(doc) Donație de milioane de euro pentru reparația clădirii Președinției
Clădirea Președinției R. Moldova, avariată în timpul protestelor din aprilie 2009, va fi restaurată din banii Turciei de către o companie de construcții din aceeași țară. Șapte milioane de euro constituie suma donației pe care o face Turcia pentru reabilitarea instituției prezidențiale. În timp ce compania turcă și-a deschis deja o firmă la Chișinău și a demarat lucrările de reparație, șeful statului afirmă, într-un răspuns pentru ZdG, că nu cunoaște nici ce lucrări urmează a fi efectuate, nici cât constituie suma donației.
După ce i-a oferit o vacanță cu toată familia în Antalya, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acceptat solicitarea lui Igor Dodon de a repara sediul Președinției, edificiu de importanță națională, situat vizavi de Parlamentul R. Moldova, pe artera principală a capitalei, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Președintele pro-rus Dodon, cu o poziție de statalist convins și apărător al ortodoxiei, i-a cerut lui Erdogan să sponsorizeze reabilitarea clădirii în iulie 2017, în cadrul vizitei sale la Ankara. În niciuna dintre aparițiile sale publice, însă, Igor Dodon nu a spus în ce condiții președintele unui stat străin se angajează să investească bani în edificiul care găzduiește șefia unei alte țări sau ce avantaje ar obține în schimb.
Guvernul i-a „dăruit” Președinția lui Igor Dodon
După nouă ani în care sediul Președinției a rămas devastat, Igor Dodon s-a angajat să găsească surse de finanțare externe pentru reabilitarea imobilului.
La cinci luni de la învestirea în funcție a șefului statului, pe 24 mai 2017, Cabinetul de Miniștri condus de Pavel Filip a acceptat transmiterea Președinției de la balanța Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului în gestiunea Aparatului Președintelui R. Moldova. Guvernul a satisfăcut solicitarea lui Igor Dodon, justificând că scopul este „asigurarea îmbunătățirii activității instituției prezidențiale”, deoarece în bugetul statului ne se găsesc bani pentru investirea în acest imobil. Pe de altă parte, nu s-a spus care ar fi fost impedimentul ca șeful statului să contribuie la reparația edificiului fără a-l avea în gestiune.
Deși toate informațiile despre donațiile și investițiile externe sunt stocate pe Platforma pentru Gestionarea Asistenței Externe, aflată în gestiunea Guvernului, în acest registru nu se regăsesc detalii despre donația „poporului turc”. Marina Nani, comunicatoare a Guvernului, a declarat că motivul pentru care această donație nu se regăsește în baza de date respectivă poate fi faza incipientă a proiectului. Totodată, aceasta ne-a îndemnat să formulăm o solicitare de informații în scris pentru a afla un răspuns oficial, menționând că Guvernul ar putea să nu cunoască nimic despre banii alocați de Turcia, deoarece firma care repară edificiul este, la fel, din Turcia.
Până în prezent, Igor Dodon nu a enunțat suma care ar putea fi investită și nici lucrările ce urmează a fi efectuate.
Înțelegere de milioane
Singura informație făcută publică este numele companiei de construcții din Turcia care va efectua lucrările, „Sonbay”. Despre acest lucru a anunțat, într-un comunicat de presă, Ambasada R. Turcia în R. Moldova, la 19 ianuarie, curent. În comunicat se preciza că, în perioada 22-23 decembrie, „Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare (TIKA) a desfășurat o licitație conform legislației Republicii Turcia, la care au participat trei companii turcești. Licitația a fost câștigată de compania Sonbay, cu sediul la Ankara, care a propus cel mai mic preț”.
Potrivit datelor de pe pagina oficială, „SonbayGroup” este un grup de companii cu activități în domeniul construcțiilor care are în portofoliu „proiecte militare majore, clădiri publice, clădiri educaționale, clădiri de sănătate, clădiri de prestigiu și multe alte proiecte unice, atât în țară, cât și în străinătate”.
Într-o solicitare de informații, expediată Președinției la 29 ianuarie, ZdG a cerut date despre compania respectivă, despre banii donați de Turcia și despre lucrările de reparație planificate.
Răspunsul semnat de Nicolae Posturusu, secretarul general adjunct al șefului statului, denotă că șeful statului a acceptat o donație și a mediatizat acest fapt, fără a ști ce exact urmează să repare compania turcă și cu câți bani.
„Instituția prezidențială nu dispune de informații privind volumul lucrărilor preconizate și cel al resurselor financiare care vor fi investite în acest scop, dat fiind faptul că lucrările respective se efectuează prin intermediul Agenției Turcești de Cooperare și Coordonare (TIKA)”, se arată în răspunsul Președinției, unde mai scrie că imobilul a intrat în posesia Aparatului Președintelui R. Moldova abia în ianuarie curent.
Într-adevăr, datele cadastrale arată că terenul de 12 449 m.p. și cele trei clădiri administrative, cu o suprafață totală de aproape 3000 m.p., au ajuns în gestiunea economică a șefului statului la 11 și, respectiv, 17 ianuarie curent, adică cu o lună mai târziu după ce Turcia, mai exact Agenția Turcească de Cooperare și Coordonare (TIKA), desemnase compania „Sonbay Group” câștigător al licitației.
A doua zi după perfectarea actelor cadastrale, la 18 ianuarie, compania din Turcia, SONBAY METAL SANAYI INSAAT TAAHHUT TICARET ANONIM ŞIRKETI, înregistra, la Agenția Servicii Publice, firma „SONBAY INSAAT” SRL, companie-fiică prin intermediul căreia ar urma să gestioneze reparația Președinției, cu un capital social de 10 000 de lei.
Drept administrator al firmei din R. Moldova figurează Murat Sonbay, cel care, pe o rețea de socializare orientată spre mediul de afaceri, figurează drept director general al companiei turcești. „SONBAY INSAAT” SRL, cu adresa juridică într-un apartament dintr-un edificiu de pe str. Mitropolit Varlaam, 75, din Chișinău.
Recent, pe site-ul companiei din Turcia au fost publicate mai multe schițe ce ilustrează cum va arăta interiorul Președinției după renovare. Imaginile ilustrează un hol spațios, bine iluminat, în nuanțe aurii.
Pe aceeași pagină, „Sonbay Group” anunța că va repara 25 de mii m.p. contra unei sume de 7 180 000 de euro sau 147 de milioane de lei, că proiectul a fost demarat în 2018 și că urmează a fi finalizat în același an. La scurt timp după ce presa din R. Moldova a mediatizat suma investiției, de pe site-ul companiei a fost ștearsă informația respectivă.
Contactat de reporterul ZdG, Ion Ceban, purtător de cuvânt al președintelui Igor Dodon, nu a răspuns la telefon pentru a preciza care este, totuși, suma investițiilor.
Voronin: „Nu era nevoie de turci”
Într-o emisiune de la TVC 21, Vladimir Voronin, fostul președinte al R. Moldova, a declarat, cu referire la reparația clădirii Președinției, că acceptarea reparației edificiului din bani străini reprezintă o înjosire. „Înăuntru totul e excelent. Trebuie de dus de scos pelicula, de șters praful și de intrat și de lucrat. Totul e gata. Nu era nevoie de turci. Dodon găsește 2-3 milioane de lei pentru așa numitul fond al soției sale, dar de ce nu găsește 200-300 mii de euro ca să termine această reparație în jurul Președinției?”, s-a arătat nedumerit liderul comunist.
Contactat de ZdG, analistul politic Anatol Țăranu a declarat că „nu este normal ca reparația principalului sediu al principalei instituții de stat să se facă pe bani străini”.
„Aceasta depășește orice limită. Dacă această finanțare se face netransparent, acest fapt poate fi calificat drept o încercare de a mitui șeful statului”, opinează analistul politic. Întrebat ce ar putea oferi R. Moldova în schimbul acestei donații, Anatol Țăranu a specificat că „în situația în care această finanțare se face netransparent și fără explicații din partea președintelui, am putea crede că interesele R. Moldova sunt puse la mezat. E greu de închipuit că ar putea exista o țară care de o asemenea manieră abordează problema principalelor sale edificii”, a declarat Anatol Țăranu.
Anterior, Igor Dodon a declarat că „edificiul urmează să fie dat în exploatare în cadrul vizitei oficiale a președintelui Erdogan la Chișinău, care va fi efectuată la invitația președintelui R. Moldova și este preconizată pentru luna mai, curent”.
Edificiul prezidențial a fost devastat în urma protestelor din 7 aprilie 2009. Secretarul general adjunct al Guvernului, Mihail Casapu, a precizat într-un răspuns la o solicitare de informații expediată de ZdG, că în 2009-2010 la clădirea Președinției au fost executate lucrări de reparație capitală în valoare de 106,0 milioane de lei. Acești bani ar fi fost cheltuiți pentru „reparația acoperișului, fațadelor, pereților despărțitori și șapei pentru pardoseli”. Parțial, susține secretarul general adjunct al Guvernului, au fost placate suprafețele în interior și exterior și realizate rețelele electrotehnice interioare. Lucrările au fost stopate din lipsă de bani, susține reprezentantul Guvernului, precizând că nu au fost reevaluate sumele necesare pentru finisarea edificiului.
Foto antet: Constantin Grigoriță