CNA susține că examinează demersul adresat PG în legătură cu pretinsele conturi bancare deținute în străinătate de Andrei Spînu. Reacția fostului ministru
Centrul Național Anticorupție (CNA) examinează demersul adresat Procuraturii Generale (PG) în legătură cu pretinsele conturi bancare deținute în străinătate de către fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA.
„(…) Pentru verificarea informațiilor menționate, CNA a interpelat Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor care, la rândul său, urmează să ofere un răspuns la demersul CNA”, a declarat Angela Starinschi.
În 2022 deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, a depus un denunț la PG pentru „tragerea la răspundere penală” a fostului viceprim-ministru Andrei Spînu pentru „îmbogățire ilicită și fals în declarații”. Miercuri, 29 martie, deputatul fugar a anunțat pe pagina sa de Facebook că termenul de examinare a „denunțului” său a fost prelungit de CNA.
Fostul viceprim-ministru Andrei Spînu, secretar general al instituției prezidențiale, a reacționat pe Facebook la declarațiile deputatului fugar Ilan Șor. Din 2021, afirmă Spînu, „exponenții fugarilor din instituțiile publice” l-au șantajat, l-au interogat la minister, l-au atacat la „toate instituțiile de drept ale statului” și au deschis dosare referitor la activitatea sa.
„Prieteni, fugarii și hoții din țară, în cârdășie cu organele de drept ale țării continuă să mă atace public. Repet, o fac în cârdășie cu organele de drept. Pentru mine e clar de ce o fac. Încă din primele zile de guvernare (din vara 2021) am vorbit că persoanele care au lucrat împreună cu regimul plahotniuc nu trebuie să participe la reformarea justiției, sau la orice alt tip de reformă în țara asta. Am făcut-o și public, dar am făcut-o în mod special în echipa de guvernare.
Din 2021, exponenții fugarilor din instituțiile publice m-au șantajat, m-au interogat la minister, m-au atacat la toate instituțiile de drept ale statului, mi-au trimis mascați acasă și au deschis dosare referitor la activitatea mea.
Oamenii care l-au slujit pe plahotniuc la Procuratura Anticorupție, la CNA, la Procuratura Generală, la SIS, oameni care au participat la expulzarea profesorilor turci din țara noastră, oameni care în cariera lor au lucrat doar pe dosare politice trebuiau scoși din funcții din primele zile de guvernare. Sper ca acest lucru să se întâmple de acum în colo. Așa nu se mai poate.
Societatea și-a câștigat libertatea de oligarhi și hoți foarte greu. Exponenții lor încă sunt în instituții și ei trebuie scoși cât mai repede de acolo. Eu nu am ce ascunde, mi-am făcut și îmi voi face munca onest. Să fie clar, voi cere mereu transparență și orice suspiciune să fie investigată cap coadă. P.S. Știu că așteptați nume și prenume, le voi da la timpul potrivit. Până atunci sper ca cei vizați să se autosesizeze și să plece”, a declarat Andrei Spînu.
Pe 12 iunie 2019, Șor susținea o ultimă conferință de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova să cedeze puterea și să treacă în opoziție. Ulterior, pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal R. Moldova și a fost dat în căutare națională și internațională. De atunci, el apare în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care lansează mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.
Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare în dosarul „frauda bancară”.
Într-un răspuns oferit pentru ZdG în iunie 2022 de către PA, Procuratura a declarat că în privința lui Ilan Șor, în cadrul cauzei penale „frauda bancară”, aflată pe rolul CA, au fost dispuse investigații în vederea căutării lui atât pe teritoriul R. Moldova, cât și peste hotare. Totodată, în privința acestuia au fost demarate procedurile de extrădare în cauza penală respectivă, toate actele necesare fiind transmise de către Ministerul Justiției al R. Moldova în adresa autorităților competente din Israel.