Cine este și ce avere declară Ștefan Gațcan, cel mai mediatizat deputat din ultimele zile
Ștefan Gațcan, medicul devenit deputat în urmă cu trei luni și disputat acum de PSRM și Pro Moldova, a ajuns în politică în acest an, când a candidat pe listele socialiștilor la funcția de deputat în circumscripția Hâncești.
Gațcan este medic de profesie, iar în ultimii ani a condus Institutul Mamei și al Copilului, dar și clinica privată „Extramed”, înregistrată acum oficial pe numele a doi dintre copiii deputatului.
Două terenuri în proprietate și două apartamente în posesie
Declarația de avere și interese depusă de parlamentar la scurt timp după ce a ajuns în Legislativ arată că acesta a acumulat în 2019 venituri oficiale de 185 de mii de lei, majoritatea fiind de la clinica „Extramed”.
Gațcan declară că deține în proprietate două terenuri intravilane cu suprafețe de 18 ari și două apartamente, cu titlul de posesie, obținute în urma unor contracte de ipotecă din 2014, dar și un automobil de marcă Volkswagen, fabricat în 2010 și obținut, tot cu titlul de posesie, în 2018. Parlamentarul nu a indicat conturi bancare sau alte bunuri, ci doar o datorie de 1,7 milioane de lei contractată în 2014 de la Moldindconbank, cu o rată a dobânzii de 9%.
În declarația de avere a lui Ștefan Gațcan nu se regăsește clinica „Extramed”, la care deputatul activează și la care este cunoscut drept fondator. Datele publice consultate de ZdG arată că firma „Extramed” SRL, care gestionează clinica medicală cu același nume este, oficial, în proprietatea copiilor deputatului, Vladimir și Natalia Gațcan.
În 2016, Ștefan Gațcan figura și el printre fondatorii companiei. În 2017 și 2018, conform informațiilor publice, firma a raportat profit de aproximativ 1 milion de lei în fiecare an.
Ștefan Gațcan este conferențiar, profesor universitar în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” doctor în științe medicale și ecograf. A condus Institutului Mamei și Copilului din 2012 și până în 2016. A fost demis printr-un ordin al ministrei Sănătății, Ruxanda Glavan. Ulterior, acesta s-a adresat în instanță, iar justiția a anulat ordinul și a stabilit că acestuia urmează să-i fie achitată suma de 35 de mii de lei drept salariu pentru absența forțată de la muncă și prejudiciu moral de 7000 de lei.
În 2018, Igor Dodon i-a conferit „Ordinul Republicii” pentru „muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății, contribuție substanțială la implementarea formelor și metodelor avansate de tratament și pentru abnegația manifestată în actul medical”.
Ștefan Gaţcan a studiat medicina generală la Institutul de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Ulterior a activat, timp de un an, la Spitalul Clinic numărul 1 din orașul Chișinău, iar între 1985 și 1999, a fost șef al maternității din orașul Ungheni, unde a deținut și funcția de specialist principal în domeniul obstetricii și ginecologiei. Între 1998 și până în 2001, a studiat la Academia de Administrare Publică, iar între 2003-2007 își face studiile la Universitatea de Studii Europene, devenind licențiat în drept. În 2010 a absolvit Şcoala de Aviaţie din R. Moldova, devenind pilot amator.
Ștefan Gațcan, medicul ales deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din circumscripția Hâncești în luna martie 2020 a devenit cel mai mediatizat ales al poporului din ultimele zile. inițial, a declarat că părăsește PSRM, formațiune cu care a acces în Parlament, iar ulterior, după proteste și presiuni, ar fi semnat o cerere prin care anunța că renunță la mandatul de deputat.
Ulterior, acesta a dispărut din spațiul public, iar mai mulți colegi din parlament au declarat că acesta ar fi fost sechestrat și impus să semneze cererea de demisie din funcția de parlamentar. Miercuri, 1 iulie s-a anunțat că Ștefan Gațcan ar fi părăsit R. Moldova.