(doc) Decizia din decembrie a Curții Constituționale a fost scrisă pe 29 ianuarie
Decizia Curții Constituționale (CC) prin care a fost respinsă sesizarea fracțiunii Partidului Liberal (PL) privind controlul constituționalității votului mixt a fost publicată pe pagina web a instituției abia la 29 ianuarie curent, adică la o lună și jumătate după ce ar fi fost adoptată și cu câteva ore mai târziu după ce liderul PL Mihai Ghimpu a expediat o cerere la adresa CC pentru a solicita urgentarea examinării subiectului.
Proprietățile documentului PDF publicat pe site-ul Curții Constituționale arată că acesta a fost creat cu ajutorul sistemului Microsoft Word 2010 pe data de 29 ianuarie, la ora 16.30, de către un oarecare „Renita”. Acest nume aparține unui grefier al instanței constituționale, Gheorghe Renița. Chiar dacă nu se cunoaște când a avut loc ședința închisă a judecătorilor CC în cadrul căreia s-a stabilit inadmisibiliatea sesizării PL, cert este că decizia, în foma ei actuală, a fost publicată abia după ce liberalii au cerut public Curții să urgenteze examinarea subiectului. Respectiv, argumentul CC precum că autorii sesizării urmau să găsească decizia pe pagina de internet a instanței ridică semne de întrebare.
La 5 septembrie 2017, fracțiunea PL din Parlament a depus o sesizare la CC pentru controlul constituționalității Legii din 20 iulie 2017 prin care sistemul electoral al R. Moldova a fost schimbat din unul proporțional în unul mixt. Liberalii au invocat că noile prevederi din Codul Electoral, votate de deputații PDM, PSRM și cei din Grupul Parlamentar Popular European „aduc atingere, atât caracterului egal al votului, cât și dreptului constituțional de a fi ales, deoarece restricționează participarea cetățenilor la procesul electoral”. Pe 29 ianuarie, la aproape cinci luni de la adresarea la CC, liderul PL Mihai Ghimpu a trimis o solicitare prin care a cerut urgentarea examinării sesizării. O zi mai târziu, la 30 ianuarie, decizia a ajuns în media, serviciul de presă al CC însă nu a putut spune când exact a fost publicat documentul.
După ce presa a calificat decizia drept una secretă, Curtea a publicat o dezmințire, precizând că Regulamentul instituției prevede că „deciziile privind admisibilitatea sesizărilor se adoptă în ședință închisă fără participarea autorilor”, iar „actele adoptate sunt aduse la cunoștința autorilor, plasate pe pagina oficială de internet a Curții și publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova după finalizarea procesului de redactare”.
În aceeași zi, la 31 ianuarie, Tudor Panțâru și-a anunțat demisia din funcția de judecător și președinte al Curții Constituționale, fotoliu pe care l-a preluat în mai 2017 după expirarea mandatului lui Alexandru Tănase, actualul ministru al Justiției. Tudor Panțâru a explicat demisia prin „motive personale”. Într-o conferință de presă însă, liderul PL Mihai Ghimpu, care afirmă că îl cunoaște personal pe Tudor Panțâru, a declarat că plecarea acestuia ar fi cauzată de „mișcările” care se întâmplă astăzi pe arena politică din R. Moldova. Liderul PL susține că ex-președintele CC nu se poate adapta cu „ceea ce se întâmplă” în instituție.
„E dreptul dumnealui. Eu cred în ceea ce a spus. Eu cunosc acest om, este un bun profesionist. Toată viața a fost dedicat dreptății. Eu cred în ceea ce a spus, dar pe undeva viața pe care a trăit-o și ceea ce se întâmplă acum nu se împacă”, a comentat Ghimpu plecarea din funcție a lui Tudor Panțâru. „Chiar și decizia a fost declarată inadmisibilă. Noi vorbim de jumătate de an: Curtea nu examinează. Ei au hotărât să fie o ședință închisă, nu secretă, dar de ce nu ne-au anunțat pe noi. Eu cred că (Panțâru, n.r.) a spus motivul clar, dar cunoscându-l personal nu cred că se poate adapta cu ceea ce se întâmplă aici”, a declarat Mihai Ghimpu.