Duma de Stat a Rusiei acuză R. Moldova de „subminarea operațiunii de menținere a păcii” în regiunea transnistreană
Duma de Stat a Rusiei acuză R. Moldova de „subminarea operațiunii de menținere a păcii” în regiunea transnistreană. Totodată, aceștia susțin că un rol în „intensificarea conflictului și în sufocarea Transnistriei o au autoritățile ucrainene”.
Declarațiile reprezentanților Dumei de stat a Federației Ruse se conțin într-o decizie adoptată luni, 15 iunie.
„Duma de Stat a Federației Ruse își exprimă profunda îngrijorare cu privire la înrăutățirea situației din Transnistria, care afectează în mod direct drepturile și interesele cetățenilor Rusiei, care locuiesc în Transnistria și reprezintă o amenințare la adresa siguranței și bunăstării lor”, se arată în declarație.
De asemenea, reprezentații Dumei de Stat a Rusiei susțin că criza politica apărută în timpul alegerilor prezidențiale din R. Moldova, în anul 2020, „a fost însoțită de o implicare vădită din partea României, a statelor Unite ale Americii și a altor țări occidentale”.
„Criza nu a fost rezolvată și se agravează pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Forțele politice care o susțin pe Maia Sandu folosesc fiecare posibilitate pentru intensificarea blocadei Transnistriei și a procesului de negociere și de distrugere a mecanismului unei operațiuni de menținere a păcii în regiune”, se arată în document.
În declarația adoptată de Duma de Stat a Rusiei mai este stipulat faptul că „un rol în intensificarea conflictului și în sufocarea Transnistriei îl au autoritățile ucrainene”.
„(…) Neținând cont de obligațiunile internaționale, R. Moldova și Ucraina merg împreună (…) Începând cu 1 septembrie 2021, aceste țări intenționează să blocheze punctele de trecere a frontierei de stat pentru automobilele înmatriculate cu numere transnistrene, iar, în consecință, peste o sută de mii de șoferi nu vor putea traversa frontiera.
Duma de Stat consideră inadmisibile orice declarații și acțiuni distructive și iresponsabile ale autorităților R. Moldova și Ucrainei, care urmăresc subminarea formatului unei operațiuni de menținere a păcii în Transnistria. Duma de Stat a Rusiei accentuează necesitatea deblocării cât mai rapide a procesului de negociere și soluționarea conflictului transnistrean la toate nivelurile, și în special, în cadrul procesului de negociere privind soluționarea problemei transnistrene în formatul „5+2”, se arată în document.
Totodată, în declarația adoptată de Duma de Stat a Rusiei este subliniată „necesitatea sprijinului umanitar pentru cetățenii Federației Ruse” care locuiesc în regiunea transnistreană.
„Facem apel către guvernul rus să întocmească un complex de măsuri orientate spre îmbunătățirea mecanismului de asigurare a pensiilor pentru cetățenii Rusiei care locuiesc în Transnistria”, se mai arată în document.