(doc/foto) CV-ul politic al noului director SIS și casa de milioane
Cu 53 de voturi, președintele Consiliului de Administrație al întreprinderii „MoldovaGaz”, Vasile Botnari, a fost numit pentru un mandat de cinci ani în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS). Candidatura acestuia a fost propusă de 13 deputați din Partidul Democrat din Moldova, partid din care până recent a făcut parte Vasile Botnari. După ce a fost numit în funcție, Vasile Botnari a depus jurământul la tribuna principală a Parlamentului. Botnari s-a angajat să apere democrația, independență și integritatea teritorială a R. Moldova. La rândul său, președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, i-a urat fostului său coleg de partid succes în noul post: „Într-un ceas bun și doar în interesul R. Moldova”.
Înainte de a trece la procedura de vot, Botnari a fost abordat cu întrebări de deputații PLDM, PDM și PSRM. Niciun deputat PDM, partid din care Botnari a făcut parte, nu i-a adresat vreo întrebare.
Întrebat ce calități i-ar permite să activeze în funcția de conducător SIS, deoarece cum nu are experiență în domeniu, Vasile Botnari a declarat: „Calitățile managerile cred că îmi vor permite să activez în acest serviciu”.
„Ține de competența SIS de a opera interceptări telefonice legale. De-a lungul anilor, au apărut în presă foarte multe interceptări publicate din dosare penale, practic toate ilegale, și interceptări nu numai din dosare. Se presupune că în afara SIS-ului sunt în R. Moldova agenți economici, persoane fizice care au posibilități de a intercepta ilegal convorbiri telefonice. Cum veți combate acest fenomen?”, a întrebat deputatul PLDM, Grigore Cobzac. Vasile Botnari a declarat că până a fi numit în funcție doar poate presupune aceste fapte, dar că va activa în cadrul legal și va combate fenomenul.
Întrebat de deputatul PL, Roman Boțan, din ce partide a făcut parte până în prezent și dacă acum este membrul unei formațiuni politice, Vasile Botnari a declarat că a făcut parte din PDM, dar că în prezent nu face parte din niciun partid.
Deputatul PL, Roman Boțan a precizat că pe parcursul timpului, activitatea SIS a fost folosită în interese politice, iar instituția a fost utilizată drept bâtă politică. Boțan l-a întrebat pe Botnari ce va face pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple niciodată. Vasile Botnari a declarat că va activa în strictă conformitate cu prevederile legale și că instituția nu va fi folosită drept bâtă.
La rândul său, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a criticat candidatura lui Botnari și a menționat că acesta este atât de curajos încât nici nu se ridică în picioare atunci când răspunde la întrebările deputaților.
Liberala Alina Zotea a abordat subiectul salarizării și l-a întrebat pe Vasile Botnari despre motivele pentru a renunța la o funcție mai bine plătită, la MoldovaGaz, în favoarea fotoliului de director SIS, unde remunerarea este de câteva ori mai mică. Botnari a declarat că a fost determinat de a acceptata această funcție „o provocare”. Totodată, acesta a declarat că nu știe ce salariu va ridica. „Poate va fi mai mare”, a replicat Vasile Botnari.
Vasile Botnari nu a putut numi prioritățile programului său de activitate în cazul în care va fi numit în funcție. Acesta a declarat că timp de o lună de la data numirii în funcție va prezenta Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică un raport în acest sens.
Întrebat de socialistul Grigore Novac despre o eventuală strategie care ar contracara elementele antistatale, Botnari a precizat: „Activitatea mea va fi în cadrul legal, ceea ce prevede lege. SIS trebuie să combată amenințările din interior și exterior. Cetățeanul trebuie să se simtă protejat”.
Vasile Botnari este născut la Strășeni și pe parcursul anilor a ocupat mai multe funcții importante la instituțiile de stat. Începând cu luna februarie 2017, el a ocupat funcția de șef al Consiliului de administrație a MoldovaGaz. Înainte de aceasta, Botnari a fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, fiind succesorul premierului Pavel Filip la șefia Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. În 2008-2009 a fost director al Agenţiei Transporturi, iar în 2005–2008, director general al „Air Moldova”. În anii 2003-2005, a fost reprezentantul companiei aviatice italiene „Club Air” în R. Moldova, după care s-a ocupat de managementul companiei „Nobil Air”, controlată de colegul său de partid Vlad Plahotniuc. În 2009-2011, Botnari a fost membru al Consiliului de Administrare al Victoriabank, despre care se spune că aparținea în acel moment lui Plahotniuc.
Vasile Botnari a trişat în ultimii ani, atunci când ocupa funcţii publice. Acesta nu şi-a declarat imobilul de lux în care locuieşte cu familia, înregistrat pe numele socrilor, dar şi un apartament, la care soţia sa este coproprietară. Recent, în septembrie 2016, socrii pensionari ai fostului ministru, care nu au afaceri, au achiziţionat alte două imobile din imediata vecinătate a casei în care locuieşte Vasile Botnari.
ZdG a constatat însă că, în ultimii ani, Vasile Botnari a trişat, driblând legislaţia. El şi-a înregistrat casa de lux de la Telecentru, în care locuieşte, pe numele socrilor, Anton şi Efrosinia Cucoară, ambii având câte 64 de ani. Casa în care locuiesc Vasile şi Natalia Botnari împreună cu cei doi copii ai lor are două niveluri şi e păzită de compania de pază „Argus-S”, deţinută de Vladimir Plahotniuc şi condusă de Valentin Zubic, fost viceministru de Interne.
Imobilul în care locuieşte familia Botnari are o valoare cadastrală de 2,7 milioane de lei, însă valoarea sa de piaţă este de cel puţin două ori mai mare, asemenea case vânzându-se în zonă cu aproximativ 6 milioane de lei. Socrii lui Vasile Botnari au achiziţionat locuinţa, împreună cu cei 6,5 ari pe care e ridicată aceasta, în august 2009.
În luna septembrie 2016, perioadă în care Vasile Botnari era ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, socrii acestuia au procurat alte două imobile (detalii AICI și AICI), aflate în imediata vecinătate a casei de lux în care Botnari trăieşte.
Deşi casele sunt mai modeste şi de dimensiuni mai mici, acestea au o valoare cadastrală de aproximativ 2 milioane de lei (detalii AICI și AICI). La fel ca şi în cazul imobilului în care locuieşte noul şef al Moldovagaz, valoarea de piaţă a acestor imobile depăşeşte suma de 4 milioane de lei, preţ la care pot fi vânduţi în zonă doar cei 90 de ari pe care sunt amplasate cele două case.
Vasile Botnari nu a inclus în declaraţiile sale cu privire la venituri şi proprietate din ultimii ani nici faptul că soţia sa, Natalia, figurează în actele cadastrale în calitate de coproprietară a unui apartament de 73 m.p. de la Ciocana, împreună cu fratele său Valentin şi tatăl lor, Anton.
Vasile Botnari este naşul de cununie al Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi, respectiv, ginerele ex-deputatului PDM, Valeriu Guma. Pe 30 decembrie 2012, la o săptămână de la moartea lui Sorin Paciu în Pădurea Domnească, acesta a participat alături de finul său, dar şi de Valeriu Guma, la o nouă vânătoare în rezervaţia naturală. Vasile Botnari a fost şi unul dintre finanţatorii PDM în electorala din 2010. Conform datelor CEC, el a donat pentru PDM 100 mii de lei. Botnari a fost și în scuarul Teatrului de Operă și Balet atunci când Vladimir Plahotniuc își anunța candidatura la funcția de premier.
Mai multe detalii despre Vasile Botnari puteți citi aici: REACȚIA șefului cu imobil de lux pe numele socrilor: „Nu sunt ȘANTAJABIL și nu am încălcat nimic”