Consilierii raionali din Dubăsari care au votat pentru suspendarea din funcție a unui apropiat al lui Dodon, citați la CNA
Consilierii raionali din Dubăsari care au votat pentru suspendarea din funcția de președinte de raion a lui Grigore Filipov, un apropiat al fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, sunt citați la Centrul Național Anticorupție (CNA).
Anunțul a fost făcut joi, 14 ianuarie, de către deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Stela Macari.
„Dacă cineva a crezut că regimul va pleca odată cu Dodon sau Chicu, atunci s-a înșelat amarnic. Atâta timp cât instituţiile statului sunt conduse de oamenii lor, tacticile de intimidare, constrângere și influențarea persoanelor incomode au rămas în continuare la toate nivelurile, ba chiar s-au amplificat. Zilele acestea, consilierii raionali din Dubăsari, care au îndrăznit să-l suspende din funcție pe președintele Grigore Filipov, un apropiat al fostului nepreședinte Igor Dodon, au fost citați să se prezinte la CNA”, a spus deputata într-o postare pe Facebook.
Potrivit lui Macari, consilierii care au votat pentru demiterea lui Filipov din funcția de președinte, au fost intimidați și „târâți imediat prin instanțele de drept”.
„Cu toții ne amintim despre filmulețele in care Filipov corupea alegătorii din regiunea Transnistreană. Iar după ce munca i-a fost răsplătită, făcându-l Președintele raionului, s-a transformat într-un fel de „boieraș” la el acasă. Din fericire, mai sunt oameni care nu pleacă capul doar să nu fie tăiat de sabie, așa cum putem spune despre consilieri raionului Dubăsari. Aceștia au înțeles că trebuie să-și facă dreptate singuri, luând atitudine față acțiunile nocive ale președintelui raionului. Din păcate, această încercare s-a soldat cu intimidarea aleșilor locali, fiind târâți imediat prin instanțele de drept”, a mai spus deputata.
Totodată, Stela Macari susține că va efectua demersurile necesare pentru a nu permite intimidarea aleșilor locali de către structurile de forță.
„Mă miră cum de regimul controlat nu au făcut-o public, așa, ca să le fie de învățătură și altora. Și de ce CNA? Și cum de atât de operativ? Ce fel de încălcări sau acte de corupție au comis acești consilieri, în procesul de votare a deciziei de suspendare a lui Filipov? Or consilierii nu mai au dreptul sa voteze după propriile convingeri? Și de ce, după mai multe încălcări ai acestui președinte de raion, instituţiile statului nu au luat atitudine față de el, ci au reacționat atât de promt față de consilierii ce vor dreptate?
Chiar dacă periodic am grijă să-i amintesc CNA despre denunțurile depuse pe acest Filipov și care bat pasul pe loc, acum voi monitoriza îndeaproape și acest caz. Voi efectua demersurile necesare, pentru a nu permite intimidarea aleșilor locali de către structurile de forță. Nu totul se vinde și se cumpără în această țară!„, a conchis Macari.
Solicitată de Ziarul de Gardă, ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, ne-a comunicat că, CNA examinează plângerea lui Filipov, dar și demersul unor deputați, prin care se solicită verificarea legalității deciziei consilierilor raionali cu privire la suspendarea din funcție a președintelui raionului.
„Citarea consilierilor este o procedură legală, obișnuită în cazurile în care se examinează orice gen de plângere sau interpelare. Ofițerii CNA îsi fac meseria, în conformitate cu legea, și nu au ca scop să intimideze pe cineva sau să exercite presiuni. Mai mult, consilierii au dreptul să dea explicatii cu privire la decizia lor sau să refuze. Este dreptul lor de care pot uza, potrivit legislației în vigoare”, a spus Starinschi pentru ZdG.
Pe 16 decembrie 2020 preşedintele raionului Dubăsari, socialistul Grigore Filipov, a fost suspendat din funcție.
La ședința Consiliului Raional Dubăsari a fost votată decizia cu privire la suspendarea acestuia din funcția de președinte de raion pe o perioadă de 60 de zile. Potrivit consilierilor raionali va fi formată o comisiei de anchetă „pentru abuzurile și fărădelegile făcute de Filipov”, scrie Zona de Securitate.
Filipov a mai fost la un pas de a fi demis pe 4 semptembrie când din cei 27 de consilieri raionali, 17 i-au acordat vot de neîncredere. Un vot a lipsit ca Filipov să-şi piardă funcţia. El s-a ales atunci doar cu aviz negativ la raportul de activitate pentru anul 2020.
Consilierii opoziţiei şi veteranii prezenţi la şedinţa de pe 4 septembrie l-au acuzat pe Grigore Filipov de mai multe ilegalităţi şi chiar de inacţiune pentru a apăra integritatea teritorială a R. Moldova. Preşedintele raionului Dubăsari a fost filmat în timp ce oferea câte 400 de lei cetăţenilor pentru ca aceştia să voteze PSRM, la alegerile parlamentare din 2019, scrie Zona de Securitate.
Grigore Filipov este membru al Partidului Socialiştilor, dar şi rudă, prin alianţă, cu Igor Dodon, cel din urmă fiind nașul de cununie al fiului lui Filipov.
Anterior, Grigore Filipov a fost vizat într-o investigație a Ziarului de Gardă. Este vorba despre un material legat de mai mulți oameni din anturajul prezidențial, în frunte cu fratele, cumnata, finii, nașii, cumătrii sau colegii de facultate ai cuplului Galina și Igor Dodon care au dezvoltat și au fortificat afaceri și averi de milioane. De multe dintre acestea beneficiază, din plin, și familia prezidențială.