOC Parlamentul a reexaminat inițiativa legislativă care prevede modificarea Codului electoral și a Legii privind partidele politice. Cum se va stabili data alegerilor prezidențiale

Sursa foto: radiochisinau.md

Parlamentul a reexaminat joi, 18 ianuarie, inițiativa legislativă care prevede modificarea Codului electoral și a Legii privind partidele politice. Proiectul a fost întors Legislativului de președinta Maia Sandu.

Demersul șefei statului, conform unui comunicat al Parlamentului, vizează prevederile din inițiativa legislativă care se referă la data alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova.

„(…) Acest lucru are drept scop asigurarea previzibilității procesului electoral, dar și pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente. Respectiv, data alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova se va stabili, prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.  

De asemenea, în demers se menționează neconcordanța termenului pentru organizarea alegerilor în caz de vacanță a funcției de președinte al R. Moldova cu normele constituționale. În context, se sugerează preluarea strictă a textului normei constituționale, pentru a se asigura supremația acesteia. Prin urmare, în caz de vacanță a funcției de președinte al R. Moldova, alegerile se vor organiza în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța”, se spune în comunicatul Legislativului.

Proiectul de modificare a Codului electoral și a Legii privind partidele politice a fost adoptat de Parlament la sfârșitul sesiunii de toamnă și are drept scop „îmbunătățirea procesului electoral, precum și asigurarea transparenței și echității în desfășurarea alegerilor”.

Referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale. Un amendament care prevede acest lucru a fost propus de către deputata PAS Veronica Roșca la proiectul de lege care vizează îmbunătățirea procesului electoral. 

Documentul a fost aprobat vineri, 28 decembrie, în a doua lectură, de 58 de deputați. Președinta Maia Sandu și-a anunțat candidatura la un nou mandat și a solicitat Parlamentului R. Moldova să organizeze în toamna 2024 un referendum axat pe parcursul european al țării.