Deputații PSRM – ȘOR au votat în Parlament retragerea Hotărârii privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la CC
Deputații PSRM – ȘOR, cu 53 de voturi, au aprobat o Hotărârea cu privire anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.
Potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale.
Hotărârea care a fost anulată parțial:
Deputatul Partiului Acțiune și Solidaritate (PAS), Seergiu Litvinenco, a publicat Hotărârea votată de către deputații PSRM-ȘOR.
Hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale (CC):
Potrivit Parlamentului, Hotărârea intră în vigoare și este executorie la data adoptării și poate fi contestată, în termen de 30 de zile, cu cerere prealabilă adresată Parlamentului R. Moldova.
Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca, a publicat vineri, 23 aprilie, textul integral al declarației pe care deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au citit-o în Parlament și prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale. Proiectul a fost votat de către deputații PSRM – ȘOR. Parlamentarii din opoziție califică acțiunea drept atac asupra Curții Constituționale (CC).
Deputații Partidului Socialiștilor îi acuză pe judecătorii constituționali Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca de „uzurparea Curții Constituționale”.
Deputații din opoziție, cei din PAS și Platforma DA au calificat inițiativa socialiștilor drept populism. Potrivit PAS, proiectul de hotărâre prezentat de PSRM reprezintă un atac asupra Curții Constituționale (CC).
În curând, în R. Moldova, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. După mai multe luni de incertitudine, pe scena politică a R. Moldova urmează schimbări majore. Curtea Constituțională a constatat joi, 15 aprilie, existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
Astfel, președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.
După Avizul emis de CC, șefa statului a anunțat că „în curând” va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și va anunța data alegerilor parlamentare anticipate.