Ion Ceban și-a declarat averea. Donație din partea tatălui și dividende obținute de soție de la firma nou creată
Edilul Capitalei, Ion Ceban, a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2023. El declară un venit de 255 de mii de lei, obținut din activitatea sa la Primăria Chișinău, iar soția acestuia, Tatiana, raportează venituri în sumă de 41 de mii de lei de la compania „Tivi Kids” SRL, care prestează servicii fotografice.
Soția lui Ceban a avut, în 2023, dividende de la „Tivi Kids” SRL în sumă de 160 de mii de lei și 2 mii de lei din darea în arendă a automobilului.
Compania „Tivi Kids” SRL a fost fondată de Tatiana Ceban în februarie 2022. Firma raportează, pentru 2022, venituri în valoare de 367 de mii de lei și un profit de 286 de mii de lei.
Familia Ceban declară că în 2023 a primit de la tatăl edilului, Vasile Ceban, o donație de 77.500 de lei și 30 de mii de lei de la un eveniment de familie.
Soții Ceban au în proprietate un apartament la sol de 230 metri pătrați, obținut în 2016 printr-un contract de donație de la părinții primarului. Valoare bunului, declarată de Ceban, este de 992 de mii de lei. Edilul mai declară un teren intravilan cu o suprafață de 0,6 ha, obținut în 2012 cu 160 de mii de lei.
Din 2017, soția primarului conduce un automobil Skoda Kodiaq, fabricat în același an, valoarea estimată a căruia este de aproximativ jumătate de milion de lei. Soția edilului folosește automobilul în baza unui contract de posesie și folosință.
Ceban, constatat de ANI cu avere nejustificată de peste 620 de mii de lei
În aprilie 2023, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele primarului capitalei Ion Ceban. Potrivit actului, edilul a admis încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, fiindu-i identificată o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat în mărime de 621 mii de lei pentru anii 2017-2019.
Potrivit ANI, controlul s-a efectuat și pe numele membrilor familiei acestuia. Verificarea averii a fost realizată pentru perioada exercitării funcțiilor de consilier în Consiliul municipal Chișinău și deputat în Parlamentul R. Moldova, 01.08.2016 – 25.10.2019.
„Principalele debite stabilite subiecților controlului și-au avut sorgintea în alimentări de conturi avute în gestiune, achitări servicii în numerar, donații către un partid politic sau simpatizant politic, cumpărarea valutei străine în dolari SUA, achitarea tranșelor pentru automobil și alte cheltuieli în numerar”, potrivit ANI.
Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, Ion Ceban riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică cu excepția celor elective timp de 3 ani. Totodată, ANI va transmite prezenta cauză în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate. ANI menționează că „subiectul are dreptul de a contesta actul de constatare, care acum nu este definitiv.
Ion Ceban a atacat în instanță actul ANI.