În ziua în care CC anunță că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului, Igor Dodon, care nu are nicio funcție în stat, este invitat la o emisiune la postul public de televiziune. Deputat PAS: „Opriți bătaia de joc”
După ce Curtea Constituțională (CC) a constatat joi, 15 aprilie, existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău, Igor Dodon, care nu deține nicio funcție în stat, este invitatul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.
În context, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian susține că este „revoltătoare” decizia reprezentanților postului public de televiziune.
„Este revoltătoare această decizie a televiziunii publice de a-l invita azi seara, când s-a luat o decizie atât de importantă, pe Igor Dodon, șef de partid, un om care nu are nicio nicio funcție publică. Solicit public conducerii Moldova 1 – Ecaterina Stratan, Olga Bordeianu, să oprească această bătaie de joc. Fie să invite și alți lideri de partid la această emisiune, fie să invite demnitarii cu cele mai înalte funcții de stat”, a spus Marian într-o postare pe Facebook.
Instituția Publică Națională a Audiovizualului, Compania „Teleradio Moldova” este plătită din bani publici.
Curtea Constituțională a constatat joi, 15 aprilie, existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Astfel, președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.
Pe 30 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a depus la CC sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Documentul, care conține 13 pagini, a fost publicat pe site-ul Înaltei Curții.
În textul sesizării, se menționează că „la data de 25 martie 2021, s-a constatat termenul de 45 de zile și cea de-a doua tentativă de formare a Guvernului, ceea ce constituie temei de dizolvare a Parlamentului în sensul art. 85 alin. (2) din Constituție”.
Pe 26 martie, deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului politic „SOR”, Platformei „Pentru Moldova” și cei ai grupului Pro Moldova, în total 54 la număr, au votat pentru adoptarea Declarației socialiștilor privind dezacordul dizolvării Parlamentului. În lipsa mai multor deputați ai Partidului „Șor” și Platformei Pentru Moldova, fără voturile Grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu, socialiștii nu ar fi avut voturile necesare pentru adoptarea „Declarației cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului”.
Pe 25 martie, tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din lipsă de cvorum. Asta după ce deputații PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova au părăsit ședința Parlamentului.