De ce statul NU a cumpărat gaz ieftin? Documente noi din scandalul crizei energetice. Energocom și Moldovagaz au ținut cont de o recomandare a unor experți din cadrul Ministerului Energiei?
Mai multe documente despre achizițiile de gaze naturale pe parcursul anului 2024 analizate de ZdG arată că Energocom și Moldovagaz nu ar fi cumpărat gaze pentru sezonul de iarnă 2024 – 2025 pentru că ar fi ținut cont de recomandările unor persoane din cadrul Ministerului Energiei, care au prognozat că prețul va scădea, fapt ce nu s-a produs, după cum susține fostul director al Energocom.
În cadrul unei ședințe din 6 august 2024 la care au participat 10 persoane din cadrul Ministerului Energiei, Energocom și Moldovagaz, ministrul Energiei Victor Parlicov făcea referire la valorificarea „analizelor fundamentale și tehnice efectuate de către Ministerul Energiei, prin persoana d-lui Sveatoslav Mihalache”.
Mihalache spunea în acea ședință că prețul la gaze naturale „va fi în scădere, dacă nu apar situații neprevăzute (factorii geopolitici)”. Angajatul Ministerului Energiei puncta că „astfel, au fost identificate nivelurile de suport, care trebuie să fie folosite pentru procurarea gazelor: 34,50 EUR/MWh este nivel pivot. Nivelurile de suport: 32,30 EUR/MWh (indice TTF)”.
ZdG a obținut și a analizat mai multe documente în care se face referire la achiziția de gaze naturale pe parcursul anului 2024 și vă prezintă detalii cronologice din cadrul discuțiilor care au avut loc în cadrul unor ședințe sau prin intermediul unor scrisori trimise între cele trei instituții cheie din acest proces: Ministerul Energiei, Energocom și Moldovagaz.
Ședința din luna februarie. Preț mic, dar se recomandă achiziții doar pentru lunile martie-aprilie
23 februarie. În cadrul unei ședințe la Ministerul Energiei privind strategia de achiziții a gazelor naturale, consemnată într-un proces-verbal consultat de ZdG, Ministerul Energiei informează că cotațiile sub 23 EUR/MWh sunt oportune pentru procurarea de gaze naturale și că „actualmente este un moment potrivit ca SA ,,Energocom” să demareze procedurile de achiziție a gazelor naturale”.
La ședință s-a decis „achiziționarea de către Energocom a 25 milioane de metri cubi de gaze naturale, necesare pentru a acoperi cererea de consum a SA ,,Moldovagaz” pentru lunile martie-aprilie 2024”, după cum se arată în procesul-verbal. În acea ședință nu s-a dispus achiziționarea de gaze naturale la acel preț și pentru sezonul rece.
La această ședință a făcut referire și Victor Parlicov, fostul ministru al Energiei, în cadrul Podcast ZdCe de la Ziarul de Gardă. El l-a acuzat pe Victor Bînzari, fost director general al Energocom, că nu a achiziționat gaze atunci, la preț avantajos.
„Noi am făcut ședință la minister cu proces-verbal, unde am informat, am spus că da, prețurile nu cred că vor mai cobori mai jos, este momentul oportun de achiziționat acum. Acum imaginați-vă că sunteți în următoarea situație: aveți niște stocuri deja depozitate, sunt incluse în preț, în tarif, e garantat cumpărătorul, totul este. Pe piață sunt gaze ieftine. Care este problema? De ce nu procuri gazele mai ieftine de pe piață, să le livrezi consumatorilor și din contul ăsta, în esență, să schimbi structura stocurilor și să ai în depozite, în stocuri, gaze mai ieftine?”, a declarat Victor Parlicov.
„Comunicarea a fost că noi trebuie să achiziționăm în jur de 25 de milioane metri cubi”, a declarat, în replică, Victor Bînzari, pentru ZdG. La fel reiese și din procesul-verbal al ședinței din 23 februarie, consultat de ZdG.
Ședința din 6 august și recomandările unui expert angajat la Ministerul Energiei: Prețul va fi în scădere…”
6 august 2024. Conform procesului verbal al ședinței de lucru privind strategia de achiziții de gaze naturale, efectuate de SA Moldovagaz și SA Energocom la care au participat 10 persoane
Victor Bînzari, directorul Energocom a explicat în acea ședință că în acel moment, „prețul este cel mai mic de a cumpăra și vinde gazele naturale iar statistic, în trimestrul 4, sunt cele mai mari prețuri. El spunea că sfârșitul lunii august – septembrie este perioadă ideală pentru achiziția de gaze. Ne așteptăm ca prețurile să crească pe perioada de iarnă, de exemplu pentru ianuarie, trebuie de cumpărat în decembrie, iar în decembrie este scump”, spunea el conform datelor din procesul verbal consultat de ZdG.
După această intervenție, Sveatoslav Mihalache, care era șef interimar în Direcția gaze naturale și produse combustibile în cadrul Ministerului Energiei a susținut că prețul la gaze naturale „va fi în scădere, dacă nu apar situații neprevăzute (factorii geopolitici)”. Angajatul Ministerului Energiei puncta că „astfel, au fost identificate nivelurile de suport, care trebuie să fie folosite pentru procurarea gazelor: 34,50 EUR/MWh este nivel pivot. Nivelurile de suport: 32,30 EUR/MWh (indice TTF)”.
„Dl Sveatoslav Mihalache a menționat că la momentul actual prețul la gazele naturale a crescut pe moment, din cauza conflictelor internaționale și a agravării pe moment a situației în Orientul Mijlociu. Dar dacă facem o analiză fundamentală, a situației economice din Asia, Europa și SUA, tragem concluziile că consumul de gaze va stagna sau chiar se va diminua, în comparație cu lunile trecute. Din cauza că în Asia, producția industrială în Japonia și Coreea de Sud va scădea, iar în India și în China stagnează. În Uniunea Europeană, conform indicatorilor macroeconomici, arată că Germania va consuma mai puține gaze pentru industria constructoare de mașini. SUA și Marea Britanie au aceleași probleme. În concluzie, din punct de vedere fundamental, consumul de gaze trebuie sa fie egal cu consumul care a fost înregistrat 4 luni în urmă. În concluzie, prețul la gazele naturale, în perioada următoare va fi în scădere, dacă nu apar situații neprevăzute (factorii geopolitici). Astfel, au fost identificate nivelurile de suport, care trebuie să fie folosite pentru procurarea gazelor: 34,50 EUR/MWh este nivel pivot. Nivelurile de suport: 32,30 EUR/MWh (indice TTF)”, se precizează în procesul verbal întocmit de Ministerul Energiei și consultat de ZdG.
În același document este citat și Vadim Ceban, președintele Moldovagaz care spunea că „dacă lăsăm achizițiile pentru perioada septembrie – octombrie, există riscul să rămână fără gaze naturale. În perioada lunii octombrie se începe extracția din depozite, iar prețurile vor crește”.
Sergiu Brașoveanu și el expert în cadrul Ministerului Energiei a întrebat „de ce SA Moldovagaz nu a început achizițiile pentru produsul flexibil și cel fix, pentru perioada octombrie 2024 – iunie 2025, mai devreme, cum ar fi de la începutul verii anului 2024, pentru a fi posibilă distribuirea în volume mai mici. Nu a fost primit un răspuns”, se precizează în procesul-verbal al ședinței din 6 august 2024.
În cadrul ședinței, Victor Parlicov ministrul de atunci al Energiei a întrebat „cum ne asigurăm că avem o bună colaborare și ne asigurăm că analizele fundamentale și tehnice efectuate de către Ministerul Energiei, prin persoana d-lui Sveatoslav Mihalache, sunt valorificate”.
Victor Bînzari, directorul Energocom a menționat că „niciun trader nu se uită la formulele de preț pe care le stabilește dl Mihalache. Toți se orientează după Argus pentru prețul spot”. În replică, „Sveatoslav Mihalache a menționat că începând cu luna februarie el a indicat care va fi tendința prețurilor pe piața de gaze naturale și a recomandat să fie făcute achiziții. În consecință s-a dovedit că predicțiile sale au fost cele adevărate și nu cele de la Argus. Iar SA Energocom nu a luat recomandările în considerare”.
În discuție s-a implicat și Victor Parlicov, care a reiterat că „Ministerul Energiei are capacitate de a crea analize fundamentale, care să prevadă evoluția pieței de gaze naturale”.
Iar Sveatoslav Mihalache a menționat că „se așteaptă o coborâre a prețului de astăzi la 36 EUR/MWh la 34,5 EUR/MWh”.
13 august: Scrisoare de la Moldovagaz către Ministerul Energiei
13 august 2024. Moldovagaz remite o scrisoare către Ministerul Energiei, la solicitarea ministerului, în care vorbește despre licitațiile de procurare a gazelor naturale care fuseseră planificate pentru 7 și 8 august, pentru achiziționarea a 120 de milioane de metri cubi sau 1,2 million MWh.
Moldovagaz informează că la 7 august au avut loc trei tranzacții și s-a achiziționat, cu prețul de 42,19 MWh, 42,57 MWh și 42,58 MWh. Iar la 8 august prețurile deja Moldovagaz nu a mai achiziționat gaze, deoarece prețul a crescut la 43,99 MWh și 44,43 MWh. În scrisoarea Moldovagaz se arată că s-a ținut cont de prețul plafon, de 8706 lei/1000 de metri cubi sau 42,6 euro/MWh, care corespunde prețului reglementat de ANRE.
27 noiembrie. Moldovagaz explică SIS-ului de ce nu a cumpărat gaz ieftin
27 noiembrie. Moldovagaz comunică Serviciului de Informații și Securitate motivele pentru care nu a cumpărat gaze de pe Bursa Română de Mărfuri Est, începând cu 26 septembrie.
Moldovagaz argumentează că prețurile nu au corespuns prețului plafon, de 8706 lei/1000 de metri cubi sau 42,6 euro/MW/h, care corespunde prețului reglementat de ANRE, dar face trimitere și la recomandările Ministerului Energiei. Se face trimitere la procesul-verbal din 6 august în care experții ministerului au menționat că nivelul pivot de achiziționare a gazelor este de 34,5 euro/MWH, iar nivelul de suport – de 32,3 euro/MWH. Moldovagaz notează că Ministerul Energiei și-a menținut poziția și într-o scrisoare expediată la 9 septembrie, ca răspuns către Moldovagaz, care a atenționat asupra volatilității cotațiilor bursiere pe platforma TTF și oscilațiilor prețurilor de achiziție.
Moldovagaz spune că a ținut cont de recomandările ministerului și a ratat 6 licitații pentru 157,5 milioane de metri cubi de gaze, în perioada august-octombrie 2024 pentru lunile ianuarie-februarie 2025, la care prețul mediu era de 41,8 euro/MWh, adică – mai mare decât cel recomandat de ministerul Energiei, dar mai mic decât prețul plafon reglementat de ANRE. Toate ofertele au venit de la Energocom.
În perioada 1-13 noiembrie alte 8 oferte nu au fost acceptate pentru că nu corespundeau prețului plafon reglementat de ANRE.
În același document Moldovagaz anunță că abia începând cu 14 noiembrie 2024, instituția și-a schimbat strategia de achiziție a gazelor, bazându-se pe publicațiile analitice oficiale ale Argus media, Bloomberg, etc. „La 14 și la 20 noiembrie Moldovagaz a acceptat două oferte ale Energocom și a cumpărat 62,6 milioane de metri cubi cu prețul de 48,6 MW/h, din necesarul de 130,2 milioane de metri cubi de gaze pentru ianuarie 2025”, se preciza în document. Astfel, s-au achiziționat gaze la un preț mai mare decât cel din august-septembrie, de 41,8 euro/MWh.
În aceeași scrisoare, Moldovagaz susținea că prețurile la gaze vor crește la nivel internațional și că se preconizează reexaminarea prețurilor reglementate de la 1 decembrie 2024.
Două note informative trimise de Ministerul Energiei și Energocom
Ziarul de Gardă a analizat și două note informative expediate Parlamentului de către Ministerul Energiei și Energocom.
În nota informativă a Ministerului Energiei se menționează că în ianuarie-aprilie Moldovagaz a achiziționat de la Energocom aproximativ 400 de milioane de metri cubi de gaze, la un preț mediu ponderat de cca 51,42 Euro/MWh. Ministerul precizează că Energocom „efectua livrarea respectivelor volume din stocurile pe care le deținea în depozitele de gaze din Ucraina, costul cărora lua în considerare și costul înalt al stocurilor de gaze naturale procurate în sezonul rece 2022-2023”.
Ministerul menționează și ședința cu reprezentanții Energocom din 23 februarie 2024, legat de faptul că „prețurile la gazele naturale pe bursele internaționale înregistrau valori minime pentru o perioadă de câțiva ani”, de 28 Euro/MWh, și susține că Energocom ar fi trebuit să cumpere volume mai mari de gaze pentru ajunge la stocuri de „150 milioane metri cubi la preț sub 30 Euro/MWh”. În procesul-verbal consultat de ZdG se poate vedea, însă, că recomandarea a fost să fie achiziționate gaze doar pentru a acoperi cererea de consum a SA ,,Moldovagaz” pentru lunile martie-aprilie 2024. Ministerul mai arată că Energocom a cumpărat în luna aprilie „doar 37,6 milioane de metri cubi, la un preț mediu ponderat de cca 25 Euro/MWh în VTP Moldova, consumând integral gazele din stocuri”.
Ministerul Energiei mai informează Parlamentul că Moldovagaz a încercat să cumpere gaze pe timp de vară, pentru sezonul rece, pe Bursa Română de Mărfuri Est, dar nu a reușit.
De asemenea, se referă la ședința din 6 august, convocată în contextul în care Moldovagaz planificase achiziții pentru 7 și 8 august, precum al unui atac al forțelor ucrainene asupra punctului de interconectare de la Sudja, din regiunea Kursk a Federației Ruse. În nota informativă ministerul menționează că a realizat o „analiză tehnică a evoluției pieței” și a stabilit că prețul pivot care trebuie luat în calcul la achiziționarea gazelor este de 34,50 euro/MWh. Ministerul mai menționează că „în perioada 11 septembrie 2024 – 23 septembrie 2024 prețurile de referință au coborât la indicatorul de 34,5 euro/MWh, care a fost recomandat de către Minister pentru achiziția de gaze naturale”.
Ministerul dă drept exemplu faptul că, la 12 septembrie, compania Energocom a cumpărat la acest preț un volum de 116 mii de MWh, de la NAK Naftogaz, fără a avea un contract în oglindă pentru vânzarea imediată a acestuia, contrar propriei strategii anunțate de procurări „în oglindă”.
În nota informativă transmisă de Energocom Parlamentului se argumentează că la ședința din 23 februarie s-a stabilit achiziționarea a doar 25 de milioane de metri cubi de gaze, iar alte achiziții „nu au fost sugerate/discutate la acel moment”. Energocom menționează că în acel moment avea în stocuri aproximativ 165 de milioane de metri cubi de gaze.
După ce, din luna mai 2024, Moldovagaz putea să achiziționeze singură gaze naturale, Energocom argumentează că nu avea certitudinea că în privința continuării livrării gazelor către aceasta, „fiind extrem de riscant la acel moment asumarea deciziei de achiziționare a unor volume semnificative (utilizând sursele din creditul BERD) fără perspective clare că în viitor acestea vor fi competitive și vor fi cumpărate de SA Moldovagaz”.
Cu toate acestea, Energocom arată că în de la 1 ianuarie și până la 31 august 2024 a achiziționat 190 de milioane de metri cubi de gaze, cu un preț mediu ponderat de 31,67 euro/ MWh, iar peste 85% din volumul total a fost achiziționat la cererea Moldovagaz, pentru consum curent sau pentru perioada de iarnă.
Ulterior, din septembrie Moldovagaz s-a abținut să accepte ofertele Energocom privind achizițiile de gaze, mai notează Energocom în nota informativă pentru Parlament. „Motivele sunt desigur prognozele proaste și așteptările că prețurile vor scădea sub 34,5 euro/MWh”, potrivit notei informative a Energocom.
Reacții ale persoanelor implicate
Solicitat de Ziarul de Gardă, Svetoslav Mihalache, șef interimar în Direcția gaze naturale și produse combustibile în cadrul Ministerului Energiei, a spus că recomandările ministerului nu erau obligatorii, dar a insistat că estimarea sa a fost corectă și că în septembrie prețul a coborât la 34,5 euro/MWh și chiar mai jos. Mihalache a spus că nu are voie să facă declarații și nu dorește să fie citat și ne-a direcționat către Vitalie Condrațchi, consultant pe comunicare în cadrul MInisterului Energiei. Acesta nu a răspuns apelului ZdG.
Și fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că estimările ministerului aveau doar statu de recomandare. „Ministerul face recomandări, ministerul nu procură și nu vinde. Și noi am recomandat în februarie să cumpere și ei nu au cumpărat, iar în august am făcut alte recomandări și ei spun că din cauza recomandărilor noastre ei au eșuat în procesul de achiziții. Din cauza recomandărilor ministerului? Haideți să fim serioși! Atunci când ministerul face o recomandare cu care ei nu-s de acord, ministerul e vinovat că face recomandare”, a declarat Victor Parlicov în cadrul Podcast ZdCe. El a precizat că aceste recomandări au fost făcute în contextul incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk, fapt ce a majorat prețul gazelor pe burse, dar că menționat că achizițiile deja programate de Moldovagaz pentru 7 și 8 august să se desfășoare. „Dar pe viitor vă rugăm să discutați cu ministerul, pentru că pe viitor panica se va calma și prețurile vor cădea în jos și așa a și fost”, a mai spus fostul ministru.
Fostul director general interimar al Energocom, Victor Bînzari, susține că prețul avantajos despre care vorbește Mihalache cu care compania a achiziționat 116 mii de MWh, de la NAK Naftogaz, a fost o ofertă unică. „Dacă ne uităm la celelalte licitații, aceasta este o ofertă unică. De asta noi am cumpărat-o. Pentru că Naftogaz avea nevoie de flux de numerar. Acesta a fost un caz excepțional. Alte oferte nu au fost la așa preț”.
Întrebat de ZdG dacă motivul pentru care Moldovagaz nu a achiziționat gaze în august-septembrie a fost recomandarea Ministerului Energiei de a aștepta un preț de 34,5 euro/MWh, șeful interimar al companiei, Vadim Ceban, a declarat că „subiectul este epuizat și deja trebuie să ne concentrăm la gestionarea crizei care este, legată de aprovizionarea cu gaze în regiunea transnistreană. Ce schimbă asta acum? Eu nu mai am comenta. Noi am informat organele care au solicitat informația de la noi. Noi vom prezentat raportul pe achiziții la Guvern, la minister, la ANRE. Dar nu vreau să intru în discuții despre cine e vinovat și despre ratarea de șanse, cu atât mai mult că vorbim despre piața bursieră care este volatilă”.